Arafat vakfesi ne zaman başlar, ne zaman biter?Vakfenin yapılacağı zaman, Arefe gunu (9 Zilhicce) guneşin zevalinden sonra başlar, kurban bayramın birinci gunu (10 Zilhicce) fecr-i sadığa kadar devam eder.
Bu zaman diliminde Arafat ’ta vakfe yapmayan kimse haccın bu aslî ruknunu yerine getirmemiş ve neticede hac yapmamış olur. Arefe gunu oğle vaktinden once, bayramın birinci gunu sabah namazı vaktinin girdiği andan sonra yapılan vakfe gecerli olmaz.
Fecir doğmadan once Arafat ’a yetişen kimse hac yapmış olur”(Tirmizî, Tefsîr, 3. V, 214)
Kim Muzdelife gecesi sabah namazından once Arafat ’a gelirse haccı tamam olmuştur”(İbn MÂce, MenÂsik, 57. No: 3015. II, 1003) anlamındaki hadisler, Arafat vakfesinin son zamanını bildirmektedir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ NE ZAMAN VAKFE YAPARDI? Peygamberimiz zevalden sonra vakfe yapmış ve “Haccın menÂsikini benden alınız” buyurmuştur.(Muslim, Hac, 310. I, 893.)
Ahmed b. Hanbel ’e gore Arafat vakfesinin zamanı, Arefe gunu fecri sadıkla başlar, bayramın birinci gunu fecr-i sadıkla sona erer.
İmam MÂlik ’e gore Arafat vakfesinin vakti, Arefeyi bayrama bağlayan gece vaktidir. Az da olsa Arafat ’ta geceleyin vakfe yapmayan kimse Arafat vakfesi yapmış sayılmaz.
Arafat ’ta vakfe yapmayan kimse hac yapmamış olur. Bu kimsenin başka bir yıl yeniden hac yapması gerekir.(KÂsÂnî, II, 126-127. İbn KudÂme, V,24; Şirbînî, II, 262-264. İbn Ruşd, I, 426. Kurtubî, II, 416.)
Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları
İslam ve İhsan