Kutsal topraklarda hac ibadetini yerine getirdikten sonra yurda donmeye başlayan ilk hacılar, İstanbul'da sevinc gozyaşlarıyla karşılandı.
İlk kafileler, Suudi Arabistan'ın Cidde ve Medine şehirlerinden Turk Hava Yollarına ait tarifeli ucaklarla akşam saatlerinde İstanbul'a geldi. Ataturk Havalimanı'na gelen hacılar, kendilerini sabırsızlıkla bekleyen aile uyeleri ve yakınlarıyla kucaklaştı. Karşılama sırasında duygusal anlar yaşanırken, bazı hacıların ve yakınlarının ağladığı goruldu.
"TEKRAR GİTMEK İSTİYORUM"
Hacılardan Halil Yıldırım, hac duygusunun yaşandıktan sonra anlaşıldığını, kendisinin 4. kez hacca gittiğini belirterek, "Tekrar gitmek istiyorum. İnsanı cok yorsa da o yorgunluk her şeye değiyor. İnsanı annesinden doğduğu gibi tertemiz yapıyor. Olaylar bizden 10 dakika sonra oldu. Ama biz oğleden sonra duyduk. Dunyanın en guzle insanları hacdaydı. Allah o kazalarda olen kardeşlerimize rahmet etsin" diye konuştu.
Mehmet Kurşat Caymaz ve Hande Caymaz ciftini ise kucuk yaştaki cocukları karşıladı. Caymaz cifti, cocuklarına sarılarak gozyaşı doktu.
Kurşat Caymaz, "Allah herkese nasip etsin, cok guzel bir duygu. İzdihamın meydana gelmesinden daha once biz oradan gecmiştik. Onun icin olayları gormedik" dedi.
"HACCA GENCKEN GİDİLMELİ"
Hacılardan İsmail Fidan da hac ibadetini yerine getirmenin cok guzel bir duygu olduğunu belirtti. Haca gitmeyi herkese tavsiye eden Fidan, izdihamı gormediklerini belirterek, "İzdihamdan olmadan once biz o bolgeyi gecmiştik. Turk hacılardan pek fazla orada kalan yoktu" ifadelerini kullandı.
İzzet ve Ayten Cetinkaya cifti ise hac ibadetini cok guzel bir şekilde tamamladıklarını ve hic zorluk cekmediklerini dile getirdi.
Mehmet Burhan Oncu de genc yaşta hacca gitmek gerektiğini soyleyerek, "Tum genclere bu ibadeti tavsiye ediyorum. Yaşlıyken gitmek cok zor" dedi.
YETERLİ SAYIDA GOREVLİ YOKTU
İzdihamın yaşandığı bolgede onceki akşam konakladıklarını ifade eden Oncu, "Organizasyonla ilgili sıkıntılar vardı. Bizim bulunduğumuz mekanda yeterince gorevli yoktu. İnsanları yonlendirecek, koordine edecek kimse yoktu. Olayın yaşandığı bolgede bir prens olduğu soyleniyordu. Prensin gecişi sırasında yolun kapatıldığı ve olayın bundan kaynaklandığı iddia ediliyordu. Tam olarak biz de bilmiyoruz ama boyle soylentiler vardı" şeklinde konuştu.
İslam ve İhsan