
Peygamberlerin beş sıfatı (ismet, sıdk, fetanet, emanet, tebliğ) dışında, yalnız Rasûlullah -sallÂllahu aleyhi ve sellem- ’e Âit olan sıfatlar da mevcuttur.
PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN SIFATLARI
Rasûlullah -sallÂllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz, Habîbullah ’tır, butun peygamberlerden efdaldir ve O, insanlığın en şereflisidir.[1]Rasûl-i Ekrem -sallÂllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz, butun insanlara ve cinlere gonderilmiştir. Yani Rasûlu ’s-sekaleyn ’dir. Getirdiği dîn, kıyÂmete kadar bÂkîdir. Diğer peygamberler ise gecici bir zaman icin ve bÂzıları da munhasıran bir kavme gonderilmişlerdir. Bu bakımdan her peygamberin mûcizesi kendi zamÂnına munhasır iken, Hazret-i Peygamber -sallÂllahu aleyhi ve sellem- ’in mûcizeleri butun zamanlara şÃ‚mildir. Bilhassa Kur ’Ân-ı Kerîm, O ’na verilen en buyuk mûcize olarak kıyÂmete kadar tahriften korunmuş olarak bÂkî kalacaktır.[2]HÂtemu ’l-enbiyÂ, yani peygamberlerin sonuncusu ve muhrudur.[3]Hazret-i Peygamber -sallÂllahu aleyhi ve sellem- ’e kıyÂmet gunu icin MakÂm-ı Mahmûd ve şefaat-i uzm bahşedilmiştir. Bu sebeple o merhamet peygamberi, mahşerde ummetinin gunahkÂrlarına şefaat edecek ve bu şefaatini de CenÂb-ı Hak kabûl edecektir.[4]Bir aylık mesÂfeden duşmanın kalbine korku salmakla kendisine yardım olunmuştur.O ve ummeti icin yeryuzu mescid ve temiz kılınmıştır. BinÂenaleyh ummetinden herhangi bir mu ’min, namaz vakti gelince, hemen olduğu yerde namazını kılabilir.Daha once hicbir peygambere helÂl kılınmayan ganimet, O ’na helÂl kılınmıştır.CevÂmiu ’l-kelim (az sozle pek cok mÂnÂlar ifÂde edebilme) husûsiyeti bahşedilmiştir.Yeryuzu hazinelerinin anahtarları getirilip onune konmuştur.[5]
HÂsılı peygamberlerin hepsi de vahdÂniyet esÂsı uzere insanlığa rehberlik etmiş mubÂrek şahsiyetlerdir. Onlardan Kur ’Ân ’la sÂbit olmuş herhangi birinin nubuvvetini inkÂr, insanı îman dÂiresinden cıkarır. Mesel bir insan Hazret-i Îs ’nın nubuvvetini inkÂr etse mu ’min olamaz. Zira butun peygamberler hep aynı esasları tebliğ etmişler ve bu sebeple onların tebliğÂtında ifÂdesini bulan dîn hep İslÂm olmuştur.
“Butun peygamberlere selÂm olsun! Âlemlerin Rabbi olan AllÂh ’a hamdolsun.” (es-SÂffÂt, 181-182)
Dipnotlar: [1] Bkz. Tirmizî, MenÂkıb, 1/3616; DÂrimî, Mukaddime, 8; Ahmed, VI, 241; Heysemî, IX, 29. [2] Bkz. BuhÂrî, Teyemmum, 1. [3] Bkz. Muslim, MesÂcid, 5, 6. [4] Bkz. BuhÂrî, Tevhîd, 36; BuhÂrî, Teyemmum, 1. [5] Bkz. Muslim, MesÂcid, 5, 6.
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Din İslÂm, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan