Nasıl ki ekip-dikme mevsiminde rehÂvete kapılarak tembellik eden bir ciftcinin ambarı boş kalırsa, dunya tarlasında hayır-hasenat ve amel-i sÂlih tohumu ekmeyenler de, Âhirette saÂdet mahsulu bicemezler.Şeyh SÂdî Hazretleri buyurur:
“Sonbaharda gul ağacını yıkma ki, ilkbaharda onun guzel manzarasından mahrum kalmayasın.”
GAYRET VAKTİ
Gayret ve calışmanın da, dinlenip uyumanın da bir vakti vardır. Gayret vaktinde gaflet ve tembellik edenlerin huzurlu bir istikbÂli olmaz. Bunun gibi, dunya hayatı da gayret zamanıdır, zevk u saf zamanı değil!..
Nasıl ki ekip-dikme mevsiminde rehÂvete kapılarak tembellik eden bir ciftcinin ambarı boş kalırsa, dunya tarlasında hayır-hasenat ve amel-i sÂlih tohumu ekmeyenler de, Âhirette saÂdet mahsulu bicemezler. Bu sebeple fÂnî hayatımızda Allah yolunda hizmet edelim ki bÂkî hayatımız, Rabbimize vuslatın rahmet golgesi altında gecsin.
Unutmamak gerekir ki, dunya telÂşına dalarak AllÂhʼı unutanlar, Âhirette ilÂhî rahmet lûtfedilirken unutulanlardan olurlar.
Âyet-i kerîmede buyrulur:
“Kim de Benʼi anmaktan yuz cevirirse şuphesiz onun sıkıntılı bir hayatı olacak ve Biz onu, kıyÂmet gunu kor olarak haşredeceğiz. O; «Rabbim! Beni nicin kor olarak haşrettin? Oysa ben, hakîkaten gorur idim!» der. (Allah) buyurur ki: «İşte boyle. Cunku sana Âyetlerimiz geldi; ama sen onları unuttun. Bugun de aynı şekilde sen unutuluyorsun!»” (TÂhÂ, 124-126)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hak Dostlarından Hikmetler 1, Erkam yayınları, 2013
İslam ve İhsan