
Umre nedir nasıl yapılır? Umre kac gun surer? Umre yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Umreye ne zaman gidilir? Umrenin farzları ve vacipleri nelerdir? Umre yapmanın şartları nelerdir? Umre yapmanın hukmu, fazileti ve onemi nedir? Umre ile ilgili hadisler nelerdir? Umre yapmak isteyen her musluman icin umre hakkında bilinmesi gerekenler. Adım adım umre rehberi...Peygamber Efendimiz buyuruyor: “Kabrimi ziyÂret edene, şefaatim vÂcip olur.” (Heysemî, IV, 2. Bkz. Beyhakî, Şuab, III, 488-490/3862)
Umre ibadeti, Musluman ’ın hayatında donum noktası teşkil eden ibadetlerdendir. Bu ibadet, kişinin manevî dunyasını geliştirmesi ve yenilemesi icin onemli bir fırsattır. Kişisel acıdan bir manevî gelişim yolculuğu olarak nitelendirilebilecek bu kutsal seyahatin amacına uygun bir şekilde gercekleşebilmesi icin, bilincli bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Bu amacla hazırlanan metnimizde umrenin yapılışı, ayrıntıya girilmeden -nerede ne yapılacaksa- basit bir anlatım ile adım adım acıklanmıştır.
UMRE REHBERİ KONU BAŞLIKLARI VE İCİNDEKİLER UMRE NEDİR? Umreye Ne Zaman Gidilir?
Umrenin Fazileti
UMRE NASIL YAPILIR? (UMRENİN YAPILIŞI) İhram Nedir?
Umreye Niyet Etmek
Telbiye Nedir Nasıl Soylenir?
İhram Yasakları
İhramda Yasak Olmayan Bazı Fiil ve Davranışlar
HAREM BOLGESİNE GİRİŞ
Tavaf Nedir Nasıl Yapılır?
Sa'y Nedir Nasıl Yapılır?
Tıraş Olup İhramdan Cıkmak
Umrede Kadınlar
UMRE NEDİR? Umre kelimesi, ziyaret etmek anlamına gelmektedir. Dinî bir terim olarak umre, ‘Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek KÂbe ’yi tavaf etmek, Saf ile Merve arasında sa ’y yapmak ve tıraş olup ihramdan cıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet ’ demektir.
Umrenin Farzları Nelerdir? Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart, tavaf rukundur. Vacipleri ise sa ’y ile tıraş olup ihramdan cıkmaktır. Omurde bir defa umre yapmak sunnettir. Bazı Âlimler farz olduğunu soylemişlerdir.
Umreye Ne Zaman Gidilir? Umre ibadeti icin belirli bir zaman yoktur. Her zaman yapılabilir. Ancak, Arefe gunu sabahından Kurban bayramının dorduncu gunu akşamına kadar yapılması mekruh gorulmuştur.
Umrenin Fazileti Umrenin faziletine ilişkin bazı hadis-i şerifler vardır. Bunlardan ikisinin anlamı şoyledir:
“Umre, diğer bir umre ile arasındaki gunahları siler.”( Muslim, Hac, 437)
“Ramazan ’da yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına denktir." (İbn-i Mace, Menasik, 45 )
Umrenin Fazileti
Resûlullah, Yuce Rabbinden şoyle nakleder:
“Allah TeÂl şoyle buyuruyor:
Ben bir kuluma sıhhat ve Âfiyet ihsÂn edip rızkını da bol verdiğim hÂlde, o her beş senede (diğer rivÂyete gore dort senede) bir bana gelmezse (yani hac veya umre ziyÂretinde bulunmazsa), o kimse gercekten mahrum biridir.” (İbn-i HibbÂn, Sahîh, IX, 16/3703; Heysemî, III, 206)
“Vefatımdan sonra beni ziyÂret eden kimse, sanki hayatımda ziyÂret etmiş gibidir!” (DÂrekutnî, Sunen, II, 278; Beyhakî, Şuab, VI, 46/3855)
“Kabrimi ziyÂret edene, şefaatim vÂcip olur.” (Heysemî, IV, 2. Bkz. Beyhakî, Şuab, III, 488-490/3862)
UMRE NASIL YAPILIR? (UMRE İBADETİNİN YAPILIŞI) Umre, ihrama girerek tavaf ve sa‘y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan cıkmaktan ibarettir. Hanefî ve MÂlikîler ’e gore muslumanın omrunde bir defa umre yapması muekked sunnettir. ŞÃ‚fiî ve Hanbelîler ’e gore ise farzdır.
