Şefaat Nedir? Şefaat nasıl olacak? Şefaat nasıl istenir? Şefaat ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir? Peygamber Efendimiz kimlere şefaat edecek? Peygamber Efendimizin şefaat edeceği ve etmeyeceği kişiler kimlerdir? Şefaat-ı uzm nedir? Şefaat hakkında bilinmesi gereken herşey...Başkasının sıkıntısını gidermek veya bulunduğu makamdan daha yuksseğine gecmesi icin aracılık yapmak işine “şefaat” denir. Şefaat gunahı olan mu ’minlerin gunahının bağışlanması, olmayanların daha ust makamlara yukselmeleri icin peygamberlerin ve Allah katında dereceleri yuksek olanların Alllah ’a dua ve istekte bulunmaları demektir.
ŞEFAAT NEDİR? ŞefÂat, dunyada işlenen bazı gunahların Âhirette cezalandırılmasından vazgecilmesi icin talepte bulunmak, aracı olmak ve bunun icin dua etmektir. Şefaat Âhirette Hazret-i Peygamber ve diğer İslam buyuklerinin bazı mu ’minler icin ricÂcı olmalarıdır. Şefaat duadan başka bir şey değildir. Herkesin dua etmesine izin verilmiştir. Kim olursa olsun herkesin duası kabul edilebilir. Bilhassa peygamberlerin, sÂlih insanların hayattayken, kabirde, ya da kıyamet gununde yaptığı duaların kabûl edilmesi daha cok umulur. Şefaat hakkı da, Allah katında bir mevkîi ve kıymeti olan kişilere verilmiştir. Tevhid uzere olen kimseler hakkında yapılan şefaatler Allah katında makbuldur. Ayetlerde de acık bir şekildde belirtildiği uzere Allah TeÂla'nın izni olmadan hic kimse şefaat edemez.

ŞEFAAT-I UZM (EN BUYUK ARACILIK) NEDİR? Hz. Peygamber ’in bundan başka bir de genel ve kapsamlı bir şefaatı vardır. Buna “şefaat-ı uzm (en buyuk aracılık)” denilir. Allah Elcisi ’nin bu şefaatı Kur ’an ’da “makÂm-ı mahmûd (ovulmuş makam)” adını alır. (İsrÂ, 17/79. Şefaat-ı uzm icin bk. BuhÂrî, ZekÂt, 52.)
Buna gore rasuler, nebîler, velîler, şehitler, kimi Âlimler buyuk gunah işleyen belirli kimselere şefaat edebilirler. Şefaat haktır ve bunu uman kişi icin kurtuluşa vesiledir. Rasûlullah (s.a.s) ’ın sunnetine tam olarak uyan onun şefaatine lÂyık olur.
ŞEFAATLA İLGİLİ AYETLER “İzni olmadan O ’nun huzurunda kim şefaat edebilir?” (Bakara, 255) “Onun izni olmadan hicbir şefaatci şefaat edemez” (Yûnus, 3) “RahmÂn nezdinde soz ve izin alandan başka hicbirinin şefaate gucu yetmeyecektir” (Meryem, 87) “Allah ’ın huzurunda kendisinin izin verdiği kimselerden başkasının şefÂati fayda vermez” (Sebe ’, 23) “O gun RahmÂn ’ın izin verdiği ve sozunden hoşlandığından başkasının şefaati fayda vermez” (TÂ-hÂ, 109) “Goklerde nice melekler var ki onların şefaatleri, Allah ’ın, dilediği ve rÂzı olduğu kimse icin izin vermesi hÂricinde bir işe yaramaz.”(en-Necm, 26) “Artık şefaatcilerin şefaati onlara fayda vermez.” (el-Muddessir, 48) “Kim bir iyiliğe aracılık yaparsa, iyiliğin sevabından ona pay vardır.” (Nis sûresi 85) ŞEFAAT İLE İLGİLİ HADİSLER Rasuler, nebîler, velîler, şehitler, kimi Âlimler buyuk gunah işleyen belirli kimselere şefaat edebilirler. Şefaat haktır ve bunu uman kişi icin kurtuluşa vesiledir. Rasûlullah (s.a.s) ’ın sunnetine tam olarak uyan onun şefaatine lÂyık olur.
