Arafat vakfesinin sunnetleri nelerdir? İşte cevabı...a) Arefe gunu sabahı guneş doğduktan sonra Mina ’dan Arafat ’a hareket etmek.

b) Zeval vaktinden once Arafat bolgesinde bulunmak.

c) Mumkunse vakfe icin gusletmek.

c) Oğle namazı oncesinde Nemîre Mescidi ’nde hutbe okunması.

d) Oruclu olmamak.

e) Vakfe esnasında abdestli ve kıbleye yonelik bulunmak.

f) Mumkun olduğu kadar vakfeyi “Cebelu ’r-Rahme” denilen tepenin yakınında yapmak.

g) Oğle vakti olunca oğle ve ikindi namazlarını birleştirerek kılmak (cem‘-i takdîm). Peygamberimiz (s.a.s.) Arafat ’ta oğle namazı ile ikindi namazını oğle vaktinde birleştirerek kılmıştır.(NesÂî, MenÂsik, 201. V, 254.)

Ebû Hanîfe ’ye gore oğle ile ikindi namazının cem‘- i takdîm ile kılınabilmesi icin; Arefe gunu hac icin ihramlı olarak Arafat ’ta bulunmak ve namazı Mescid-i Nemîre ’de “cemÂat-i kubr” ile kılmak gerekir. Aksi halde her namaz kendi vaktinde kılınır.

Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed ile ŞÃ‚fiî, Hanbelî ve MÂlikî mezheplerine gore, Arefe gunu hac icin ihramlı olanların, oğle ile ikindi namazlarını; ister Nemîre Mescidi ’nde ister cadırlarda, ister cemaatle, ister munferit olsun herkesin cem‘-i takdîm ile kılması sunnettir.(KÂsÂnî, II, 152-153. Şirbînî, II, 260. İbn KudÂme, V,12-13. İbn Ruşd, I, )

CEM-İ TAKDÎM İLE NAMAZ NASIL KILINIR?

Ezan okunduktan sonra once oğle namazının ilk sunneti kılınır, sonra kamet getirilir ve oğlenin farzı kılınır, tekrar kamet getirilir ve ikindinin farzı kılınır. İki farz arasında sunnet ve nafile kılınmaz. Her iki farzdan sonra telbiye ve teşrik tekbirleri okunur.

ğ) Vakfeyi, cem‘-i takdîm ile kılınan namazdan sonra yapmak. Vakfe esnasında ayakta durmak oturmaktan daha faziletlidir.

h) Gun boyunca, Kur ’an okumak, telbiye, zikir, tehlîl, tekbir, tespih, dua ve istiğfar gibi ibadetleri cokca yapmak. Mukim olanlar, Arafat ’ta oğle ve ikindi namazlarını tam kılarlar. Namazları tam kılanlar da cem-i takdîm yaparlar.

Mekke ’de 15 gun ve daha fazla, diğer mezheplere gore giriş ve cıkış gunleri haric 4 gun ve daha fazla kalan kimse mukîm sayılır ve namazlarını tam kılar. Bu surelerden az kalacak olan kimse ise seferî sayılır ve dort rekatlı namazları iki rekat olarak kılar. (KÂsÂnî, II, 152. Şirbînî, II, 260. Tirmizî, Hac, 52, III, 229.)

Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları

https://www.islamveihsan.com/arafat-vakfesi-nedir.html
İslam ve İhsan