Kaz ve kadere iman etmenin hukmu nedir? Kaz ve kadere inanmak ile ilgili ayet ve hadisler.Kaz ve kadere iman, her şeyin Allah'ın takdirine bağlı bulunduğuna işaret eden Âyetlerin yanı sıra ilÂhî ilmin, olmuş ve olacak tum varlık ve olayları kuşattığını belirten Âyetlerde ısrarla vurgulanmıştır. Hz. Peygamber de bazı meşhur hadislerinde kadere imanı bir iman esası olarak acıklamıştır.
KADER İLE İLGİLİ AYETLER Kader konusu ile ilgili bazı Âyetlerin meÂli şoyledir:
"...O'nun katında her şey bir olcu (miktar) iledir." (er-Ra‘d 13/8)
"...Her şeyi yaratıp ona bir nizam veren ve mukadderatını tayin eden Allah, yuceler yucesidir." (el-Furkan 25/2)
"De ki: Allah'ın bizim icin yazdığından başkası bize asla erişmez..." (et- Tevbe 9/51)
Bu Âyetlerden başka Allah'ın her şeyin yaratıcısı olduğunu, dilediğini sapıklığa sevkedip, dilediğini hidayete erdirdiğini, insanlar arasında olumu O'nun takdir ettiğini bildiren Âyetler de (bk. ez-Zumer 39/62; es-SÂffÂt 37/96; el-A‘rÂf 7/178; el-VÂkıa 56/60 vb.) kapsam acısından kÂinatta her şeyin belli bir kadere bağlı bulunduğu, bunun da Allah TeÂl tarafından belirlendiği sonucunu ortaya cıkarmaktadır.
KADER İLE İLGİLİ HADİSLER Hz. Peygamber de Cibrîl hadisi diye bilinen hadiste acıklandığı gibi, kadere imanı iman esasları arasında saymıştır. Bu hadiste gectiğine gore CebrÂil (a.s.) Peygamberimiz ’e:
“İman nedir?” diye sormuş, o da:
“Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, Âhiret gunune, hayır ve şerriyle kadere inanmandır” cevabını vermiştir. (bk. Muslim, “ÎmÂn”, 1; Ebû DÂvûd, “Sunnet”, 15; İbn MÂce, “Mukaddime”, 9)
Kaderin bir ilÂhî sır oluşunu ve insanlar tarafından gercek anlamda cozulmesinin imkÂnsızlığını goz onunde bulunduran Hz. Peygamber kader konusunu tartışan ashabını uyararak şoyle buyurmuştur: "Siz bununla mı emrolundunuz? Veya ben bunun icin mi peygamber olarak gonderildim? Şunu biliniz ki sizden onceki ummetler bu tur tartışmalara başladıkları zaman helÂk olmuşlardır. Boyle tartışmalara girmemelisiniz." (Tirmizî, “Kader”, 1)
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları
İslam ve İhsan
KADER DEĞİŞİR Mİ?