Peygamberimizin Şefaatiyle En Cok Mazhar Olacak Kişi Ebû Hureyre -radıyallÂhu anh- şoyle buyurur:
“Bir defasında:
«‒YÂ Rasûlallah, Kıyamet gununde senin şefÂatinle en ziyÂde mes ’ûd olacak kimdir?” diye sordum.
Şoyle buyurdular:
«‒Ey Ebû Hureyre, hadis oğrenme hususundaki hırsını gorduğum icin bu hadisi senden evvel kimsenin bana sormayacağını zÂten biliyordum. Kıyamet gununde insanlardan şefÂatime en ziyÂde mazhar olacak kimse kalbinden veya icinden ihlÂsla “LÂ ilÂhe illallah” diyen kişidir».” (BuhÂrî, İlim, 33)
Ezan Duası Okuyana Peygamber Efendimizin Şefaati CÂbir ibn-i Abdullah ’tan rivayet edildiğine gore Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuşlardır:
“Kim ezanı işittiği zaman:
«Ey şu mukemmel davetin ve kılınacak namazın Rabbi olan Allah ’ım! Muhammed -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’e “Vesîle”yi ve fazileti ver. Onu, kendisine vaad ettiğin “MakÂm-ı Mahmûd”a ulaştır» diye dua ederse, kıyamet gununde o kimseye şefÂatim vacip olur.” (BuhÂrî, EzÂn, 8; Tefsîr, 17/11. Ayrıca bkz. Ebû DÂvûd, SalÂt, 37/529; Tirmizî, SalÂt, 43/211; NesÂî, EzÂn, 38/678; İbn-i MÂce, EzÂn, 4)
Ezan ile Birlikte Tekrar ve Sorası Salavat Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ’in şoyle buyurduğunu işitmiştir:
“Muezzinin ezan okuduğunu duyduğunuzda, soylediklerinin aynısını siz de tekrar edin. Sonra bana salevat getirin. Cunku kim bana bir salevat getirirse, Allah buna karşılık ona on defa salÂt eder. Daha sonra benim icin Allah ’tan «Vesîle»yi isteyin. Vesîle, cennette Allah ’ın kullarından bir tek kişiye nasîb olacak bir makamdır. O kulun ben olacağımı umuyorum. Kim benim icin Vesîle ’yi isterse, ona şefaatim vÂcip olur.” (Muslim, SalÂt, 11)
Mezarların Ustune Neden Yeşillik Dikilir Abdullah ibn-i Abbas -radıyallÂhu anh- şoyle buyurmuştur:
“(Bir defasında) Nebiyy-i Mukerrem Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Medine veya Mekke bahcelerinden birinin yanından geciyorlardı. Kabirlerinde azab goren iki insanın sesini duydular. Nebiyy-i Ekrem Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-:
«‒Bunlar azap goruyorlar. Hem de azap gormeleri (zÂhiren) buyuk bir şey icin değildir» buyurduktan sonra:
«‒Evet, (aslında gunahları buyuktur); biri idrarından korunmazdı, diğeri de kovuculuk yapardı!» buyurdular.
Ondan sonra yaprakları olmayan taze bir hurma dalı istediler. Dalı ikiye bolup her birinin kabri uzerine birer parca diktiler. Ashab-ı kiram:
«‒YÂ Rasûlallah, bunu nicin yaptınız!» diye sordular.
Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-:
«‒Bunlar kurumadığı muddetce belki azapları hafifler!» cevabını verdiler. (BuhÂrî, Vudû ’, 55)
Cennet Ehlinin Şefaati Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuşlardır:
“KıyÂmet gunu insanlar saf saf olur -bir rivÂyete gore, cennet ehli saf saf olur-. Derken, cehennem ehlinden bir kişi cennet ehlinden birine rastlayıp:
«–Ey fulan! Hatırladın mı, sen su istemiştin de ben sana bir icimlik su vermiştim?» der, (ve bu sûretle şefaat ister). Mu ’min de o kimseye şefaat eder.
(Cehennemlik olan bir başka) kimse, cennetlik olan birinin yanına varır ve ona:
«–Hatırlıyor musun, sana bir gun abdest suyu vermiştim?» diyerek (şefaat ister. O da hatırlar) ve ona şefaat eder.