İhram Nedir? İhrama Nasıl Giyilir? İhram Namazı Nasıl Kılınır? Kelime olarak “İhram”, haram kılmak demektir. Normal durumlarda yapılması dinen yasaklanmamış olan bazı iş ve davranışların, hac ve umre yapacak kişiler icin belli bir sure yasak kılınması anlamına gelir. Soz konusu yasaklar, umreye niyet edip ihrama girmekle başlar.
İhrama girmeden once genel bir vucut temizliği yapılır. Mumkunse gusledilir, değilse abdest alınır. Varsa guzel koku surulur.
Erkekler, ic camaşırları da dÂhil normal giysilerini cıkarır, sadece “izar” ve “rida” denilen iki parca ihram ortusune burunurler. Bunların beyaz renkli ve yeni olması guzel olur. Başlarını acık tutarlar, coraplarını ve ayakkabılarını cıkarırlar. Ayaklarına terlik ve benzeri şeyler giyerler. Bayanlar ise normal kıyafetlerini değiştirmezler. Corap, ayakkabı ve eldiven giyebilirler. Yuzlerini acık bırakarak başlarını orterler.
Şayet, mekruh bir vakit değilse, iki rekÂt “ihram namazı” kılınır. Namazın ilk rekÂtında, Fatiha ’dan sonra “KÂfirûn”, ikinci rekÂtında “İhlÂs” sûrelerinin okunması guzel olur. Namazdan sonra niyet edilmesi ve Telbiyenin soylenmesiyle ihrama girilmiş olur.
Umreye Nasıl Niyet Edilir? “Niyet”, kişinin, yapacağı ibadete zihnen karar vermesidir. Esas niyet budur. Niyetin,
Umreye Niyet Ederken Okunan Dua
Okunuşu:
"Allahumme inni uridul umrate feyessirhe li vetegabbelhe minni."
Anlamı:
“Allah ’ım! Umre yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve onu kabul buyur.” şeklinde dil ile soylenmesi de guzel olur. Niyet yapıldıktan sonra Telbiye soylenerek ihrama girilmiş olur.
Telbiye Nedir Nasıl Soylenir?
Telbiye Getirmek
Okunuşu:
“Lebbeyk Allahumme lebbeyk, lebbeyke l şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve ’n-ni ’mete leke ve ’l-mulk, l şerîke lek.”
Anlamı:
“Buyur Allahım buyur! Emrindeyim buyur! Senin hicbir ortağın yoktur. Emrindeyim buyur! Şuphesiz hamd sana mahsustur. Nimet de senin, mulk de senindir. Senin hicbir ortağın yoktur.”
Umreye Niyet - Dua
İhramın Yasakları Nelerdir? İhrama girildiği andan itibaren ihramdan cıkıncaya kadar “ihram yasakları” olarak ifade edilen bir dizi yasak başlar. Normal zamanlarda yasak olmayan bazı iş ve davranışlardan ihram suresince uzak durulması gerekmektedir.
Harem denilen bolgenin: (Mekke ve cevresinin) doğal bitkilerini kesmek, koparmak, av hayvanlarını avlamak, korkutmak, erkeklerin ihram ortulerinin dışında elbise giymesi, başlarını ve yuzlerini ortmeleri, eldiven, corap, ayakkabı giymeleri, tırnak kesmek, sac sakal tıraşı olmak, vucudun herhangi bir yerindeki kılları koparmak veya kesmek, sac sakal ve bıyıkları yağlamak, boyamak, oje ve ruj kullanmak, vucuda veya ihram ortusune koku surmek ve parfum kullanmak; eşiyle ilişkiye girmek veya buna yol acacak davranışlarda bulunmak, şehevî duyguları tahrik edici şeyleri konuşmak… Butun bunlar ihramlı icin yasaktır. Bunlara ek olarak diğer zamanlarda da haram ve yasak olan başkalarına zarar vermek, kavga etmek, sovmek, kotu soz ve davranışlarda bulunmak gibi tutum ve davranışlar da ihram yasakları icinde olup bunların gunahı ihramlı icin daha ağırdır.
