Kabe'yi Muazzama'ya akın eden yuzbinler, Muslumanların huzur ve selameti icin Allah'a yakardı. Turk hacı adayları dualarında 15 Temmuz darbe girişiminde şehit ve gazi olanları eksik etmedi.
Kurban bayramına sayılı gunler kalırken kutsal topraklarda buyuk bir heyecan yaşanıyor. Mubarek beldeye yeni gelen hacı adayları ilk cuma heyecanıyla Kabe'yi Muazzama'ya aktı. Yuzbinler, burada Muslumanların huzur ve selameti icin Allah'a yakarırken Turk hacı adayları da 15 Temmuz şehit ve gazilerini dualarında eksik etmedi.
Hacı adayları, dunyanın dort bir yanından Mekke'ye akın etmeye devam devam ediyorlar. Turk hacı adayların coğunluğu da Mekke ve Medine'ye ulaştı. Diyanet İşler Başkanlığının Mekke'deki yetkililerinin verdiği bilgilere gore, Turk hacı adaylarının kutsal topraklara gelişi 4 Eylul'de tamamlanacak. Boylece bu yıl, yaklaşık 63 bin Turk hac gorevlerini yerine getirecek.
Kutsal topraklara ulaşanlar, umrelerini yaptıktan sonra her fırsatta ibadetlerini Harem-i Şerif'te ifa ediyor. Ozellikle bugun coğu hacı adayı icin Kutsal Belde'deki ilk cuma olduğundan olağan ustu bir kalabalık yaşandı. Mekke'nin farklı noktalarından yola cıkan hacı adayları, adeta sel olup Mescid-i Haram'a akın etti. Suudi guvenlik gorevlileri, uzucu bir olayın yaşanmaması icin Kabe'nin tum kapıların erken saatlerde kapatmak zorunda kaldı. Yuz binlerce hacı adayı namazlarını buldukları acık alanlarda eda etti.
TURK HACI ADAYLARININ DİLİNDE 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ
Namazın ardından da hacı adaylarının buyuk bolumu, Kabe'de kalarak ibaretlerini surdurdu. Farklı renk ve dillerin oluşturduğu atmosferde hacı adayları, Musluman ulkelerin huzur ve barışı icin ellerini actı.
Turk hacı adaylarının dillerinde ise ağırlıklı olarak 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde şehit veya gaziler vardı. Avuclarını acan Turk hacı adaylarının vatan, millet ve memleketin geleceğinin selameti ve huzuru icin dua ettikleri gozlendi.
Kabe'de tavaf sonrasında acıklamada bulunan hacı adayları, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan veya darbecilerin kurşunları sonucu yaralanan gazileri unutmadıklarını onlar icin surekli dua ettiklerini soyledi.
Hacı adaylarından Halil Pekel, Kabe'ye karşı ellerini acarak, Turkiye'nin icinde gectiği sancılı surecin son bulması icin Allah'a yakardı. Pekel, duasında başta Fetullahcı Teror Orgutu (FETO) mensubu darbecilerin şehit ettiği ve yaralayarak gaziler safına gecirdiği kişiler icin bol bol dua ettiğini ifade etti.
ŞEHİT VE GAZİLER İCİN TAVAFTA BULUNACAĞIM
Şanlıurfa'dan geldiğini belirten Mehmet Eyli de ilk kez geldiği Kabe'de şehitleri asla unutmadığını soyledi. Hac ibadetindeki duygunun anlatılmadığını ancak yaşanırken o hazzın farkına varıldığını dile getiren Eyli, şunları kaydetti:
"Merak edenlerin gelip burada o duyguları yaşamaları lazım. Burada bencillik yok. Once Muslumanları sonra kendi adımıza Rabbimizden talepte bulundum. Vatanımıza, milletimize devletimize bol bol dua ettim. Burada farklı bolgelerden gelen kiminle tanıştıysam hepsinin Turkiye icin dua ettiklerini soylediler. Faslı, Nijerli, Filistinli, Iraklı ve diğer ulkelerdeki Musluman hacı adaylarının dillerinde de Turkiye olduğuna tanık oldum. Onlar Turkiye'yi unutmazken, bizler vatanımıza dua etmeyi ihmal eder miyiz?"
RABBİM DUALARIMIZI KARŞILIKSIZ BIRAKMAZ İNŞALLAH
Mehmet Eyli, fırsat buldukca tavaf ettiğini belirterek, "İnşallah bir tavafı da gazilerimiz icin yapacağım. Onlar olmasaydı belki de burada olmayacaktım. Onlar bize bir vatan bıraktılar. Vatan elden giderken onlar engel oldular. Onlar dua listemizin ilk sırasında yer alıyorlar" dedi.
Kutahya'dan gelen Zafer Topsakal ise dua etmeye ve hac ibadetini yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara geldiğini anlattı. "Vatanıma, bayrağıma, sancağıma bir zarar gelmesin diye dua ettim" diyen Topsakal, "Şehitlerimiz, gazilerimiz ve toprağımızın selameti icin dua ettim. Cok zor bir surecte geciyoruz. Rabbim inşallah ettiğimiz duaları karşılıksız bırakmaz." diye konuştu.
Kaynak: AA
İslam ve İhsan