
Son nefeste kelime-i tevhid getirmenin onemi nedir? Olmeden “LÂ ilÂhe illÂllah” diyen cennete girer mi?Hazret-i Omer, bir gun Hazret-i Talha ’yı uzgun gormuştu. Sebebini sorduğunda, Talha radıyallÂhu anh:
“–Allah Rasûlu bir defasında:
«Ben bir soz biliyorum, her kim olurken onu soylerse mutlak amel defteri icin bir nûr olur ve cesedi ile rûhu da, olum esnÂsında o kelime sebebiyle ilÂhî rızÂya, rahmete ve huzûra nÂil olur.» buyurmuşlardı. Ben bu sozun ne olduğunu soramadan Rasûlullah sallÂllÂhu aleyhi ve sellem vefÂt ettiler. İşte bu sebeple uzgunum!” dedi. Bunun uzerine Hazret-i Omer:
“–Ben o sozu biliyorum. O, Peygamber Efendimiz ’in, amcası (Ebû TÂlib ’in) soylemesini istediği «LÂ ilÂhe illÂllah» cumlesidir. Rasûlullah sallÂllÂhu aleyhi ve sellem, eğer amcası icin bundan daha kurtarıcı bir soz bilseydi, muhakkak onu soylemesini isterdi.” dedi. (İbn-i MÂce, Edeb, 54. Ayrıca bkz. Ahmed, I, 6)
SON NEFESİNDE “L İLÂHE İLLÂLLAH” DİYEN CENNETE GİRER Zira Rasûlullah sallÂllÂhu aleyhi ve sellem Efendimiz:
“Kimin son sozu, «LÂ ilÂhe illÂllah» olursa cennete girer.” buyurmuşlardır.[1]
Âlimlerin beyÂnına gore, bu hadîs-i şerîften murÂd, “LÂ ilÂhe illÂllah” sozu ve onun ayrılmaz parcası olan “Muhammedu ’r-Rasûlullah” ilÂvesidir. İkisini birlikte soylemek îcÂb eder. Bazı rivÂyetlerde sadece “LÂ ilÂhe illÂllah” cumlesi soylenir, ancak ikisi birden kastedilir. Zira “LÂ ilÂhe illÂllah” sozu şerʻan, kelime-i şehÂdetin her iki cumlesine birden alem olmuştur.[2]
Dipnotlar:
[1] Ebû DÂvûd, CenÂiz, 15-16/3116; Ahmed, V, 247; HÂkim, I, 503. Krş. BuhÂrî, CenÂiz, 1. [2] AzîmÂbÂdî, Avnu ’l-Maʻbûd, Beyrut 1415, VIII, 267-268.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Ebediyet Yolculuğu, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
KELİME-İ TEVHİD DİNLE (FATİH COLLAK)
GUNDE 100 DEFA “LA İLAHE İLLALLAH” DEMENİN MUKAFATI
OLURKEN KELİME-İ ŞEHÂDET GETİREMEYENLERİN AHİRETTEKİ DURUMU NEDİR?