Bu yasaklara uymayanlara yasağın durumuna gore birtakım cezalar gerekir. Bu cezalar, en hafifinden en ağırına doğru bir miktar sadaka vermekten, yapılacak umrenin iptal olmasına kadar uzanır ki ihtiyac durumunda bu hususlar, ilgili kitaplardan veya din gorevlilerinden oğrenilmelidir.
İhramda Yasak Olmayan Bazı Fiil ve Davranışlar İhramlının yıkanması, parfumsuz sabun kullanması, diş fırcalaması, diş cektirmesi, kırılan tırnağı ve zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara uzerine sargı sardırması, kol saati, yuzuk ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza canta asması, yuzu ve başı ortmeden uzerine battaniye, pike ve benzeri şeyler alması, palto ve benzeri giysileri giymeksizin omuza alması yasak değildir.
Harem Bolgesine Giriş İhrama giren kişiler, ictenlikle dua ederek ve Yuce Allah ’ı anarak Harem-i Şerif ’e yonelirler. Dışardan gelenler, Mekke ’ye vardıklarında kutsal iklime ulaştıklarından dolayı Yuce Allah ’a şukrederler
Mekke ’ye yaklaşıp Harem bolgesine girince okunacak dua;
Hareme Girince Okunacak Dua
“Allah ’ım! Burası senin haremindir, emin kıldığın yerdir. Beni cehenneme girmekten koru. Kullarını dirilttiğin gun beni azabından guvende kıl, beni dostlarından ve itaatkÂr olanlardan eyle” diye dua eder.
Kabeyi Gorunce Okunacak Dua Beytullah ’ı gorunce uc defa tekbir ve tehlil getirir ve şu duayı okur.
Kabeyi Gorunce Okunacak Dua
“Allah ’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim, Her turlu ovgu Allah ’a mahsustur, Allah ’tan başka ilah yoktur. Allah en buyuktur. Allah ’ım! Bu senin Evindir. Onu Sen yuceltin, Sen şereflendirdin, Sen değerli yaptın .Onun yuceliğini, şerefini ve değerini artır. Ya Rabbi! Onun değerini artıran, onu şereflendiren, ona saygı gosteren kimsenin şerefini, saygınlığını, heybetini, yuceliğini ve iyiliğini artır. Allah ’ım! Sen selamsın ve selamet ancak sendendir. Bizi selametle yaşat ve selamet yurdun olan cennetine koy, ey Celal ve ikram sahibi Allah ’ım! Sen her şeyden yucesin ve her şeyden ustunsun” Bildiği başka duaları da okuyabilir. Tavafa başlamadan once telbiyeyi keser. (Abdulğanî el-Mekkî, s. 510. Mevsîlî, I, 203.)
Mekke ’de yine telbiye, dua ve diğer zikir cumlelerini soyleyerek Harem-i Şerif ’e giderler. Bunlar soylenmese de olur. Ancak bilenlerin soylemesi guzel olur. Harem-i Şerif, KÂbe ’yi cevreleyen mescittir. Tavafa başlamadan evvel Telbiyeyi keserler. Daha sonra “Umre tavafı”nı yaparlar.
Tavaf Nedir Nasıl Yapılır? Tavaf, Hacer-i Esved koşesi hizasından başlayarak usulune gore KÂbe ’nin etrafında ibadet amacıyla yapılan yedi donuşten (şavt) oluşur. 1- Tavafa başlamadan once erkekler, vucudun ust kısmına ortulen peştamalın bir ucunu sağ koltuk altından gecirerek sol omuza atıp sağ kolu omuzla birlikte acıkta bırakırlar (Iztıba). Tavaf bitince omuz kapatılır.
2- Umre tavafı icin Hacer-i Esved hizasına gelmeden; “Allahım! Senin rızan icin umre tavafı yapmak istiyorum. Bunu kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet edilir.
3- KÂbe, kişinin sol tarafında kalacak şekilde Hacer-i Esved ’in hizasına doğru gidilir, bu esnada dua edilir. Bilenler tekbir, tehlil, salÂvat-ı şerife okurlar. Bunlar okunmasa da tavaf gecerlidir. Onemli olan ictenlikle Yuce Allah ’a yoneliştir.
