Bir Muslumanın itikat ile ilgili mutlaka bilmesi gereken temel dini bilgileri sizler icin soru-cevap şeklinde derledik.İtikat nedir? İti­kat, bir fik­re, bir inan­ca bağ­lan­ma; inan­ma. Bir din ve­ya mez­he­bin te­mel inanc de­ğer­le­ri. Al­lÂh ’a kal­bî bağ­lı­lık, ke­sin inan­ma; îman gibi anlamlara gelir.
İTİKAT İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER - KISA SORU CEVAP İtikat ile ilgili bilinmesi gereken temel dini bilgilerin kısa soru ve cevaplar halinde acıklanması...
Rabbin kim? Rabbim Allah.
Dinin ne? Dinim İslam.
Kitabın ne? Kitabım Kur ’an-ı Kerim.
Kimin kulusun? Allah ’ın kuluyum.
Kimin ummetisin? Hazreti Muhammed Mustafa ’nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ummetiyim.
Musluman mısın? Elhamdulillah, Muslumanım.
Ne zamandan beri Muslumansın? “KÂlû bel” zamanından beri Muslumanım.
“KÂlû bel” ne demektir? Allah TeÂlÂ, dunyayı ve varlıkları yaratmadan once dunyaya gelecek butun insanların ruhlarını yarattı. Onları ilahî huzurda topladı ve kendilerine, “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” diye sordu. Ruhlar da, “Evet, bizim Rabbimiz Sen ’sin!” dediler. Bu zamana “KÂlû bel” denir.
Nereden geldin, nereye gideceksin? Allah ’tan geldim, Allah ’a gideceğim.
Ne icin geldin? Allah ’ı tanımak ve O ’na kulluk etmek icin geldim. Cunku Allah TeÂlÂ, insanları ve cinleri Kendisini tanımaları ve Kendisine ibadet etmeleri icin yaratmıştır. (ZÂriyÂt Suresi, 56. ayet)
Ne olarak geldin? Butun insanlar, Musluman olarak doğar ve dunyaya Musluman olarak gelir. Ben de Musluman olarak doğdum ve Musluman olarak geldim.
Dini kısaca tarif ediniz? Allah (celle celaluh) tarafından insanları eğitmek, onları dunya ve ahiret mutluluğuna ulaştırmak icin peygamberler aracılığıyla bildirdiği ilÂhî kuralların tamamıdır.
Akıllı insan kimdir? İlÂhî huzurda verdiği kulluk sozune omur boyu sadık kalan, durust bir inanca, faziletli ve ahlÂklı bir gidişe sahip olan insandır.
Dinler kac kısma ayrılır? Dinler uc kısma ayrılır:
1. Hak Dinler: Allah (celle celaluh) tarafından peygamberler vasıtası ile insanlara bildirilen ve hicbir değişikliğe uğramadan gunumuze ulaşan dindir. Bozulmadan gunumuze kadar ulaşan tek hak din İslam Dini ’dir.
2. Muharref (Bozulmuş) Dinler: Allah(celle celaluh) tarafından peygamberler vasıtası ile bildirilen, fakat sonradan insanlar tarafından asılları değiştirilen dinler. Hristiyanlık ve Yahudilik gibi.
3. Batıl Dinler: İnsanlar tarafından icat edilen dinlerdir. Putperestlik, Satanizm, Budizm gibi.
Bizim dinimiz hangisidir? Bizim dinimiz, Hak katında tek din olan İslam Dini ’dir.
Allah katında gecerli din hangisidir? Allah katında (gecerli) din, şuphesiz İslam ’dır. (Âl-i İmran Suresi , 9. ayet ) Kim İslam ’dan başka bir din ararsa (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve ahirette zarara uğrayanlardan olacaktır. (Âl-i İmran Suresi, 85. ayet)
İslam Dini ’nin gayesi nedir? Getirdiği hukumlerle insanları hem dunyada hem de Âhirette mutluluğa ulaştırmaktır.
İslam Dini kac ana bolumde incelenir? 1. İman (itikat)
2. Allah ’ın emir ve yasaklarına uymak (amel)
3.Cevresiyle iyi ilişkiler icinde bulunmak (ahlÂk)
İslam Dini ’nin ozellikleri nelerdir? 1. Son dindir.
