Koşmak, hızlı yurumek anlamına gelen Sa ’y, Saf ile Merve arasında usulune gore gercekleştirilen gidiş geliştir.Terim olarak, hac ve umrede KÂbe ’nin doğu tarafındaki Saf ’dan başlayarak Merve ’ye dort gidiş, Merve ’den Safa ’ya uc donuş olmak uzere bu iki mevki arasındaki gidiş-gelişe denir. Sa ’y esnasında Saf ile Merve arasındaki mesafenin iki yeşil ışık arasında bulunan bolumunde daha canlı ve hızlı yurumeye ise “Hervele” denilmektedir.
Sa ’y yapacak kişi, Hacer-i Esved ’i istilam ederek Saf tepesine yonelir.
“Allahım! Senin rızan icin umre sa ’yini yapmak istiyorum. Bunu kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet eder, KÂbe ’ye doner, tekbir, tehlil, salÂvat okur ve ictenlikle dua eder. Sonra Merve tepesine doğru yuruyerek sa ’yin ilk şavtına tekbir, tehlil ve dualarla başlar. Yukarıda da belirtildiği uzere bunların okun-ması zorunlu değildir. Onemli olan ictenlikle Allah ’a yoneliş ve duadır.
Yeşil ışıklı direklerin arasında, erkekler koşar adımlarla yurur (Hervele).
Merve ’ye varınca bir şavt tamamlanmış olur. Burada da yine KÂbe ’ye yonelerek tekbir, tehlil ve salÂvat-ı şerife okunur, dua edilir. Sonra Merve ’den Saf ’ya doğru yurunur. Saf ’ya varınca ikinci şavt tamamlanmış olur. Diğer şavtlar da aynı şekilde yapılır. Yedinci şavt tamamlandıktan sonra Merve ’de KÂbe ’ye karşı donerek dua edilir ve sa ’y tamamlanmış olur.
Kaynak: Dr.Ekrem Keleş, Umre Rehberi, Diyanet İşleri Başkanlığı
İslam ve İhsan
KIBLE NEDEN MESCİD - İ AKSA ’DAN KÂBE ’YE DONDU?