"Azîz ve celîl olan Allah'ın hoşnutluğunu kazanmaya yarayan bir ilmi, sırf dunyalık elde etmek icin oğrenen kimse, kıyamet gunu cennetin kokusunu bile alamaz."(Ebû DÂvûd, İlim 12; İbni MÂce, Mukaddime 23)
CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Şuphesiz munafıklar Allah ’a oyun etmeye kalkışıyorlar; hÂlbuki Allah onların oyunlarını başlarına cevirmektedir. Onlar namaza kalktıkları zaman uşenerek kalkarlar, insanlara gosteriş yaparlar, Allah ’ı da pek az hatıra getirirler.” (NisÂ, 142)
Resûlullah buyurdular:
“Kim işlediği bir hayrı şohret kazanmak icin halka duyurursa, Allah onun gizli işlerini duyurur. Kim de işlediği hayrı halkın takdirini kazanmak icin başkalarına gosterirse, Allah da onun riyÂkarlığını acığa vurur.” (BuhÂrî, Rikak 36, AhkÂm 9; Muslim, Zuhd 47-48)
UC RİYÂKÂR
Resûl-i Ekrem şoyle buyurdu:
Kıyamet gunu Allah TeÂl ’nın huzuruna ilk defa şehit duşmuş biri cıkarılacak.
CenÂb-ı Hak ona verdiği nimetleri bir bir hatırlatacak, o da bu nimetlerin kendisine verildiğini kabul edecek. Sonra aralarında şu konuşma gececek:
“Sana verdiğim bu nimetleri nasıl kullandın?”
“Senin uğrunda şehit duşune kadar carpıştım, y Rabbî!”
“Yalan soyluyorsun; sen Allah icin değil, kendine cesur adam dedirtmek icin savaştın ve sana ‘Ne yiğit adam! ’ dediler.”
Sonra gorevlilere emredecek, onlar da onu yuzustu surukleyerek cehenneme atacak.
Ardından, ilim oğrenip oğreten ve Kur ’Ân okuyan biri getirilecek, CenÂb-ı Hak ona verdiği nimetleri hatırlatacak, o da bu nimetlerin kendisine verildiğini kabul edecek. Ve şoyle konuşacaklar:
“İlim oğrenip oğrettim. Senin rızÂn icin Kur ’Ân okudum, y Rabbî!”
“Yalan soyluyorsun; sen ilmi, Âlim desinler diye oğrendin; Kur ’Ân ’ı da ne iyi okuyor desinler diye okudun. Ve sana ‘Ne Âlim adam. Kur ’Ân ’ı ne guzel okuyor ’ dediler.”
Sonra gorevlilere emredecek, onlar da onu yuzustu surukleyerek cehenneme atacak.
Daha sonra Allah TeÂl ’nın huzuruna, cok zengin biri getirilecek.
CenÂb-ı Mevl ona verdiği nimetleri hatırlatacak, o da bu nimetlerin kendisine verildiğini kabul edecek. Ve Hak TeÂl soracak:
“YÂ Rabbî! Malımı nereye harcamamı emrettiysen oraya harcadım.”
“Yalan soyluyorsun! Sen malını ‘Ne comert adam! ’ dedirtmek icin harcadın. Gercekten de sana ‘Ne comert adam! ’ dediler.”
Sonra gorevlilere emredecek, onlar da onu yuzustu surukleyerek cehenneme atacak. (Muslim, İmÂre 152; NesÂî, CihÂd 22; Ahmed b. Hanbel, Musned, II, 321-322)
Kaynak: www.2g1d.com
İslam ve İhsan