4- Hacer-i Esved ’in hizasına varılınca eller, icleri KÂbe ’ye doğru olacak şekilde namaza durur gibi omuz veya kulak hizasına kadar kaldırılıp “Bismillahi Allahu Ekber” denildikten sonra Hacer-i Esved selamlanır (istilam). Aslında istilam, elleri Hacer-i Esved ’in uzerine koyup onu opmek demek ise de, gunumuzde izdiham sebebiyle bu mumkun olmamaktadır. Bu sebeple Hacer-i Esved ’e uzaktan elle işaret edilir. Hacer-i Esved istilam edilirken durup beklememelidir.
5- Tavafa başlarken, her şavtın başında ve tavaf sırasında ceşitli dualar okunur. Bu dualar okunmasa da tavaf gecerlidir. Ancak tavafın Kur ’an tilaveti, dua ve zikirle yapılması guzel olur. Tavafın, Hatim (KÂbe ’nin kuzey tarafındaki yarım daire şeklindeki duvar)ın dışından yapılması gerekir. Tavafın ilk uc şavtında erkekler kısa adımlarla koşar gibi calımlı yurur (Remel). Bu yapılmasa da bir eksiklik olmaz. Remel, sadece arkasından sa ’y yapılacak tavaflarda yapılır.
6- Tavaf esnasında bağırarak dua etmek uygun değildir. Bu durum, orada huşû icinde tavaf yapan bazı insanları rahatsız edebilir. Onemli olan duanın ictenlikle yapılmasıdır.
7- Duanın Arapca olması şart değildir. Herkes kendi dilinde icinden geldiği gibi dua edebilir. Belirttiğimiz gibi onemli olan, ictenliktir.
8- Tavaf esnasında dua edilir, tekbir ve tehlil getirilebilir. Tovbe ve istiğfarda bulunulur. Yuce Allah zikredilir. Kur ’an okunur. Ozellikle Kur ’an ’dan dua ayetleri okunması guzel olur.
9- Hacer-i Esved koşesinden başlayan ilk donuş, tekrar Hacer-i Esved koşesi hizasına varılınca tamamlanmış olur. Beklemeden tekrar Hacer-i Esved selamlanarak ikinci şavta devam edilir. Diğer şavtlar da aynı şekilde yapılır ve yedinci şavtın sonunda Hacer-i Esved tekrar selamlanarak tavaf bitirilir. Sonra –izdihama neden olmamak kaydıyla- Makamı İbrahim ’in arka taraflarında iki rekÂt tavaf namazı kılınır. Kalabalık olması veya oranın musait olmaması durumunda tavaf namazı başka uygun bir yerde kılınır. Tavaf namazının, mekruh vakit değilse tavafın hemen peşinden kılınması daha iyidir.
10- Tavaf, kesintisiz olarak yapılır. Tavaf sırasında farz namaz icin kamet getirilmesi, abdestin bozulması, ya da yorulup dinlenme ihtiyacı duyulması ve benzeri durumların dışında tavafa ara verilmemelidir. Boyle mazeretlerin ortaya cıkması durumunda tavafa ara verilip daha sonra kalınan yerden devam edilebilir. Tavaf namazından sonra dua edilir. Zemzem icilmesi de guzel olur.
Sa'y Nedir Nasıl Yapılır? Koşmak, hızlı yurumek anlamına gelen Sa ’y, Saf ile Merve arasında usulune gore gercekleştirilen gidiş geliştir. Terim olarak, hac ve umrede KÂbe ’nin doğu tarafındaki Saf ’dan başlayarak Merve ’ye dort gidiş, Merve ’den Safa ’ya uc donuş olmak uzere bu iki mevki arasındaki gidişgelişe denir. Sa ’y esnasında Saf ile Merve arasındaki mesafenin iki yeşil ışık arasında bulunan bolumunde daha canlı ve hızlı yurumeye ise “Hervele” denilmektedir.
1-Sa ’y yapacak kişi, Hacer-i Esved ’i istilam ederek Saf tepesine yonelir. 2- “Allahım! Senin rızan icin umre sa ’yini yapmak istiyorum. Bunu kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet eder, KÂbe ’ye doner, tekbir, tehlil, salÂvat okur ve ictenlikle dua eder. Sonra Merve tepesine doğru yuruyerek sa ’yin ilk şavtına tekbir, tehlil ve dualarla başlar. Yukarıda da belirtildiği uzere bunların okunması zorunlu değildir. Onemli olan ictenlikle Allah ’a yoneliş ve duadır.
