Kulun tovbe etmesine CenÂb-ı Hak cok memnun olur. Efendimizin benzetmesiyle, ıssız colde devesini, uzerindeki yiyecek ve iceceğiyle birlikte kaybedip olumle burun buruna gelen, ardından da devesini bulan kimseden daha fazla sevinir.
CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Ancak tevbe edip durumlarını duzeltenler ve gerceği acıkca ortaya koyanlar başkadır. Zira ben onların tevbelerini kabul ederim. Ben tevbeyi cokca kabul eden ve cokca esirgeyenim.”(Bakara, 160)
Resûlullah buyurdular:
“Canım kudretiyle elinde tutan Allah ’a yemin ederim ki, siz hic gunah işlemeseydiniz, Allah sizi yok eder, yerinize, gunah işledikten sonra Allah ’tan af dileyecek bir millet getirir ve onları affederdi.” (Muslim, Tevbe 11. Ahmed İbni Hanbel, Musned, III, 238)
Kulun tovbe etmesine CenÂb-ı Hak cok memnun olur. Efendimizin benzetmesiyle, ıssız colde devesini, uzerindeki yiyecek ve iceceğiyle birlikte kaybedip olumle burun buruna gelen, ardından da devesini bulan kimseden daha fazla sevinir. (BuhÂrî, DaavÂt 4, Tevhîd 15, 35, 55

Bir insanın tovbe etmesi Allah TeÂl ’yı neden bu kadar memnun eder?
O ’nun kuluna olan derin merhametinden dolayı.
BUTUN GUNÂHLARI SİLDİREN İBÂDET
Enes (ra), Rasûlullah (sav) ’i şoyle buyururken dinledim dedi:
“Allah TeÂl şoyle buyurdu:
Ey Âdemoğlu! Sen bana dua ettiğin ve benden affını umduğun surece, işlediğin gunahlar ne kadar cok olursa olsun, onların buyukluğune bakmadan seni bağışlarım.
Ey Âdemoğlu! Gunahların gokyuzunu kaplayacak kadar cok olsa, sonra da benden affını dilesen, seni affederim.
Ey Âdemoğlu! Sen yeryuzunu dolduracak kadar gunahla karşıma gelsen; fakat bana hicbir şeyi ortak koşmamış olsan, şuphesiz ben de seni yeryuzu dolusu bağışla karşılarım.” (Tirmizî, DaavÂt 98. Ayrıca bk. Ahmed İbni Hanbel, Musned, V, 172)
Kaynak: www.2g1d.com
İslam ve İhsan