
Gunahlardan nasıl arınılır? Gunahlardan arınmak icin ne yapmalıyız? Gunahlardan arınma yolları...Her insan, nitelik ve niceliği değişse de gunah işler ve hata eder. Ancak iman sahibi mu ’min, işlediği gunah veya yaptığı hatadan, pişmanlık duyarak hemen Yuce Rabbine sığınır ve O ’ndan af dileyerek tevbe eder. O gunah ve hatada, bile bile ısrar etmez. Tevbeleri kabul edenin Allah olduğunu bilir ve O ’na yonelir.
GUNAHLARDAN NASIL ARINILIR? İslÂm ’ın insanlardan beklediği; yuce Allah'a yonelmek, bu yonelişte gercekten samimî olmak, Allah ’ın yasakladığı buyuk gunahlardan uzak durarak O'na itaat etmek ve hoşnutluğunu kazanmaya calışmaktır. Bu adımın sonrasında zaaflara hoşgoru ile yaklaşan, yetersizlikleri anlayışla karşılayan, tovbeleri kabul eden, kusurlara goz yuman, gunahları bağışlayan, kotulukten donenlerin yuzune kapıyı acık tutan, pişmanlıkları cana yakınlık ve lutufla karşılayan ilÂhi rahmet mutlaka imdada yetişir. Bu itibarla Allah ’a kul olmanın manevi zevkine ererek hata ve kusurlarını itiraf eden, işledikleri gunahların farkına vararak tevbe ve istiğfarda bulunanlar ilahi rahmete nail olurlar. Cunku şefkat ve merhametini, rahmeti ve bağışlamasını kelimelerle ifade edemeyeceğimiz Yuce Rabbimiz, kendisine samimiyetle yonelen gonulleri, acılan elleri, cevirilen yuzleri boş cevirmez.
Gunahtan kacınmanın başta gelen şartı guclu bir iradeye sahip olmaktır. Bu iradeyle birlikte imanı devamlı zinde tutmak gerekir. Gunah işlerken, kişiyi hic kimse gormeyebilir, ama Allah gormektedir. Allah ’ın mulkunde gunah işlemek, O ’nun koyduğu yasakları hice saymak ne buyuk bir cehalet, ne hazin bir cesarettir. Kişi, boyle bir duşunce ve iman zindeliği ile gunaha karşı tavır almalıdır.
Unutmayalım ki; gunahlardan uzaklaşmak, en makbul hicret; farzlara devam etmek en ustun cihat; Allah ’ı cok zikretmek Allah katında en sevimli bir ibadettir.
Kaynak: Diyanet
İslam ve İhsan
COCUĞUNUN İŞLEDİĞİ BUTUN GUNAHLARDAN MESUL OLACAKSIN