Yine cehennemlik olanlardan biri, cennetlik birisine:
«–Ey fulan! Beni şoyle şoyle bir işe gonderdiğin gunu hatırlıyor musun? Ben de o gun senin icin gitmiştim» der. Cennetlik olan kimse de ona şefaat eder.” (İbn-i MÂce, Edeb, 8)
Peygamberimiz, Kendi Kabrini Ziyaret Edene Şefaat Edeceğini Bildirmiştir “Kabrimi ziyÂret edene, şefaatim vÂcip olur.” (Heysemî, IV, 2. Bkz. Beyhakî, Şuab, III, 488-490/3862)
Kuran Şefaat Edicidir Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şoyle buyurmuşlardır:
“Kur ’Ân okuyunuz! Cunku o, kıyamet gunu kendisiyle hemhÂl olan kişilere şefaatci olarak gelecektir.” (Muslim, MusÂfirîn, 252)
Başka bir hadis-i şerifte de:
“Kim Allah ’ın kitÂbından bir Âyet oğrenirse kıyÂmet gunu oğrendiği Âyet o kişiyi, yuzune gulerek karşılar” buyrulur. (Heysemî, VII, 161)
“KıyÂmet gunu Kur ’Ân-ı Kerim, rengi ucuk bir adam gibi gelir ve (okuyucusuna):
«–Seni gece uykusuz ve gunduz susuz bırakan benim!» der.” (İbn-i MÂce, Edeb, 52)
Mulk Suresi Şefaat Edicidir Nebiyy-i Ekrem Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle buyurdular:
“Kur ’Ân ’da bir sûre vardır, otuz Âyet… O sûre, mağfiret edilinceye kadar bir adama şefaat etti. O TebÂreke ’llezî bi-yedihi ’l-mulk Sûresi ’dir.” (Tirmizî, FedÂilu ’l-Kur ’Ân (SevÂbu ’l-Kur ’Ân), 9/2891) Hasen
Namaz Kılarak Şefaate Yardım Et RasûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- kendisine hizmet eden bir zÂta:
“–Bir ihtiyacın ve isteğin var mı?” diye sorar dururdu.
Birgun, yine ona boyle sorduğu zaman:
“–Dileğim vardır y Rasûlallah!” dedi.
RasûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ona:
“–Nedir dileğin?” diye sordu. O zÂt:
“–KıyÂmet gunu bana şefaat etmendir!” deyince, Peygamber (a.s):
“–Bunu istemeni sana kim oğretti?” diye sordu.
“–Rabbim!” dedi. AllÂh Rasûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ona:
“–Oyleyse sen de cok secde ederek bu hususta bana yardımcı ol!” buyurdu. (Ahmed, III, 500)
Cenaze Namazını 40 Kişi Kılarsa Abdullah bin AbbÂs ’ın azatlısı Kureyb şoyle anlatır:
“İbn-i AbbÂs ’ın Kudeyd ’de yahut UsfÂn ’da bir oğlu vefat etmişti. Bunun uzerine İbn-i AbbÂs:
«‒Ey Kureyb! Bak oğlumun cenazesine ne kadar cemÂat tonlanmış?» dedi.
Bunun uzerine ben dışarıya cıktım. Bir de baktım ki oğlunun cenazesine bir hayli cemÂat toplanmış. Bunu kendisine haber verdim. İbn-i AbbÂs:
«‒Bu toplananlar kırk kişi var mıdır?» dedi. Ben:
«‒Evet» cevÂbını verdim.
«‒O hÂlde cenazeyi cıkarın. Zira ben Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ’i şoyle buyururken işittim:
“Bir musluman vefÂt ettiğinde, Allah ’a hicbir şeyi şirk koşmayan kırk kişi cenÂze namazını kılarsa, Allah TeÂl o kişileri, cenÂze icin şefaatci kılar”.» dedi. (Muslim, CenÂiz, 59)
Medine'de Vefaat Eden Kişi Zubeyr b. Avvam ’ın azadlı kolesi Yuhannes şunları anlattı:
“Fitne (karışıklık) zamanında Abdullah b. Omer -radıyallÂhu anh- ’ın yanında oturuyordum. Azat ettiği bir cariye gelerek ona selam verdi ve:
“–Ya Eba Abdurrahman, ben Medine ’den cıkmak istiyorum. Aclık sıkıntısı cekiyoruz.” deyince:
“–Otur ey akılsız! Şuphesiz ki ben RasûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in şoyle buyurduğunu işittim:
«Medine ’nin minnet ve sıkıntısına sabreden kimseye şuphesiz kıyÂmet gununde şefaatci veya şahid olurum».” (Muvatta ’, CÂmi ’, 3)
Rasûlullah Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle buyururlar:
“Ummetimden biri, Medine ’nin sıkıntı ve aclığına sabrederse, Kıyamet gunu mutlaka ona şefaatci veya şahit olurum!” (Muslim, Hacc 484; Tirmizi, Menakıb, 68/3918)
“Medine ’de vefat etmeye muktedir olan orada vefat etsin! Zira ben, orada vefat edene şefaat ederim.” (Tirmizî, Menakıb, 67/3917) Sahih
Buyuk Gunah İşleyenlere Şefaat RasûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- buyurdular:
“Şefaatim ummetimden buyuk gunah işlemiş olanlar icindir.” (Ebû DÂvud, Sunnet,20)
İlk Şefaat Edecek Peygamber Efendimizdir Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- buyurdular:
“Ben Rasullerin kumandanıyım, lÂkin ovunmek yok! Ben peygamberlerin sonuncusuyum, ancak ovunmek yok! İlk şefaat edecek ve şefaati ilk olarak kabul edilecek olan da benim, ancak (bunları aslÂ) ovunmek icin soylemiyorum.” (DÂrimî, Mukaddime, 8)
Kuranı Ezberleyene ve Yaşayana, On Kişiye Şefaat Hakkı Verilir “Kim Kur ’Ân ’ı okur, onu guzelce ezberler, helÂlini helÂl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, AllÂh bu sÂyede o kimseyi cennetine koyar. Âilesinden hepsi cehennemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.” (Tirmizî, FedÂilu ’l-Kur ’Ân, 13/2905; Ahmed, I, 148)
Hz. Osman Efendimizin Şefaati Peygamber Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle buyurmuştur:
“AllÂh ’a yemin ederim ki, elbette Osman, ummetimden hepsi de cehennemlik olan yetmiş bin kişiye şefÂat edecek ve onları cennete sokacak.” (Deylemî, Firdevs, 4/360)
Peygamberimiz Kimlere Şefaat Etmeyecek Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şoyle buyurmuşlardır:
“Sakın sizden biri, kıyÂmet gununde omuzunda (hıyÂnetle elde ettiği) bir koyun avaz avaz melerken, oburu de omuzunda bir at kişnerken karşıma cıkarak:
«–YÂ Rasûlallah, bana yardım et!» diye yalvarmasın. Aksi takdirde ben ona:
«–Sana hicbir şekilde şefÂat edemem, ben sana dunyada Allah ’ın hukmunu teblîğ etmiştim!» diye cevap veririm.
Biri de omuzunda bir deve boğurduğu hÂlde bana gelip:
«–YÂ Rasûlallah, yardım eyle!» demesin! Ben ona da:
«–Senin icin hicbir sûretle şefÂat edemem; cunku ben sana dunyada Allah ’ın hukmunu teblîğ etmiştim!» derim.
Bir başkası da omuzunda altın, gumuş yuklu olarak gelip:
«–YÂ Rasûlallah, bana yardım et!» demesin. Ben ona:
«–Sana hicbir turlu yardım edemem. Cunku ben, dunyada sana Allah ’ın hukmunu teblîğ etmiştim» derim.
Bir diğeri de uzerinde (hıyÂnetle elde ettiği) elbiseler dalgalandığı hÂlde gelip:
«–YÂ Rasûlallah, bana yardım et!» demesin. Ben ona da:
«–Sana hicbir şekilde yardım edemem. Cunku ben dunyada sana Allah ’ın hukmunu teblîğ etmiştim» derim.” (BuhÂrî, CihÂd, 189; Muslim, İmÂret, 24)
ŞEFAAT İLE İLGİLİ YAZILAR KUR ’AN ŞEFAAT EDER Mİ? ŞEFAAT VAR MI? ŞEFAAT NASIL OLACAK? PEYGAMBER EFENDİMİZ KİMLERE ŞEFAAT EDECEK? KİMİN ŞEFAAT EDECEĞİNİ ANCAK ALLAH BİLİR ŞEYH, MURİDİNİ KURTARABİLİR Mİ? “İYİLİK GUNAHA KARŞI ŞEFAATCİ GİBİDİR!” İslam ve İhsan
ŞEFAAT NEDİR? VİDEO
ŞEFAAT İLE İLGİLİ AYETLER
ŞEFAAT İLE KURTULABİLİR MİYİZ
ŞEYHİM BENİ KURTARABİLİR Mİ?