ÎmÂn edenler arasında en ustun îmÂna sahip olanlar kimlerdir? İşte îmÂn edenler icinde en ustun îmÂna sahip olanları Hz. Peygamber anlatıyor...
CenÂb-ı Hak buyuruyor:

“Siz, insanların iyiliği icin ortaya cıkarılmış en hayırlı ummetsiniz; iyiliği emreder, kotulukten meneder ve AllÂh ’a îmÂn edersiniz…” (Âl-i İmrÂn, 110) Rasûlullah (sav) buyurdular:

“Benim ummetimin misÂli, yağmurun misÂli gibidir. Evveli mi daha hayırlıdır, sonu mu daha hayırlıdır bilinmez! (Evveli de hayırlıdır, sonu da hayırlıdır.)” (Tirmizî, Edeb, 81/2869; Ahmed, III, 130) Omer bin HattÂb (ra) ’ın şu rivÂyeti, asr-ı saÂdetten sonra gelip Kur ’Ân ve Sunnet istikametinde, hayırlı ummet vasfında bir hayat yaşayanlar icin ne buyuk bir nebevî mujde ihtiv etmektedir:

“Bir gun Peygamber Efendimiz ’le beraber oturuyorduk. Allah Rasûlu (sav) bir ara;
«–Soyleyiniz, îmÂn edenler arasında en ustun îmÂna sahip olanlar kimlerdir?» diye sordu. Ashab; once melekleri, sonra peygamberleri ve daha sonra da şehidleri en ustun îmÂna sahip kimseler olarak zikrettilerse de, Rasûlullah (sav) her defasında;

«–Evet, onlar oyledir ve bu onların haklarıdır. Allah onları oyle bir mertebeye cıkarmışken bu pÂyenin onlara verilmesini ne engelleyebilir? Ama ben bunları sormuyorum.» buyurdu. Ashab;

«–Oyleyse kimler olduğunu siz soyleyiniz y RasûlÂllah!» deyince Allah Rasûlu (sav) şoyle buyurdular:
«–Onlar, şu an babalarında ve atalarında meknuz olan bazı kimselerdir ki; benden sonra gelecekler, beni gormedikleri hÂlde bana îmÂn edecekler, beni tasdik edecekler ve Kur ’Ân ’ı okuyup muhtevÂsıyla amel edecekler. İşte îmÂn edenler icinde en ustun îmÂna sahip olanlar bunlardır.» buyurdu.” (HÂkim, IV, 96/6993; Heysemî, X, 65) Hadîs-i şerifteki mujde, Kur ’Ân ve Sunnet ’i yaşamak şartına bağlı… Yaşamayanlardan ise Allah Rasûlu ’nun şikÂyetci olacağını Âyet-i kerîme şoyle bildirir:

“(O gun) Peygamber der ki: Ey Rabbim! Kavmim bu Kur ’Ân ’ı busbutun terk ettiler.” (Furkān, 30)

Kaynak: www.2g1d.com
İslam ve İhsan