Kıyamet gunu yeniden dirilişte, Allah yolunda savaşıp şehit olanlar nasıl dirilecek?
KıyÂmet gunu şehîdler, vucutlarından henuz yeni yaralanmışcasına akan taze kan ve bu kanlardan etrÂfa yayılan misk gibi guzel bir koku ile tanınırlar. İnsanlar onların fazîlet ve şereflerine şÃ‚hitlik ederler. Bu sebeple şehîdlerin mubÂrek kanı ve cenÂzesi yıkanmaz.

Peygamber Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-, Hak TeÂl ’nın şehîdlik esnÂsında kullarına gosterdiği kolaylığı şoyle ifÂde buyurur:

“Sizden biriniz, karınca ısırmasından ne kadar acı duyarsa, şehîd olan kimse de olumden ancak o kadar acı duyar.” (Tirmizî, FedÂilu ’l-cihÂd, 26/1668; NesÂî, CihÂd, 35; İbn-i MÂce, CihÂd, 16)

AllÂh TeÂlÂ, kullarını şehîdliğe teşvîk sadedinde şoyle buyurur:

فَلْيُقَاتِلْ فِى سَبِيلِ اللهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَوةَ الدُّنْيَا بِاْلاَخِرَةِ وَمَنْ يُقَاتِلْ فِى سَبِيلِ اللهِ فَيُقْتَلْ اَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ اَجْرًا عَظِيمًا

“O hÂlde (gecici) duny hayÂtını, (ebed&#238 Âhiret hayÂtı karşılığında satacak olanlar, AllÂh yolunda savaşsınlar. Her kim AllÂh yolunda savaşır da oldurulur veya gÂlip gelirse, her iki durumda da Biz ona yarın pek buyuk bir mukÂfÂt vereceğiz.” (en-NisÂ, 74)

Butun samîmiyeti ile şehîdliği arzulayan Fahr-i KÂinÂt Efendimiz, bu duygularını şoyle dile getirmiştir:

“Ummetime ağır gelmeyecek olsaydı, hicbir seriyyeden geri kalmaz, hepsine katılırdım. AllÂh yolunda şehîd olmak, sonra diriltilmek tekrar şehîd olmak yine diriltilip tekrar şehîd olmak isterdim.” (BuhÂrî, Îman, 26; Muslim, İmÂre, 103, 107)

KAYNAK: Osman Nuri TOPBAŞ, Hazret-i Muhammed Mustafa-1, Erkam Yayınları, İstanbul
İslam ve İhsan