Namaz, oruc, sadaka ve secdedeki tesbihin karşılığı ne olacak? İşlediğimiz ameller icin Allah TeÂl ne mujdeliyor?
RivÂyetlerde bildirildiğine gore Allah TeÂl Hazret-i Mûs ’ya:

“–Ey MûsÂ, sırf Ben ’im icin işlediğin bir amelin var mı?” diye sorar.

Mûs u da:

“–AllÂh ’ım! Sen ’in icin namaz kıldım, oruc tuttum, sadaka verdim, secde ettim. Sana hamd ettim, kitabını okudum, Sen ’in adını andım.” der.

ALLAH İCİN HANGİ AMELİ İŞLEDİN?

Allah TeÂl buyurur ki:

“–YÂ MûsÂ! Namaz senin kılavuzundur, oruc sana kalkandır, verdiğin sadaka uzerine golge olacaktır, secdedeki tesbih senin icin cennette ağac olacaktır. Kitabımı okuman sana koşk ve hûri sağlayacaktır. Ben ’im adımı anman da senin ışığın olacaktır. Sırf Ben ’im icin hangi ameli işledin?”

Bunun uzerine MûsÂ:

“–YÂ Rabbî! Bana sırf Sen ’in icin olacak bir amel bildir ki, onu işleyeyim.” der.

Allah TeÂlÂ:

“–Ey MûsÂ! Ben ’im icin hic dost edindin mi? Yine Ben ’im adıma hic kimseyi duşman bildin mi?” buyurur.

ALLAH KATINDA EN MAKBUL AMEL

Boylece Hazret-i MûsÂ, Allah katında en makbul amelin, O ’nun icin sevmek ve O ’nun nÂmına duşmanlarından nefret etmek olduğunu anlar. (MukÂşefetu ’l-Kulûb, 86)

Bu hususta Hazret-i Îs ’ya da şu şekilde vahyedildiği rivÂyet olunur:

“Eğer butun yerdekilerin ve goktekilerin ibÂdetini yapsan ve icinde Ben ’im icin dostluk ve Ben ’im icin duşmanlık olmazsa, butun bu ibÂdetlerinin Sana hicbir faydası olmaz!”

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Ornek Ahlakından 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan