İslÂm, gıda uzerine buykr hassÂsiyet gosteriyor. Zaten kıyÂmette ilk sorulacak beş sorudan biri; “Nereden kazandın, nereye sarf ettin?” olacak.Zengin Muslumanlar iclerini şoyle rahatlatıyor. Ben hayır-hasenat yapıyorum, diyor. Veren el oluyorum, diyor. Benim fabrikamda uc bin işci calışıyor, diyor. Uc bin işci benim sÂyemde ekmek yiyor, diyor.
HELAL KAZANCIN BEREKETİ İslÂm bize gayr-i meşrû yollardan da olsa şu kadar kişiye ekmek ver, diye emretmiyor. Rızkı veren CenÂb-ı Hak ’tır.
Efendimiz sallÂllÂhu aleyhi ve sellem:
“Eğer siz AllÂh ’a gereği gibi tevekkul etseydiniz, (Allah), kuşları doyurduğu gibi sizi de rızıklandırırdı. Kuşlar sabahları kursakları boş olarak cıktıkları hÂlde akşam doymuş olarak donerler.” buyuruyor. (Tirmizî, Zuhd, 33)
CenÂb-ı Hak Âyet-i kerîmede; “Nice canlı var ki rızkını (yanında) taşımıyor. Onlara da size de rızık veren Allahʼtır...”[1] buyuruyor. Rabbimiz, Muslumanların bu telÂşede olmaması gerektiğini bildiriyor. HelÂlinden kazanıp bunu tevzî etmemizi emrediyor.
Rasûlullah sallÂllÂhu aleyhi ve sellem Efendimiz şoyle du ederdi:
“AllÂh ’ım! Fayda vermeyen ilimden, huşû duymayan kalpten, doymak bilmeyen nefisten ve icÂbet edilmeyen duÂdan Sana sığınırım.” (Muslim, Zikir, 73)
Allah dostlarının hayatlarına baktığımız zaman, kazanc uzerine cok titizlik gosterdiklerini gormekteyiz. Mesel BahÂuddîn Nakşibend Hazretleri bir sofrada yemek yememişler;
“‒Bu sofrada zulumÂt / karanlıklar var.” demişlerdir.
“‒Efendim bunlar helÂldir.” dediklerinde ise;
“‒HelÂldir ama pişiren ofkeyle pişirmiş.” demişlerdir.
Nasıl ki bir atom infilÂk ettiği zaman bir radyasyon yayıyor. Bu radyasyon, demirin icinden bile geciyor. MÂnevî tesirler de cok muhim.
Mesel Efendimiz sallÂllÂhu aleyhi ve sellem Ved Haccıʼnda, Ebrehe ordusunun helÂk olduğu yerden gecerken; “Burada AllÂh ’ın kahrı tecellî etti.” buyurarak oradan suratli bir şekilde gecti.
Tebuk Seferiʼnde Semud Kavmiʼnin helÂk olduğu evlere girdi muslumanlar. Efendimiz sallÂllÂhu aleyhi ve sellem:
“‒Sakın burada su icmeyin!” buyurdu.
“‒YÂ RasûlÂllah, kırbalarımıza su doldurduk ve bu sudan hamur yaptık.” dediklerinde ise;
“‒Suları dokun, hamurları da develerinize verin.” buyurdular.
KIYÂMETTE İLK SORULACAK BEŞ SORUDAN BİRİ İslÂm, gıda uzerine bu kadar hassÂsiyet gosteriyor. Zaten kıyÂmette ilk sorulacak beş sorudan biri; “Nereden kazandın, nereye sarf ettin?” olacak.
Rasûlullah sallÂllÂhu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurur:
“Hicbir kul, kıyÂmet gunu omrunu nerede tukettiğinden, ilmiyle ne yaptığından, malını nereden kazanıp nereye harcadığından, vucûdunu nerede yıprattığından sorulmadıkca bir adım dahî atamaz.” (Tirmizî, KıyÂmet, 1/2417)
Dipnot:
[1] el-Ankebût, 60.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Muslumanın Para ile İmtihanı, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
KIYAMET GUNU İLK SORULACAK SORULAR