Terviye nedir, ne anlama gelir? Terviye gunu ne zaman? Terviye hakkında kısaca bilgi.Sozlukte suya kandırmak anlamına gelen terviye Zil­hicce ayının 8. gunu, yani Kurban Bayramı arafesinden bir onceki gune denir.
TERVİYE NE DEMEK? Sozlukte terviye “duşunmek, akıl yormak; sulamak, suya kandırmak” mÂnalarına gelir. Terviye gununun ilk anlama gore adlandırılmasıyla ilgili uc goruş kaydedilir.
Birincisi bunu, Hz. Âdem ’in KÂbe ’yi inşa ettikten sonra tefekkurde bulunup Rabbine yonelerek bu ameli karşılığında nasıl bir mukÂfatı hak ettiğini sorması, CenÂb-ı Hakk ’ın tavafın ilk şavtından itibaren gunahlarının bağışlanacağını bildirmesi, Hz. Âdem ’in mukÂfatın arttırılmasını talep etmesi uzerine KÂbe ’yi tavaf eden evlatlarının da bağışlanacağı mujdesini alması, tekrar ısrar edince tavaf yapanların bağışlanmalarını diledikleri butun mumin evlÂtlarının gunahlarının bağışlanacağını oğrenmesiyle; ikincisi, Hz. İbrÂhim ’in terviye gecesi ruyasında oğlunu kurban ettiğini gorunce ruyanın rahmandan mı şeytandan mı olduğunu duşunmesi, arefe gecesi de aynı ruyayı gorunce rahmandan olduğunu anlamasıyla; ucuncusu Mekke halkının terviye gunu Mina ’ya cıkıp orada ertesi gun Arafat ’ta okuyacakları duaları duşunmeleriyle ilişkilendirmiştir.
Terviyenin ikinci anlamından hareketle de uc goruş ileri surulmuştur. Bunlara gore Mekkeliler ’in hacılar icin su depo ettikleri ve arefeden bir gun once hem hacılara hem hayvanlarına su vererek onları suya kandırdıkları, arefe gunune hazırlık olmak uzere Arafat ’a su goturdukleri yahut gunahkÂr insanların susuz kimseler gibi Allah ’ın rahmet deryasından kana kana icmeleri sebebiyle bu gune terviye adı verilmiştir. (RÂzî, V, 173)
Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİA


İslam ve İhsan