Kur ’Ân-ı Kerîm ve Peygamber Efendimiz Cennete bir karış kalıp da kaybedenleri, Cehenneme bir karış kalıp da kazananları haber vermektedir. CenÂb-ı Hak, olum gelene kadar kulluğu îtin ile yaşamamızı tavsiye eder.Resûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuşlardır:
“İsrÂiloğulları icinde birbirine zıt istikÂmette iki kişi vardı: Biri gunahkÂrdı, diğeri de ibÂdette gayret gosteriyordu. Âbid olan, diğerine gunah işlerken rastlardı da; «Vazgec!» derdi. Bir gun, yine onu gunah uzerinde yakaladı. Yine; «Vazgec!» dedi. Oburu:
«–Beni AllÂh ile başbaşa bırak. Sen benim başıma mufettiş misin?» dedi. Oburu:
«–VallÂhi Allah seni mağfiret etmez.» Veya; «–Allah seni Cennetine koymaz!» dedi.
Bunun uzerine Allah TeÂl ikisinin de ruhlarını kabzetti. Bunlar Âlemlerin Rabbi ’nin huzûrunda bir araya geldiler. Allah TeÂlÂ, ibÂdette gayret edene:
«–Sen Ben ’im elimdekine kÂdir misin?» dedi. GunahkÂra donerek:
«–Git, rahmetimle Cennete gir!» buyurdu. Diğeri icin de:
«–Bunu ateşe goturun!» diye emretti.”
Ebû Hureyre -radıyallÂhu anh- der ki:
“(Adamcağız AllÂh ’ın gazabına dokunan munÂsebetsiz) bir kelime konuştu, bu kelime dunyasını da, Âhiretini de helÂk etti.” (Ebû DÂvûd, Edeb, 43/4901)
DUNYA MAYIN TARLASI GİBİ Bu sebeple, Allah rızÂsını celbedici en ufak davranışları bile îf etmeli, diğer taraftan AllÂh ’ın gazabını celbedecek en kucuk bir fiilden dahî kacınmalıdır. Bu fÂnî dunyada, sanki bir mayın tarlasında yuruyormuşuz gibi, her hÂlimizi îtin ile kontrol etmeliyiz. Zîr Kur ’Ân-ı Kerîm ve Peygamber Efendimiz Cennete bir karış kalıp da kaybedenleri, Cehenneme bir karış kalıp da kazananları haber vermektedir. CenÂb-ı Hak, olum gelene kadar kulluğu îtin ile yaşamamızı tavsiye ederek şoyle buyurur:
“Sana yakîn (olum) gelinceye kadar Rabbine kulluk et!” (el-Hicr, 99)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 2, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan