“Iztıba”, omuzlara alınan “rida”nın bir ucunu sağ koltuk altından gecirip sol omuz uzerine atıp sağ omuzu ve sağ kolu acık bırakmak demektir.Erkeklerin kendisinden sonra sa ’y yapılacak tavaflarda ıztıba yapmaları sunnettir. Ardından sa ’y yapılmayan tavaflarda ıztıba yapılmaz.
Tavaf sona erince ıztıba da sona ereceğinden tavaf namazı kılınırken acıkta bırakılan omuz ortulur. Cunku tavaf namazını omuz ve kol acık iken kılmak mekruhtur.
PEYGAMBER EFENDİMİZ IZTIBA YAPMIŞTIR
Peygamber efendimiz, ile ashabı Hudeybiye antlaşmasının yapıldığı senede ifa edemedikleri umreyi ertesi sene kaza etmek uzere Mekke-i Mukerreme ’ye girmelerinin arefesinde muşrikler, muslumanları kastederek “Sıtmanın bitkin duşurduğu bir topluluk yarın Mekke ’ye gelecek” diye dedikoduya başlamışlardı. Peygamber efendimiz de, kendisinin ve ashabının bitkin duşmediklerini, aksine guclu olduklarını onlara gostermek maksadıyla KÂ ’be ’yi tavaf ederken remel ve ıztıba yapmış, ashabının da boyle yapmalarını emretmiştir.
Abdullah b. Abbas (r.a), “Resulullah (s.a.s.) ve ashabı, C ’irÂne ’de umre icin ihrama girdiler. KÂ ’be ’yi tavaf eder- ken remel yaptılar ve ridalarını sağ koltuklarının altına alıp ucunu da sol omuzlarının uzerine atarak ıztıba yaptılar” demiştir.(Ebu Davud, Menasik, 50, II, 444. KinÂnî, II, 801-808.)
KAYNAK: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları, 2013, Ankara
İslam ve İhsan