2. Butun insanlığa gonderilmiştir.
3. Daha once gonderilmiş butun peygamberleri ve ilahî kitapları tasdik eder.
4. Onceki dinlerin hukumlerini yururlukten kaldırmıştır.
İman ne demektir? Allah TeÂl ’nın Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) aracılığıyla bildirmiş olduğu butun esasların doğru olduğuna kalben inanmak, tasdik etmek ve bunu dil ile de soylemektir.
Kelime-i tevhit nedir? “LÂilÂhe illallah Muhammedu ’r rasûlullah” cumlesidir.
Kelime-i tevhidin manası nedir? Allah ’tan başka ilah yoktur. Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) O ’nun elcisidir (resuludur).
Kelime-i şehadet ne demektir? “Eşhedu enlÂilÂhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve rasûluhû.” cumlesidir.
Kelime-i şehadetin manası nedir? Ben şehadet (şahitlik) ederim ki, Allah ’tan başka ilah yoktur. Yine şehadet ederim ki, Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) O ’nun kulu ve elcisidir (resuludur).
Bir kimse İslam Dini ’ne ne zaman girmiş olur? Kelime-i tevhidi dili ile soyleyip kalbi ile kabul ve tasdik ettiği zaman girmiş olur.
İmanın doğru ve gecerli olmasının şartları nelerdir? 1. Hayattan umit kesmeden once iman edilmiş olmalı.
2. Dinî hukumleri reddeden herhangi bir soz veya davranış icinde bulunmamalı.
3. Dinî hukumlerin tamamının guzel olduğu kabul edilmeli.
İmanın ceşitleri nelerdir? 1. Tafsilî iman
2. İcmalî iman
Tafsilî iman ne demektir? İman esaslarının her birine ayrı ayrı inanmaktır.
İcmalî iman ne demektir? İman esaslarının hepsine birden inanmaktır.
İman-ı yeis (umitsizlik imanı) ne demektir? Olmek uzereyken korkudan iman etmektir. (Firavun gibi).
İmanın şartları nelerdir? 1. Allah ’a inanmak.
2. Meleklere inanmak.
3. Kitaplara inanmak.
4. Peygamberlere inanmak.
5. Ahiret gunune inanmak.
6. Kaza ve kadere, hayır ve şerrin Allah ’ın yaratması ile olduğuna (Allah ’tan geldiğine) inanmak
İmanın şartları nasıl ifade edilir (Amentu Nedir)? “ÂmentubillÂhi vemelÂiketihî vekutubihî verusulihî -velyevmil ’Âhiri vebilkaderi hayrihî veşerrihî minallÂhîteÂl velb ’su ba ’del mevti hakkun EşheduenlÂilÂhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhû verasûluh”,
“Allah ’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gunune, kazanın; hayrın ve şerrin Allah tarafından geldiğine, olumden sonra dirilişin gercekleşeceğine inandım. Allah ’tan başka ilah yoktur. Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) O ’nun elcisidir (resuludur).
Mu ’min kime denir? Allah ’ın varlığına ve birliğine, Hazreti Muhammed ’in (sallallahu aleyhi ve sellem) de peygamberliğine kalpten inanan kimseye denir.
Muşrik kime denir? Allah ’ın eşi ve benzeri varmış gibi O ’na ortaklar bulan, birden fazla ilah olduğuna inanan kimselere denir.
KÂfir kime denir? Allah ’ın varlığına ve birliğine, Hazreti Muhammed ’in (sallallahu aleyhi ve sellem) peygamberliğine ve getirdiği esaslara inanmayan, bunu da acıkca soyleyen kimseye denir.
Munafık kime denir? Allah ’ın varlığına ve birliğine, Hazreti Muhammed ’in (sallallahu aleyhi ve sellem) peygamberliğine ve getirdiği esaslara kalben inanmadığı hÂlde dili ile inandığını soyleyen kimselere denir.
Munafıklığın belirtileri nelerdir? Konuştuğunda yalan soylemek, soz verdiğinde sozunde durmamak, emanete hıyanet etmek.
İslam ve İhsan
EHLİ SUNNET'E GORE İTİKADIN TANIMI