Oncelikle herkese merhaba!
Bugun sizlere Kali Linux Live'de şu ekranı nasıl kalıcı hale getirirsiniz onu anlatacağım.
Bilmeyenler icin soyleyeyim, Kali Live'de giriş ekranı gelmiyor direkt olarak "Kali" kullanıcısı ile (herhangi bir şifre girmeden) giriş yapıyorsunuz.
"Bu iyi bir şey bence." diyenleriniz olabilir ama birkac kişinin normal kurulumdaki gibi olmasını istediğine neredeyse eminim.
Başlamadan once Kali Live'yi USB'ye kurarken "persistence" yani kalıcı mod ile kurmuş olmanız gerekmekte aksi halde yaptığınız her değişiklik bir sonraki girişinizde sıfırlanmış olacaktır.
Peki;
Kali Live kalıcı olarak USB'ye nasıl kurulur?Bunun icin Rufus ile USB'ye yazdırırken "kalıcı disk bolumu boyutu" ayarını ayarlamanız gerekiyor. Ne kadar ayırmanız gerektiği size kalmış, bana gore USB'nin tamamı Kali icin kullanılacaksa bu ayarı fullemek doğru olur.
Bu şekilde kurduktan sonra GRUB ekranında "Live System (persistence check kali.org)" seceneği ile giriş yapacağız.
Not: Her seferinde.
Kali Live'de giriş ekranı nasıl yapılır?İlk once yukarıda anlatıldığı gibi "Live System (persistence check kali.org)" seceneği ile boot edeceğiz, "Kali" kullanıcısı ile direkt giriş yapacak.
Hemen bir terminal acıp root yetkisi vereceğiz.
Ben zaten şu an root hesabında olduğum icin pek bir anlam ifade etmiyor, siz denediğiniz de sizde Live sistemde olduğu icin herhangi bir şifre istemeden direkt olarak root yetkisini verecektir.
Normal kurulumda sizden şifre ister ama burada istemeyecek.
Sonraki adım root hesabının şifresini değiştirmek olacak.
Yeni şifreyi iki kez girdikten sonra sağ ustten logout yapıp oturumu kapatıyoruz.
Karşımıza giriş ekranı gelecek, kullanıcı adı "root" şifre ise koyduğunuz yeni şifredir.
Root hesabına girince hemen bir terminal acıyoruz ve mevcut kullanıcılara bakıyoruz.
Sizde farklı olacak ben root hesabı kullandığım icin sadece o var. Sizde iki tane olması lazım ya da sadece "Kali" kullanıcısı.
"Kali" kullanıcısını sileceğiz ve yeni bir kullanıcı oluşturacağız aslında işlem bu kadar basit.
Terminali acıp "Kali" kullanıcısını silmeye calışalım.
Bende sorunsuz silindi cunku ben şu an bu konuyu Live'den yazmıyorum, sizde "Kali" kullanıcısının şu anda kullanıldığı hatasını verecek.
Bu hata cozulmuyor ama bu bir sorun değil, biz "Kali" kullanıcısının dosyasını sileceğiz.
Terminalde "Home" klasorune geliyoruz cunku bu klasoru icerisinde "root kullanıcısı dışındaki kullanıcılar yer alıyor.
Burada iki tane goruyoruz cunku ben kendime ozel "broo" kullanıcısı oluşturmuştum bu sizde olmayacak.
Kali kullanıcısının klasorunu goruyoruz, bunu şimdi sileceğiz.
Sildik ve şimdi isterseniz kendiniz bir kullanıcı oluşturabilir ya da "root" kullanıcısını kullanabilirsiniz bu size kalmış ama ben size yeni kullanıcı oluşturmayı da gostereyim.
Terminali acıp yeni kullanıcımızı oluşturuyoruz, ben ornek olması icin "Technopat" isminde bir kullanıcı oluşturacağım.
Gereken bilgileri girdikten sonra kullanıcımız hazır.
Artık her "Live System (persistence check kali.org)" ile boot ettiğimizde karşımıza giriş ekranı gelecek ve "root" ya da yeni oluşturduğunuz kullanıcınız ile giriş yapabileceksiniz.
Umarım yararlı olmuştur bir hata alırsanız gorsellerle sorarsanız elimden geleni yaparım; aynı şekilde bir sorunuz olursa sorabilirsiniz.
Kendinize iyi bakın, hayırlı sosyallar.
Not: Terminal gorselleri dışındaki gorseller internet uzerinden alınmıştır.