Kişiye iman ne zaman fayda vermez?Allah Rasûlu sallÂllÂhu aleyhi ve sellem Efendimiz hadîs-i şerîflerinde şoyle buyurmuşlardır:
“Uc şey vardır ki onlar cıktığı vakit «onceden inanmayan veya îmÂnıyla bir hayır kazanmayan kimseye, artık îmÂnı fayda vermez».[1] Bunlar; Guneş ’in battığı yerden doğması, DeccÂl ve DÂbbetu ’l-Arz ’dır.” (Muslim, Îman, 249; Ahmed, II, 445)
DÂbbetu ’l-Arz, beraberinde Suleyman aleyhisselÂm ’ın muhru ve Mûs aleyhisselÂm ’ın asÂsı olduğu hÂlde cıkar. Mu ’minin yuzunu as ile parlatır ve kÂfirin burnunu muhurle damgalar. Oyle ki sofra ehli toplanınca biri diğerine (yuzundeki parlaklıktan dolayı) «Ey mu ’min!» der, diğeri de (oburune, burnundaki muhur damgası sebebiyle) «Ey kÂfir!» der. (Yani mu ’min de kÂfir de yuzunden tanınır.)” (Tirmizî, Tefsîr, 27/3187; İbn-i MÂce, Fiten, 31)
“Ortaya cıkış itibÂriyle kıyÂmet(in buyuk) alÂmetlerinin ilki, Guneş ’in battığı yerden doğması ve kuşluk vakti insanlara DÂbbetu ’l-Arz ’ın cıkmasıdır. Bunlardan hangisi once cıkarsa, diğeri de hemen onun peşinde ve yakındır.” (Muslim, Fiten, 118; Ebû DÂvûd, MelÂhim, 12)
DABBETUL ARZ NEDİR? DÂbbetu ’l-Arz, yerden cıkacak bir canlıdır. Ama bunun nasıl bir canlı olduğu, sahih hadislerde acıklanmamıştır. Konuşarak insanları îkaz edeceği anlaşılmaktadır. Emr-i bi ’l-mÂrûf ve nehy-i ani ’l-munker ’in terk edildiği bir zamanda ortaya cıkacağı ve İslÂm ’dan başka butun dinlerin bÂtıl olduğunu îlÂn edeceği nakledilmektedir.
Ayrıca bu hÂdise, inkÂr edenlere, Allah TeÂl ’nın oluleri nasıl dirilttiğini de acıkca gostermiş olacaktır.
DÂbbe, inkÂrcılara kıyÂmetin yaklaştığını haber verecektir. Allah TeÂl bu canlıyı konuşturarak, kÂfirleri rezil rusv edecektir. Cunku onlar, en fasih lisÂn ile konuşan ve insanlığın en şereflisi olan Peygamber Efendimiz ’in getirdiği en beliğ kelÂmı, yani Kur ’Ân-ı Kerîm ’i kabul etmekten yuz cevirmiş bedbahtlardır. CenÂb-ı Hak da onlara farklı bir canlının lisÂnından, onların anlayacağı uslûpla hakîkatleri bildirecektir. KÂfirlerin bundan sonra îman etmeleri, artık onlara fayda vermeyecektir.
Dipnot:
[1] el-En‘Âm, 158.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Ebediyet Yolculuğu, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
KIYAMET KURAN'DA NASIL ANLATILIR?