
Zemzem suyu nedir? Zemzem suyu nerededir? Zemzem suyu ile ilgili hadisler neler? Zemzem suyunun hikayesi nedir? Zemzem suyu nasıl icilir? Zemzem suyu icerken okunacak dua hangisidir? Zemzem suyunun faydaları nelerdir? Gunumuzde Zemzem suyu nasıl dağıtılıyor? İşte Zemzem suyu ile ile ilgili kısaca bilmeniz gerekenler...Mekke gibi susuz bir mevkide yerleşimin en onemli sebebi KÂbe ile birlikte zemzem kuyusunun varlığıdır. Arap dilinde "bol, bereketli, doyurucu ve kaynağı zengin su" gibi anlamlara gelen zemzem, sadece kutsal kabuI edilen Harem bolgesinin değil, bizzat KÂbe'nin kuyusu ve butunleyicisi olarak gorulmuş, Mekke icin bir nevi hayat kaynağı olmuştur.
Zemzem Suyunun Hikayesi Hz. İbrÂhim -aleyhisselÂm-'ın ayrılmasından sonra eşi HÂcer ıssız Mekke vadisinde su ve erzakının tukenmesi uzerine caresiz kalmış, kucuk oğlu İsmail ’in susuzluktan olmesinden endişe ederek telÂşla Saf ile Merve tepeleri arasında yedi defa gidip gelmiş, butun umitlerini kaybettiği anda mûcizevî bir şekilde oğlunun bulunduğu yerde kaynayan zemzem suyunu gorunce Allah ’a şukretmiş ve suyun dağılmaması icin et-rafını toprakla cevirmiştir. Resûl-i Ekrem -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- "Allah îsmÂil'in annesine rahmet etsin. Eğer suyun onunu kapamasaydı zemzem akıp giden bir ırmak olurdu" demiştir (Musned, I, 347; BuhÂrî, "EnbiyÂ", 9).
Zemzem Suyu Nasıl İcilir?
Zemzem, ayakta, kıbleye donulerek besmele okunduktan sonra sağ elle ve uc nefeste gozu sudan ayırmadan, “Allahım! Senden faydalı ilim, geniş rızık ve her turlu hastalıktan şifa diliyorum” duasıyla icilmeli ve Allah ’a hamdedilmelidir.
Yaygın olan goruş diğer iceceklerin aksine zemzemin ayakta icilmesi yolundadır. “Zemzem hangi niyetle ve ne maksatla icilirse ona şifa olur” (Musned, III, 357; İbn MÂce, “MenÂsik”, 78); “Hataları doken zemzeme bakmak ibadettendir” (Musned, II, 41) gibi hadislerin yanında onun ceşitli hastalıklara şifa verici ozellik taşıdığına dair cok sayıda rivayet nakledilmiştir. (a.g.e., II, 24 vd.) Ortacağ ’da tıpla ilgili olarak ve ozellikle tıbb-ı nebevî konusunda kaleme alınan eserlerde zemzeme mutlaka yer verilmiştir.
Zemzem Suyu İcerken Okunacak Dua Zemzem şifadır. Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efedimiz ’in, “Zemzem ne niyetle icilirse o yararı sağlar” (İbn MÂce, Menasik, 78) buyurduğu rivayet edilmektedir. Zemzem icerken okunacak dua icin tıklayınız.
Say Neden Yapılır? Hz. HÂcer ’in Saf ile Merve tepeleri arasında su arayışı, hac ve umre menÂsiki icinde yer alan "say" uygulamasının kokeni olmuştur (el-Bakara 2/158; BuhÂrî, "Enbiya", 9).
Zemzem Suyu Hizmeti Daha sonraki donemlerde Hz. İsmÂil -aleyhisselÂm- ’in kuyusu olarak da anılan zemzem, başlangıcta pınar şeklinde bir goze iken Hz. İbrÂhim -aleyhisselÂm- tarafından genişletilerek bir kuyu hÂline getirilmiştir. Zemzem, acılmasından bir sure sonra Curhumluler ile HuzÂalılar arasında meydana gelen ve tarihi tespit edilemeyen savaşın ardından kullanılamaz hale gelmişti. Curhumluler'in Mekke ’den cıkartılmalarıyla birlikte kaybolan zemzemi Hz. Muhammed -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in dedesi Abdulmuttalib yeniden ortaya cıkardı, sikÂye ve rifÂde gorevlerine ilaveten kuyunun koruma ve bakım işlerini de uhdesine aldı.