3- Yeşil ışıklı direklerin arasında, erkekler koşar adımlarla yurur (Hervele).
4- Merve ’ye varınca bir şavt tamamlanmış olur. Burada da yine KÂbe ’ye yonelerek tekbir, tehlil ve salÂvat-ı şerife okunur, dua edilir. Sonra Merve ’den Saf ’ya doğru yurunur. Saf ’ya varınca ikinci şavt tamamlanmış olur. Diğer şavtlar da aynı şekilde yapılır. Yedinci şavt tamamlandıktan sonra Merve ’de KÂbe ’ye karşı donerek dua edilir ve sa ’y tamamlanmış olur.
Tıraş Olunur ve İhram'dan Cıkılır Berberde veya evde veya otelde sac tıraşı olur veya saclarını kısaltır, boylece ihramdan cıkar ve bu şekilde umre ibadetini yapmış olur.
Umre İbadetinin Yerine Getirilişinde Erkekler ve Kadınlar Arasında ki Farklar Umrenin yerine getirilişi acısından kadınlarla erkekler arasında gorulen farklar şunlardır:
1- Kadınlar icin erkeklerde olduğu gibi ozel bir ihram kıyafeti soz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başortusu, corap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler. Yalnızca yuzlerini ortmezler. 2- Telbiye, tekbir, tehlil, salÂvat okurken ve dua ederken erkeklerin yaptığı gibi seslerini yukseltmezler.
3- Remel(1) ve Hervele(2) yapmazlar.
4- İzdiham olan yerlerde mumkun olduğu kadar erkeklerin arasına girmemeye ozen gosterirler. Ozellikle namaz kılarken, erkek safları arasında kalmayıp kadınlara ait yerlerde namaz kılarlar.
5- Âdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra Âdet gormeye başlayan hanımlar, umrelerini ozel gunleri gectikten sonra yaparlar. Âdetleri devam ettiği surece dua, tesbihat ve zikir ile kutsal iklimdeki vakitlerini değerlendirirler.
Dipnot:
(1) Sonunda sa'y bulunan tavafların ilk uc şavtında koşar adımlarla calımlı yurume.
(2) Safa ile Merve arasında sa'y yaparken yeşil ışıklı direkler arasında koşar adımlarla yurume.
Şekil olarak umrenin yapılışı, kısaca boyledir.
UMRE NASIL YAPILIR KISACA 1- İhrama ‘Niyet ’ ve ‘Telbiye ’ ile girilir. Erkekler iki parca ortuye burunur, ayaklarına terlik giyerler.
2- Hacer-i Esved koşesinin hizasından başlayarak KÂbe ’nin etrafında yedi defa donmek/ Not. Hacer-i Esved ’in baktığı karşı duvarda yeşil renkli bir lamba vardır.
3- Tavaftan sonra iki rekÂt tavaf namazı kılmak. Sonra da kılınabilir.
4- Saf ’dan başlayarak Merve ’ye dort gidiş ve Merve ’den Saf ’ya uc donuş/ Not: Saf tepeciğinin olduğu yer, KÂbe ’yi cevreleyen Mescid-i Haram ’da tekli minarenin olduğu yerdir. Diğer minareler cifttir.
5- Erkekler saclarının ucundan bir miktar -en az bir cm. kadar- keserek veya saclarını dipten tıraş ederek, kadınlar da saclarının ucundan bir miktar keserek ihramdan cıkarlar.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı (Umre Rehberi) - İslamveihsan
UMRE İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI KREDİ İLE UMRE VEYA HACCA GİTMEK CAİZ Mİ?
HAC VE UMRENİN TAMAMLANMASI
MAHREMİ OLMADAN BİR KADIN HAC VEYA UMRE YAPABİLİR Mİ?
HAC VE UMRE YAPARKEN FOTOĞRAF CEKMEK CAİZ Mİ?
UMREDE TAVAF NAMAZIYLA İLGİLİ KERAAT VAKİTLERİ GECERLİ MİDİR?
UMREYE GİTMEK İCİN RAPOR ALMAK DOĞRU MUDUR?
İslam ve İhsan