Hacerul esved nedir? Hacerul esved'in şekli nasıldır? Hacerul esved'in anlamı nedir? Hacerul esved nerede bulunur? Hacerul esved kim tarafından Kabe'ye yerleştirilmiştir? Peygamber Efendimiz Hacerul esved ile ilgili ne buyuruyor? Hacerul esved hakkında kısaca bilinmesi gerekenler...KÂbe ’nin doğu koşesinde yerden 1,5 m. yukseklikte, gumuşten bir mahfaza icinde tavafın başlangıc ve bitiş noktasını belli eden Hacerulesved bulunur. Arapca'da "siyah taş” anlamına gelen Hacerulesved yaklaşık 30 cm. capında ve yumurta biciminde siyaha yakın koyu kırmızı renktedir.
Hacerul esved kim tarafından Kabe'ye yerleştirilmiştir? Hacerulesved Hz. İbrÂhim -aleyhisselÂm- tarafından KÂbe ’nin inşası esnasında tavafın başlangıc noktasını belirlemek amacıyla yerleştirilmiştir. KÂbe ’nin zaman icinde sel ve yangın gibi ceşitli Âfetlere, ayrıca insanların saldırılarına mÂruz kalmasının sonucunda Hacerulesved ’de bazı hasar ve parcalanmalar meydana gelmiş, ancak her defasında bu parcalar buyuk bir titizlikle yerlerine yapıştırılarak korunmaya calışılmıştır. 930 yılında Karmatî lideri Ebû TÂhir el-CennÂbî Mekke ’de yaptığı katliam ve yağma sırasında Hacerulesved'i yerinden sokerek Hecer ’e goturmuştur. Boylece KÂbe yaklaşık yirmi yıl boyunca (930-951 yılları arası) Hacerulesved'den mahrum kalmış, ancak hacılar tavaf sırasında Hacerulesved mevcutmuş gibi bulunduğu yeri istilÂm ederek tavaflarını yapmışlardır.

Hacerul esvedin anlamı nedir?
Tavafa başlama noktasını gosterme şeklindeki pratik faydası yanında, Hacerulesved ’in aynı zamanda sembolik bir anlamı da mevcut olup bununla ilgili bircok rivayet nakledilmektedir. Bunlar arasında, CenÂb-ı Hakk'ın bezm-i elestte butun insanlardan kendisini rab olarak tanımaları yonunde aldığı sozu (bk. el-A ’rÂf 7/172) icinde taşıdığı ve buna uyanlar lehinde kıyamet gunu şahitlik yapacağı (Ezrakî, I, 324; Suheylî, 11,273); Hacerulesved'e dokunan kimsenin RahmÂn ’ın eline dokunmuş gibi olduğu (İbn MÂce, "MenÂsik”, 32); Hacerulesved ’in yeryuzunde Allah'ın sağ eli olduğu ve kullarıyla onun vasıtasıyla musafaha ettiği, Hacerulesved'e dokunanın Allahla biat etmiş olacağına dair rivayetler (Heysemî, III, 242; Muttakî el-Hindî, XII, 215, 217) sayılabilir.
Peygamber Efendimiz Hacerul esved ile ilgili ne buyuruyor? Resûl-i Ekrem -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- bir defasında dudaklarını Hacerulesved'in uzerine koyarak uzun sure ağlamış, daha sonra donup Hz. Omer -radıyallÂhu anh- ’ın de ağladığını gorunce şoyle demiştir: "Ey Omer! Goz yaşları burada dokulur" (İbn MÂce, "MenÂsik”, 27). İbn Abbas -radıyallÂhu anh-, Allah'ın kıyamet gunu Hacerulesved'i getireceği ve onun da hak uzere kendisini istilÂm edenlere şahitlikte bulunacağını rivayet etmektedir (Tirmizî, "Hac", 113; İbn MÂce, "MenÂsik", 27). Hz. Omer -radıyallÂhu anh- Hacerulesved ’le ilgili olarak, "Allah ’a and olsun ki, senin zarar veya fayda vermeyen bir taş olduğunu biliyorum; eğer Resûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem ’i seni istilÂm ediyor gormeseydim, ben de seni istilÂm etmezdim" ve "Resûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’i seni operken gormeseydim seni opmezdim" şeklindeki sozleriyle Hacerulesved ’in İslÂm kulturu icindeki onemine işaret etmiştir (BuhÂrî, "Hac", 57, 60; Muslim, "Hac", 249-250).
Kaynak: Diyanet

İslam ve İhsan