“Elest bezmi”nden ebediyete doğru uzun bir yolculuğa cıkan insanoğlu, esasen bir ebediyet seyyahıdır.“Yolcu” olma vasfı, onun ayrılmaz bir parcasıdır. İkÂmet gibi gorunen zaman dilimleri, hakikatte bir ağac altında kısa bir mola vermekten ibÂrettir. Bu fÂni Âlemde kimi Mevl ’ya, kimi de kendi Leyl ’sına doğru bir yolculuğa niyetlenmiştir. Niyet ne olursa olsun, nihayette butun yolcuların son menzili, Âlemlerin Rabbi olacaktır.
Yolculuk ister kısa, isterse uzun olsun, mutlaka bir hazırlık ister. Hazırlıksız cıkılan seferlerde sıkıntı ve meşakkatler kacınılmaz olur. Hatta yol boyunca ihtiyac hissedilecek azığın tedarik edilmemesi, gerekli tedbirlerin alınmaması, yolculuğu hayatî tehlikelere bile sokabilecektir.
Gunduz gecenin, gece ise bir sonraki gunduzun tohumu gibidir. Aynı şekilde cocukluk gencliğin, genclik ihtiyarlığın bir azık hazırlama donemidir. Bir baştan bir başa omur de, ebedi hakikat sabahına bir hazırlanma mevsimidir. Şu sırrı unutmamak gerekir ki, dunya pazarında yapılan alışverişlerin en hesaplısı ve kÂrlısı, genclik donemlerinde yapılanıdır.
Her bir seferin hazırlığı, gidilecek yere gore değişir. Mala, mulke, ilme, başarıya, makama, fanilerin itibarına, şohrete ve baş olmaya niyetlenilen yolculukla, Refik-ı Âl ’ya (en yuce Dosta) vuslat umidiyle cıkılan yolculuğun hazırlığı farklıdır.
AZIKSIZ CIKMA YOLA
Şair Bahattin Karakoc ’un konuyla ilgili şu mısraları ne guzeldir:
Bir nehir gececeksen, once soyunmalısın
Bir dağa cıkacaksan, soluklu olmalısın
Mademki niyetlisin, seferin kutlu ola!
Caydırmayı duşunmem ama derim ki sana
Azıksız cıkma yola…
……
Pınarın gozu ise aradığın, sendedir
Uzengiye sağlam bas dizgini ele dola
Guz bahcelerinde gazel toplama, cicek topla
Boşa vakit oldurme, yarına kefilin yok
Azıksız cıkma yola…
“BEN RABBİME GİDİYORUM”
Kur ’an-ı Kerim ’in ifadesine gore tum insanlar, zaruri olarak Hakk ’a doğru sefere cıkmış yolculardır. Kendi isteğiyle bu yolculuğa cıkma şerefine nail olanlar, ilÂhi lutfa nail olmuş bahtiyarlardır. “Ben Rabbime gidiyorum” (SaffÂt Sûresi 99) hissiyatı icerisinde yaşayanlarla, hedefine gel gec sevdalarını koyup ona doğru akıp gidenlerin omur kalitesi aynı değildir. Zira hayatın anlam ve kalitesi, ne icin yaşadığımıza ve o uğurda neler yaptığımıza bağlı bir keyfiyettir.
14) “Elest Bezmi”: Ruhlar aleminde Rabbimizin “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” sorusuna “Evet sen bizim Rabbimizsin” cevabını verdiğimiz kudsi ve esrarengiz
Kaynak: Dr. Adem Ergul, Goklere Yolculuk Var, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan