Cin nedir ve nasıl bir varlıktır? Cinlerin ozellikleri nelerdir? Cinler neyden yaratılmıştır? Cinlerden korunmak icin okunacak dualar hangileridir? Kısaca cinler hakkında bilgiler...Sozlukte, "gizli ve ortulu varlık, gorulmeyen şey" anlamına gelen cin, terim olarak duyu organlarıyla algılanamayan, ceşitli şekillere girebilen; ateşten yaratılmış, mÂnevî, ruhanî ve gizli varlıklara verilen bir addır.
Cin kelimesi geniş anlamıyla ele alındığında, insan kelimesinin karşıtı olarak kullanılır ve herhangi bir kayıtla sınırlandırılmamışsa, duyu organlarından gizlenmiş butun mÂnevî varlıkları ifade eder. Dar anlamıyla ise cin kelimesi, ruhanî varlıkların bir kısmını belirtmek icin kullanılır. Cunku gozle gorulmeyen ruhanî varlıklar: Hayırlı olan ve Allah'ın emrinden cıkmayan ve insana iyi şeyler ilham eden melekler, insanı aldatan ve şerre yonelten şeytanlar, hem hayırlıları hem de şerlileri bulunan cinler, olmak uzere uce ayrılmaktadır.
Cinler, duyu organlarıyla algılanamayan varlıklar olduğu icin, onlar hakkındaki tek bilgi kaynağı vahiydir. Kur'Ân-ı Kerîm ve sahih hadisler, cinlerden bahsetmekte, doğru duşunebilen akıl da bunu imkÂnsız gormemektedir. İnsanların cinleri goremeyişi, gozlerinin cinleri gorecek yetenekte yaratılmamış olmasındandır.
CİNLERİN OZELLİKLERİ Kur'an'a gore insan topraktan, cinler ise ateşten yaratılmıştır: "Cinleri oz ateşten yarattı" (er-RahmÂn 55/15), "Andolsun biz insanı, kuru kara camurdan, şekillenmiş kara balcıktan yarattık. Cinleri de daha once, zehirli ateşten yarattık." (el-Hicr 15/26-27) Sonuncu Âyet cin turunun insan turunden once yaratıldığını da gostermektedir.
Kur'an'da cinlerden bahseden, yirmi sekiz Âyetten oluşan ve Cin sûresi diye bilinen bir sûre bulunmaktadır. Bu sûrede de dile getirildiği gibi, cinler ceşitli gruplara bolunmuşlerdir. Cinlerin bir kısmı muslumandır. Bir kısmı da kÂfirdir. KÂfir olanları cinlerin coğunluğunu oluştururlar. Cinlerin mumin olanları, muminlerle beraber cennette, kÂfir olanları da kÂfirlerle beraber cehennemde kalacaklardır.
Cinler ceşitli şekillere girebilecek ve insanların yapamayacağı bazı işlerin ustesinden gelebilecek yetenekte yaratılmıştır. Hz. Suleyman (a.s.) Sebe melikesinin tahtını getirtmek istediğinde cinlerden birinin, o henuz yerinden kalkmadan tahtı getirebileceğini soylemesi (en-Neml 27/39) bunu gostermektedir. Cinin Hz. Suleyman'la (a.s.) karşılıklı konuşması, onların gozle gorulebilecek bir şekle girebileceklerine işarettir. Allah cinleri Hz. Suleyman'ın (a.s.) emrine vermiş, o da cinleri ağır ve meşakkatli işlerde kullanmıştır.
Cinlerin mutlak gayba dair bilgileri yoktur. Ancak hayat surelerinin uzunluğu, ruhanî ve mÂnevî varlıklar olmaları, meleklerden haber calmaları gibi sebeplerle, insanların bilmediği, gecmişe ve şu ana ait bazı olayları bilebilirler. Ancak bu durum, cinlerin insandan daha ustun varlıklar olduğunu gostermez. Bir Âyette, "Suleyman'ın olumune hukmettiğimiz zaman, onun olduğunu, ancak değneğini yiyen bir ağac kurdu gosterdi. (Sonunda) yere yıkılınca anlaşıldı ki cinler gaybı bilselerdi, o kucuk duşurucu azap icinde kalmazlardı" (Sebe ’ 34/14) buyurularak, onların gaybı bilmedikleri acık bir şekilde ortaya konulmuştur.
Cinler de insanlar gibi iman ve ilÂhî emirlere itaat etmekle yukumludurler: "Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım." (ez- ZÂriyÂt 51/56) Cinler tıpkı insanlar gibi yerler, icerler, evlenir ve coğalırlar, erkeklik ve dişilikleri vardır, doğar, buyur ve olurler. Ancak cinlerin omru, insanlarınkine gore epeyce uzundur.
CİNLERDEN KORUNMAK İCİN OKUNACAK DUALAR Bazı durumlarda cinlerin insanlara zarar vermesi soz konusu olabilirse de, Musluman bir kimsenin cinlerden korkmaması ve Allah'ın izni olmadan, bir varlığın başka bir varlığa zarar veremeyeceğine gonulden inanması gerekir. Diğer varlıklardan gelebilecek zararlara karşı Allah'a sığınmak gerektiği gibi cinlerden gelebilecek zararlar hususunda da aynı tutum gosterilmelidir. Nitekim Hz. Peygamber'in (s.a.s.) de cinlerin insanları etkilemesine karşı Âyetu'l-kursî'yi, FelÂk ve NÂs sûrelerini okuduğu bilinmektedir. (bk. BuhÂrî, “VekÂle”, 10; “FezÂilu'l-Kur'Ân”, 10; Tirmizî, “Tıb”, 16) Muslumanlar, cinlerden zarar gorduklerini sandıkları durumlarda Hz. Peygamber'den (s.a.s.) oğrendiği tedbirlerle yetinmeli, cahil cinci ve ufurukculerin tuzağına duşmekten sakınmalıdırlar.
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları


İslam ve İhsan
MELEKLER, CİNLER VE İNSANLAR NEDEN YARATILMIŞTIR?