Gercek ozgurluk, Allah ’a kulluktadır. Allah ’a kulluk ve hurriyet ilişkisini anlatan ayet-i kerime.Yalnız AllÂh ’a kul olmak; servet, şehvet ve şohret gibi nefsÂnî ihtiraslara kulluktan kurtulmaktır. Dolayısıyla Hakk ’a kulluk, en buyuk hurriyet ve şereftir.
HZ. MERYEM ’İN ANNESİNİN DUASI Şu Âyet-i kerîme kulluk ve hurriyet munÂsebetini cok guzel izah etmektedir:
“İmrÂn ’ın hanımı şoyle demişti:
«Rabbim! Karnımdakini (مُحَرَّرًا) Âzatlı bir kul olarak (her kayıttan ÂzÂde olarak) sırf Sana adadım. Adağımı kabul buyur. Şuphesiz (niyÂzımı) hakkıyla işiten ve (niyetimi) bilen Sen ’sin.»” (Âl-i İmrÂn, 35)
GERCEK HURRİYET ALLAH ’A KULLUK Meryem VÂlidemiz ’in annesi Hanne HÂtun; evlÂdının sadece ibadet ve hizmete adanmasını, dunya kayıtlarından ve mecburiyetlerinden “hurriyet” olarak ifade etmektedir. Yani şoyle demektedir:
“Karnımdaki cocuğu mÂbede verdikten bir sure sonra; «Gelsin bana baksın, şu vazifesini yapsın…» demeyeceğim. Onun ibadetten başka bir vazifesi olmayacak. Ben annesi olarak bu nevi şahsî taleplerimden ferÂgat ediyorum.”[1]
Dolayısıyla AllÂh ’a kulluk, gercek hurriyettir. En hur insanlar, sÂlih insanlardır. Cunku onlar, dunya alÂkalarından, insanların takdir ve kınamalarından, fuzûlî ihtiyaclardan mustağnî ve ÂzÂdedirler.
Dipnot:
[1] Bkz. FîrûzÂbÂdî, BasÂir, «Hrr».
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, İslam Tefekkur Ufku, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
KULLUK NASIL YAPILMALIDIR?