İbadetlerin ruh ve beden sağlığına etkisi nedir?
CenÂb-ı Hak buyuruyor:

“Ve sana yakîn (olum) gelinceye kadar Rabbine ibadet et!” (Hicr, 99)

Resûlullah buyurdular:

“İnsan, kulluk vazifelerini îfÂda kusur gosterir, yani her ibadetini kÂfî miktarda yapmayıp azaltırsa CenÂb-ı Allah onu gam ve kedere mubtel kılar.” (Ali el-Muttakî, Kenzu ’l-ummÂl, no: 6788)

İNSAN NE İSTER?

İnsan dÂim Rabbine sığınmak, onunla beraber olmak ve zaman zaman da onunla konuşmak ister. Bu durumda O ’nun kelÂmı olan Kur ’Ân-ı Kerîm ile meşgul olur. Bu sûretle kalben ferahlar, rûhen rahatlar, zihnen dinlenir ve mÂnen guclenir. Okuduğu Âyetlerden istikÂmet alır, evvelki insanların hÂlinden ibret ve dersler cıkarır ve yoluna devam eder.

En muhimi de, insan ibadetler sÂyesinde rûhen yukselir ve hakîkî insanlık şerefine nÂil olur. İbÂdetlerle Allah ’a yaklaşabildiği nisbette kÂinatın gozbebeği olma vasfını elde eder.

İnsanı ustun bir varlık olarak yaratan Allah TeÂlÂ, onun bu mevkiîni koruyarak rûhî yucelişini devam ettirebilmesinin ibadetlere bağlı olduğunu haber vermiştir. Dolayısıyla insanın kalp Âlemini ve mÂnevî yapısını geliştirmek icin ibadetler vazgecilmez bir vÂsıta olarak karşımızda durmaktadır.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Ebedi Yol Haritası İslam, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan