
Ruhların yaratılması, once Âleme, daha sonra da bedenlere gonderilmesi ve ardından yeniden dirilme esnasında tekrar bedenlere gonderilme devreleri...
YOKLUK (ADEM) DEVRESİ:
Ezelde sÂdece CenÂb-ı Hak vardı ve O ’nun dışında hicbir varlık yoktu. O donemde rûhlar da tam bir yokluk icerisinde bulunuyordu. Âyet-i kerîmede şoyle buyrulmaktadır:
هَلْ أَتَى عَلَى اْلإِنسَانِ حِينٌ مِنَ الدَّهْرِ لَمْ يَكُنْ شَيْئاً مَذْكُوراً
“İnsanın uzerinden, henuz kendisinin anılan bir şey olmadığı uzun bir sure gecmedi mi?” (el-İnsan, 1)
RÛHLAR ÂLEMİNİN VAROLUŞ DEVRESİ (Elest Bezmi):
AllÂh TeÂl pek cok hikmete mebnî olarak cesetleri yaratmadan once rûhları var etti. Hadîs-i şerîfte bu hakîkate şoyle temÂs edilir:
“Rûhlar cesedlerinden ikibin yıl once yaratılmıştır!” (Deylemî, Musned, II, 187-188)
BEDENLERE GONDERİLME DEVRESİ:
Bedenlerden hayli zaman once yaratılan ve kendilerinden AllÂh ’ın rubûbiyetini tasdîk husûsunda ahd u mîsÂk alınan rûhlar, ezelde cizilen kader planına uygun olarak birer birer bedenlere gonderilmeye başlandı. Âyet-i kerîmede, ilk insan Hazret-i Âdem ’e rûhun uflenmesinden şoyle bahsedilir:
وَنَفَخْتُ فِيهِ مِنْ رُوحِي
“…Ona rûhumdan ufurduğumde...” (el-Hicr, 29)
BEDENDEN AYRILMA DEVRESİ:
Bu fÂnî hayatta kendisine bicilen omru tamamlayan rûhlar, gecici sure beraber bulundukları bedenlerden geldikleri gibi birer birer ayrılacaktır. Hic kimsenin kurtulamadığı bu kacınılmaz Âkıbete olum denmektedir. Âyet-i kerîmede şoyle buyrulur:
كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ
“Her nefs olumu tadacaktır!..” (Âl-i İmrÂn, 185)
TEKRAR BEDENLERE DONDURULME DEVRESİ:
İslÂm akÂidine gore olum, bir yok oluş değil tıpkı anne rahmindeki bebeğin oradan irtibÂtını keserek dunyaya doğması gibi, rûhun bu fÂnî Âlemden kurtulup ebedî bir hayatın sabahına doğmasıdır. İnsanoğlu burada dunyadaki yaşadığı hayattan hesÂba cekilecek, bunun neticesine gore sonsuz bir saÂdete ulaşacak veya -AllÂh muhafaza buyursun- nihÂyetsiz bir azÂba dûcÂr kılınacaktır. Mevzuyla alÂkalı yuzlerce Âyetten ikisi şoyledir:
قُلْ يُحْيِيهَا الَّذِي أَنْشَأَهَا أَوَّلَ مَرَّةٍ وَهُوَ بِكُلِّ خَلْقٍ عَلِيمٌ
“De ki: Onları ilk defa yaratmış olan (AllÂh, yine aynı şekilde onları) dirilte­cektir. Cunku O, yaratmanın her turlusunu gÂyet iyi bilendir.” (YÂsîn, 79)
CenÂb-ı Hak, Tekvîr Sûresi ’nde şiddetli ve ibretli kıyÂmet alÂmetlerinin fÂri­kalarından bahsederken yedinci Âyette, rûhların yeniden beden kalıbına alınmasını şoyle bildirmektedir:
وَإِذَا النُّفُوسُ زُوِّجَتْ
“Nefsler birleştirildiği (rûhlar bedenlerle bir araya getirildiği) zaman.”
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Nebiler Silsilesi 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan