En guzel şekilde yaratılıp mukerrem kılınan ve CenÂb-ı Hakk ’ın pek cok lûtuflarına mazhar olan insanın bu dunyadaki asıl vazifesi nedir? Ondan ne beklenmektedir? Mes ’ûliyetleri nelerdir?
CenÂb-ı Hak şoyle buyurur:
“Sizi sadece boş yere yarattığımızı ve huzurumuza geri getirilmeyeceğinizi mi sandınız?” (el-Mu ’minûn, 115)
“Ben, cinleri ve insanları, ancak Bana ibadet (kulluk) etsinler diye yarattım.” (ez-ZÂriyÂt, 56)
İnsan, vucudundaki her bir hucre icin binlerce defa şukretmek durumundadır. Bunu da ibadet, sadaka, hakkı ve sabrı tavsiye, iyilik ve hayır-hasenat sûretinde gostermelidir. Zira her nîmetin bir bedeli vardır ve her nîmet şukru gerektirir.
ATILAN HER ADIM BİR SADAKA
Rasûlullah şoyle buyurmuştur:
“İnsanların her bir eklemi icin her gun bir sadaka gerekir. Bineğine binmek isteyene yardım ederek bindirmek veya yukunu bineğine yukleyivermek sadakadır. Guzel soz, sadakadır. Namaz icin mescide giderken atılan her adım bir sadakadır. Yol gosterivermek de bir sadakadır.” (BuhÂrî, CihÂd, 72. Bkz. Muslim, ZekÂt, 56)
“Her gun her bir eklem ve kemiğiniz icin bir sadaka gerekir. Her tesbih sadakadır, her hamd sadakadır, her tehlil («LÂ ilÂhe illÂllah» demek) sadakadır, her tekbir sadakadır, iyiliği tavsiye etmek sadakadır, kotulukten sakındırmak sadakadır. Kulun kuşluk vakti kılacağı iki rekÂt namaz, butun bunları karşılar.” (Muslim, MusÂfirîn 84, ZekÂt 56. Bkz. BuhÂrî, Sulh 11, CihÂd 72, 128)
Diğer bir rivÂyette bunlara, “iki kişi arasında adÂletle hukmetmek” ve “gelip gecenlere eziyet veren şeyleri yoldan gidermek” de ilÂve edilmiştir. (Bkz. BuhÂrî, Sulh 11, CihÂd 72, 128; Muslim, ZekÂt, 56)
Demek ki bu dunyada CenÂb-ı Hakk ’a guzel bir kul olma gayreti icinde bulunmak îcÂb eder. HayÂtını ibadet, tÂat, hayır ve hasenÂt ile dolu dolu yaşayarak Âhirete en guzel şekilde hazırlanmak gerekir.
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Tefekkur, Erkam Yayınları
HER MUSLUMANIN BİLMESİ GEREKEN DÎNÎ BİLGİLER
MELEKLER, CİNLER VE İNSANLAR NEDEN YARATILMIŞTIR?
HAYAT VE OLUM NE İCİN YARATILMIŞTIR?
İslam ve İhsan