Peygamberimiz (s.a.v) Doneminde Zemzem Mekke'nin fethinden sonra Hz. Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-, ataları Hz. İbrÂhim -aleyhisselÂm- ve İsmÂil tarafından başlatılmış uygulamaları tekrar ıslahla yaşattığı gibi insanlara zemzemden bol bol icmelerini ve ondan memleketlerine goturmelerini tavsiye ederek bizzat kendisi de Mekke ’den Medine ’ye sık sık zemzem getirtmiş ve "Yeryuzunde bulunan suların en hayırlısı zemzem suyudur; icilmesi aclığı giderir, hastalığa şifa olur" (Heysemî, III, 286; Muttaki el-Hindî, XII, 225) ; "Bizimle munafıklar arasındaki fark onların zemzemi kana kana icmemeleridir" (İbn MÂce, "MenÂsik", 78); "Zemzem suyu hangi niyetle icilirse ona care olur” (İbn MÂce, "MenÂsik", 78) buyurmuştur. Bundan dolayı, Mekke dışındaki bolgelerden hacca gelenlerin zemzemi gerek hastalıklara şifa niyetiyle ve gerekse hatıra olarak vatanlarına goturmeleri Âdet hÂline gelmiştir.
Resûl-i Ekrem -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in uygulaması sebebiyle, tavafın ardından kılınan namazdan sonra zemzem icmek mustehap kabul edilmiştir. Hz. Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ve ashabın uygulamalarından hareketle kıbleye yonelmek, Allah'ın adını zikretmek, uc defa nefes almak, kana kana icmek, her soluk aldığında KÂbe'ye bakmak ve sonunda Allah ’a hamdetmek zemzem icmenin ÂdÂbından sayılmıştır; icerken cokca dua edilir ve ozellikle İbn Abbas'dan nakledilen "Allahım! Senden faydalı ilim, bol rızık ve her dertten şifa niyaz ediyorum" duası okunur.
Zemzem Kuyusu Gunumuzde Kabe'de Nasıl Dağıtılıyor? Zemzem Kuyusu, Mescid-i HarÂm ’da KÂbe ’nin 18 m. guneydoğusunda HÂcerulesved ’in tam karşısındaydı; su eskiden kovalarla cıkarılıp ustu acık bir havuzda depolanır, insanlar buradaki musluklardan icerlerdi. Daha sonra buraya iki kapalı depo yapıldı ve su cekmek icin pompa monte edildi. Mescid-i HarÂm'ın genişletilmesi sırasında, izdihama yol actığı icin once zemzem binası kaldırılarak su dağıtımı yer altına alındı ve merdivenlerle aşağıya acılan girişi de revakların onune doğru cekildi. Bunun da tavafı engellemesi sebebiyle giriş tamamen kapatılarak suyun Mescid-i HarÂm'ın bircok yerine konulan bidon-larla dağıtımı yoluna gidildi. Şimdi artık modern sistemlerle cıkarılarak hizmete sunulan su ultraviyole ışınlarıyla da dezenfekte edilmektedir.
Kaynak: Diyanet
ZEMZEM İLE İLGİLİ BENZER HABERLER ZEMZEM SUYU NEDİR? ZEMZEM SUYU NASIL CIKTI? ZEMZEM SUYUNUN TARİHİ “ZEMZEM SUYU” SATILIR MI? ZEMZEM İCERKEN OKUNACAK DUA İSLAM ’DA SUYUN ONEMİ NEDİR? ZEMZEM ’İN BİLİNMEYEN 7 MUTHİŞ OZELLİĞİ GERCEK ZEMZEM, SAHTESİNDEN NASIL AYIRT EDİLİR? ZEMZEMİN OZELLİKLERİ OTURARAK SU İCMEKLE İLGİLİ HADİSLER İslam ve İhsan
KIBLE NEDEN MESCİD - İ AKSA ’DAN KÂBE ’YE DONDU?