Sabır ne demektir? Allah ’ın sabredenlere mukafatı ne olacaktır? İslam ’da sabrın ve sabretmenin mukafatı.Sabır; maddî ve mÂnevî bakımdan değişen şartlar karşısında dengeyi bozmamak, îtidÂli muhÂfaza etmek, iptilÂlara tahammul gostermek, acılara katlanmak, sıkıntı ve meşakkatlere mukÂvemet gostermek, başa gelen her turlu imtihan tecellîleri karşısında dîn ve îmandan tÂviz vermemektir.
Bu yonuyle sabır, guzel ahlÂkın ağırlık merkezi, îmÂnın yarısı, ferah ve saÂdetin anahtarıdır.
Sabrın ilk şartı, onu gerektiren hÂdiseyle ilk karşılaşıldığında gosterilmesidir. Vaktinde gosterilmeyen bir sabrın, fazla bir mukÂfÂtı yoktur.[1]
Sabrın dunyevî tarafı ne kadar acıysa, uhrevî tarafı o kadar parlak olacaktır. Sabrın acılarını sîneye cekebilenler; AllÂh ’ın rızÂsına, dolayısıyla da ebedî saÂdet yurdu olan Cennet ’e nÂil olurlar.
Âyet-i kerîmelerde buyrulur:
“Ey îmÂn edenler! Sabır ve namazla Allah ’tan yardım isteyin. Muhakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir.” (el-Bakara, 153)
“Ey îmÂn edenler! Sabredin, sebat gosterin, hazırlıklı ve uyanık olun. Allah ’tan korkun ki kurtuluşa eresiniz.” (Âl-i İmrÂn, 200)
“…Sabredenlere, mukÂfatları elbette hesapsız odenecektir.” (ez-Zumer, 10)
ALLAH İCİN GOSTERİLEN SABRIN MUKAFATI Allah icin gosterilen sabrın mukÂfÂtının ancak Cennet olduğunu gosteren şu hÂdise ne kadar ibretlidir:
Abdullah bin AbbÂs -radıyallÂhu anhumÂ- bir gun At bin Ebî RebÂh ’a:
“–Sana Cennetlik bir kadın gostereyim mi?” dedi. O da:
“–Evet, goster!” deyince İbn-i AbbÂs şoyle dedi:
“–Şu siyah kadın var ya! İşte bu kadın, Fahr-i KÂinÂt Efendimiz ’e geldi ve:
«–Beni sara tutuyor ve ustum başım acılıyor. İyileşmem icin AllÂh ’a du eder misiniz?» dedi.
Allah Rasûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-:
«–Eğer sabredeyim dersen, sana Cennet vardır. Ama yine de sen istersen, şif vermesi icin AllÂh ’a du ederim.» buyurdu.
Bunun uzerine kadın:
«–Hastalığıma sabrederim. Ancak sara tuttuğu zaman ustumun başımın acılmaması icin du buyurunuz.» dedi. Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- de onun icin AllÂh ’a niyazda bulundu.” (BuhÂrî, MerdÂ, 6; Muslim, Birr, 54)
İşte başa gelen iptilÂlara AllÂh ’ın rızÂsını umarak gosterilen sabrın, Hak katındaki yuksek kıymeti…
Dipnot:
[1] Bkz. BuhÂrî, CenÂiz, 32. Hadîs-i şerîfin metni icin bkz. sf. 174.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Ebediyet Yolculuğu, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan