Devamlı artarak gelen mal, kıyÂmete yakın fevkalÂde bir artış gostererek acgozlu insanların dahî gozunu doyuracak seviyeye ulaşacaktır.Nebiyy-i Ekrem -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şoyle buyurmuşlardır:
“Sevininiz ve sizi sevindirecek şeyler umîd ediniz. AllÂh ’a yemin ederim ki, sizler icin fakirlikten korkmuyorum. Fakat ben, sizden oncekilerin onune serildiği gibi dunyanın sizin de onunuze serilmesinden, onların dunya icin yarıştıkları gibi sizin de yarışa girmenizden, dunyanın onları helÂk ettiği gibi sizi de helÂk etmesinden korkuyorum.” (BuhÂrî, Rikāk, 7; Muslim, Zuhd, 6)
“Benden sonra size dunya nîmetlerinin ve ziynetlerinin acılmasından ve onlara gonlunuzu kaptırmanızdan korkuyorum!” (BuhÂrî, ZekÂt 47, CihÂd 37; Muslim, ZekÂt, 121-123)[1]
“Dunya tatlıdır ve manzarası hoştur. Şuphesiz ki Allah dunyanın idaresini size verecek ve nasıl davranacağınıza, ne gibi işler yapacağınıza bakacaktır. O hÂlde dunyadan sakının ve (sefih) kadınlardan korunun!” (Muslim, Zikir, 99)
Devamlı artarak gelen mal, kıyÂmete yakın fevkalÂde bir artış gostererek acgozlu insanların dahî gozunu doyuracak seviyeye ulaşacaktır. Resûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şoyle buyurmuşlardır:
“Dunyanın son gunlerinde, halîfelerinizden biri, malı saymaya bile gerek duymadan avuc avuc dağıtacaktır.” (Muslim, Fiten, 68, 69)[2]
Resûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, bunların tahakkuk edeceğini haber vermişlerdir. Belki zamanla daha da artabilir ama, şuphesiz ki gunumuzde de bunlara rastlanmaktadır.
Dipnotlar:
[1] Ayrıca bkz. NesÂî, ZekÂt, 81; İbn-i MÂce, Fiten, 18.
[2] Ayrıca bkz. Ahmed, III, 317.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Ebediyet Yolculuğu, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan