Kul hakkı yemenin, Âhiretteki acıklı Âkıbetini haber veren hadis-i şerif.CenÂb-ı Hak buyuruyor:
Bismillahirrahmanirrahim.
“Ey îmÂn edenler! Karşılıklı rızÂya dayanan ticÂret hÂli mustesnÂ, mallarınızı bÂtıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda yemeyin…” (NisÂ, 29)
KUL HAKKINA GİRENLERİN CEZASI Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurdular:
“Şuphesiz ki ummetimin muflisi şu kimsedir: KıyÂmet gunu namaz, oruc ve zekÂt sevÂbıyla gelir. Fakat şuna sovduğu, buna zin isnÂd edip iftirÂda bulunduğu, şunun malını yediği, bunun kanını doktuğu ve şunu dovduğu icin iyiliklerinin sevÂbı şuna buna verilir. Uzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biterse, hak sÂhiplerinin gunahları kendisine yukletilir ve neticede cehenneme atılır.” (Muslim, Birr, 59; Tirmizî, KıyÂmet, 2; Ahmed, II, 303, 324, 372)
KUL HAKKI YEMENİN AHİRETTEKİ ACI AKIBETİ Kul hakkı yemenin, Âhiretteki acıklı Âkıbetini haber veren Allah Rasûlu sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurmuştur:
“Bir kısım insanlar, AllÂh ’ın mulkunden haksız bir sûrette mal elde etmeye girişirler. HÂlbuki bu, kıyÂmet gunu onlara bir ateştir, başka bir şey değil.” (BuhÂrî, Humus, 7)
“Kimin uzerinde din kardeşinin ırzı, nÂmusu veya malıyla ilgili bir zulum varsa, altın ve gumuşun bulunmayacağı kıyÂmet gunu gelmeden evvel, o kimseyle helÂlleşsin. Yoksa kendisinin sÂlih amelleri varsa, yaptığı zulum miktÂrınca sevaplarından alınır, (hak sÂhibine verilir.) Şayet iyilikleri yoksa, zulum yaptığı kardeşinin gunahlarından alınarak onun uzerine yukletilir.” (BuhÂrî, MezÂlim 10, RikÂk 48)
İslam ve İhsan
KUL HAKKI NEDİR?