Taif nerededir? Taif'in İslam tarihindeki yeri ve onemi nedir?Bugun Suudi Arabistan ’ın dorduncu buyuk şehri olan TÂif, Mekke ’nin guneydoğusunda, Vec vadisinin iki tarafında ve deniz seviyesinden 1700 m. yukseklikte kurulmuştur. Mekke ’ye Mekke-Riyad otobanından 130 km., Arafat ’ın guneyindeki dağ yolundan 80 km. uzaklıktadır. TÂif bağ ve bahceleriyle meşhur olup serin havası ve bol yağmurlarıyla eskiden beri Mekke ’nin yazlığıdır. Gul bahceleriyle de meşhur olan TÂif ’te dunyanın en meşhur gulyağı uretilir. Resûl-i Ekrem -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in, peygamberlikle gorevlendirilişinin 10. yılı Şevval ayının sonlarına doğru gercekleştirmiş olduğu TÂif yolculuğu, İslÂmiyet ’i tebliğinin onemli bir safhasını teşkil etmektedir. Hz. Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- yanma Zeyd b. HÂrise'yi alarak Sakıf kabilesinin yaşadığı TÂif ’e gidip onları İslÂmiyet'e davet etti. Kureyşliler ile ticaret ve akrabalık bağları olan Sakifliler'den hicbiri onun cağrısını dinlemediği gibi kendisini ve Zeyd b. HÂrise ’yi şehrin ayak takımına taşlattılar. Atılan taşlarla ayakları kanayan Resûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-'i korumak isteyen Zeyd (r.a) de başından yaralandı.
Hz. Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- TÂif'ten ayrıldıktan sonra Mekke'ye ancak muşrik olan Nevfeloğulları'nın reisi Mut'im b. Adî ’nin himayesinde girebildi. Hz. Âişe -radıyallÂhu anhÂ- sonraları, hayatında Uhud Gazvesi ’nden daha zor bir gun yaşayıp yaşamadığını Resûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-'e sorunca o şoyle demişti: "TÂif donuşunde bir ara başımı yukarı kaldırdım, beni golgelendiren bulutun icinde CebrÂi -aleyhisselÂm-‘ı gordum. CebrÂil -aleyhisselÂm- istediğim takdirde Mekkeliler'i helÂk edecek meleğin emrime verileceğini soyledi, melek de yanıma geldi. Bunun uzerine, "Hayır! Ben, Allah'ın bu muşriklerin soyundan yalnız O'na kulluk eden ve kendisine hicbir şeyi ortak koşmayan kimseler cıkarmasını arzu ederim" dedim (BuhÂrî, "Bed'ul-halk", 7; Muslim, "CihÂd", 111).
Kaynak: Diyanet Kutsal Topraklar Rehberi
İslam ve İhsan