Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hak peygamber olduğunun delilleri nelerdir? Peygamberimizin (s.a.v.) ne tur mucizeleri vardır? İşte Hz. Muhammed'in (s.a.v.) mucizeleri.Hz. Muhammed'in (s.a.v.), peygamberliğini ispat eden mûcizeler genellikle uc başlık altında incelenir.
HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V.) MUCİZELERİ Manevi (Akli) Mucize Olan Kur'an Mucizesi Kur'an her cağdaki akıl sahibi insana hitap eden, akıllara durgunluk verecek derecede buyuk ve ebedî bir mûcizedir. Diğer peygamberlerin mûcizeleri donemleri gecince bittiği, onları yalnız o donemde yaşayanlar gozlediği halde, Kur'an mûcizesi kıyamete kadar surecek bir mûcizedir. Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadislerinde "Hicbir peygamber yoktur ki onlara kendi zamanlarındaki insanların inandıkları bir mûcize verilmiş olmasın. Bana mûcize olarak verilen ise ancak Allah'ın bana vahyettiğidir." buyurmuştur (BuhÂrî, “İ‘tisÂm”, 1)
Kur'Ân-ı Kerîm, hem soz hem de anlam yonunden mûcizedir. O, Arap edebiyatının zirvede olduğu bir donemde inmiş, Araplara kendisinin bir benzerini getirmeleri icin meydan okumuş, uslûbu, şaşırtıcı nazmı (ifadesi, lafzı), fesahat ve belÂgatıyla onları Âciz bırakmıştır. Ummî olan Peygamber'in, Allah'tan aldığı vahiy ile insanlara bildirdiği Kur'an, en yuksek gercekleri kapsamaktadır. Bilim ve tekniğin sonradan ulaştığı gercekleri Kur'an asırlarca onceden haber vermiş, hicbir buluş ve bilimsel gelişme, onun iceriği ile ters duşmemiştir.
Hissi Mucizeler Hz. Peygamber'in (s.a.v.) yaşadığı donemdeki insanlara gosterdiği, duyu organlarıyla algılanabilen olağan ustu olaylara hissî mûcize denilir. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) hissî mûcizelerinin bir kısmı kendi şahsı ile ilgilidir. Ashaptan, Hz. Muhammed'in bedenî ve ruhî ozellikleri, ustun ahlÂkı ve ornek davranışları ile ilgili olarak nakledilen rivayetler, bunları değerlendiren ilim adamları ve bilge kişiler nezdinde, boyle yuce niteliklerin ondan once ve sonra hicbir kimsede toplanmadığı yonunde kesin bir ortak kanaat oluşturmuştur. Nitekim bir Yahudi iken Muslumanlığı kabul eden Abdullah b. SelÂm (r.a.), Hz. Peygamber'le (s.a.v.) ilk karşılaştığında: "Bu yuz asla bir yalancı yuzu olamaz" demekten kendini alamamıştır.
Hz. Peygamber (s.a.v.) omru boyunca bu ustun nitelikleri kendisinde korumuş, inanmayanlar aşırı duşmanlıklarına rağmen onda eleştirebilecekleri bir yon bulamamışlardır. Bu da onun peygamberlik iddiasını destekleyen cok guclu bir delil kabul edilmiştir. Cunku yuce Allah'ın, peygamber olmadığı halde peygamberliğini ileri suren bir kimsenin şahsında bunca ustunlukleri ve erdemi toplaması, ona 23 yıl musaade etmesi, sonra da tebliğ ettiği dini, diğer dinlere ustun kılıp duşmanlarına galip getirmesi ve olumunden sonra eserlerini kıyamete kadar yaşatması aklen imkÂnsızdır. Ayrıca, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) İslÂm cağrısını ilk kez, kitap sahibi olmayan ve hikmetten anlamayan bir kavme yoneltmesi, onlara kitabı ve hikmeti acıklaması, dinî ve hukukî hukumleri oğretmesi (el-Bakara 2/151) ve onların ahlÂkını mukemmelleştirmesi de onun kişiliği ile ilgili hissî mûcizeleri arasında sayılmıştır.
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) hissî mûcizelerinin bir kısmı da şahsının (bedeni ve kişiliği) dışında meydana gelmiştir. Bu tip mûcizelerinin en meşhurları şunlardır:
Bir gecenin cok kısa bir anında Mescid-i HarÂm'dan, Mescid-i AksÂ'ya gitmesi ile başlayan İsra ve Mirac mûcizesi. (el-İsr 17/1) Ayın iki parcaya ayrılması. (BuhÂrî, “MenÂkıb”, 27; Muslim, “MunÂfikun",46) Taşın Hz. Peygamber'le (s.a.v.) konuşması. (Muslim, “FezÂil”, 2) İlk zamanlar yanında hutbe okuduğu hurma kutuğunun, minber yapıldıktan sonra, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) minbere cıkışında inlemeye başlaması, bunun uzerine Hz. Peygamber'in (s.a.v.) ona yaklaşarak okşar gibi elini gezdirmesi ve kutuğun susması. (BuhÂrî, “MenÂkıb”, 25) Hayber fethinde bir Yahudi kadının, Hz. Peygamber'i (s.a.v.) oldurmek amacıyla, ona kızartılmış zehirli koyun eti sunması uzerine, kendisinin zehirli olduğunu koyunun haber vermesi. (BuhÂrî, “Tıb”, 55; Muslim, “SelÂm”, 18; Ebû DÂvûd, “DıyÂt”, 6) Haber Şeklindeki Mucizeler Bu tur bir mûcize, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) herhangi bir eğitim ve oğretimden gecmediği halde gecmiş ve geleceğe dair vermiş olduğu haberleri ifade eder. Haberî mûcizeler arasında şunlar sayılabilir:
Hz. Peygamber (s.a.v.) onceki ummetlerin tarihini okumadığı halde, Yahudi ve Hıristiyan bilginlerinin, gecmiş peygamberler ve eski ummetler hakkındaki ceşitli sorularını vahiyle cevaplandırmıştı. Bedir savaşı gununde, duşman ordusundan kimlerin nerede olduruleceklerini onceden haber vermiş ve dediği gibi cıkmıştır. (Muslim, “Cennet”, 17) Kur'an'daki "Yakında o (muşrik) topluluğu bozulacak ve onlar arkalarını donup kacacaklardır." (el-Kamer 54/45) Âyeti Mekke'de inmiş, Âyetin haber verdiği husus, Bedir Savaşı ’nda gercekleşmiştir. Yine Kur'Ân-ı Kerîm'deki "Kur'an'ı sana farz kılan Allah, elbette seni donulecek yere (Mekke'ye) dondurecektir..." (el-Kasas 28/85) Âyetinde haber verilen husus Mekke fethiyle gercekleşmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadislerinde "Yeryuzu onumde durulmuş ve onun doğusu ile batısı bana gosterilmiştir. Ummetimin hÂkimiyeti, bana durulup gosterildiği yerlere kadar ulaşacaktır." (Ebû DÂvud, “Fiten”, 1) buyurmuştur. Gercekte de oyle olmuş, İslÂm'ın sesi, dunyanın her tarafına ulaşmıştır. Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları
İslam ve İhsan
BİR KAVMİN MUSLUMAN OLMASINA VESİLE OLAN MUCİZE