İki Kıbleli (Kıbleteyn) mescid nerededir? İki Kıbleli (Kıbleteyn) mescidin islam tarihindeki yeri ve onemi nedir? Kıbleteyn yani iki kıbleli denmesinin sebebi nedir? Kıbleteyn Mescidi hakkında kısa bilgiler...Medine'nin kuzeybatısındaki Vebere harresinde ve Mescid-i Nebevî ’nin 5 km. uzağında yer almaktadır. İlk adı, icinde bulunduğu kabile bolgesinden dolayı Benî Selime Mescidi iken Resûl-i erEkrem -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in burada oğle veya ikindi namazını kıldırdığı sırada kıblenin Kudus'teki Mescid-i AksÂ'dan, KÂbe ’ye cevrilmesi uzerine "iki kıbleli mescid” anlamına gelen bugunku adını almıştır.
KIBLE NEDEN MESCİD - İ AKSA ’DAN KÂBE ’YE DONDU?
Resûl-i Ekrem -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Mekke doneminde olduğu gibi hicretten sonra da on altı veya on yedi ay Kudus'e yonelerek namaz kıldı ve Mescid-i Kub ile Mescid-i Nebevî ’nin mihrapları buraya yonelik olarak yapıldı. Bu sure icinde Hz. Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Kudus'e yonelerek namaz kılmakla birlikte ilgili Âyette de işaret edildiği uzere (el-Bakara 2/144) KÂbe ’nin kıble olmasını arzulamakta ve bu hususta bir vahiy beklemekteydi. Bu mescidde namaz kıldığı sırada vahiy inmiş ve kıblenin artık KÂbe olduğu bildirilmiştir.
İki Kıbleli (Kıbleteyn) Mescidi Yenilendi Omer b. Abdulazîz, Medine valiliği sırasında Mescid-i Kıbleteyn de dahil olmak uzere Resûl-i Ekrem ’in namaz kıldığı butun mescidleri yenilemiştir. Memlûk Sultanı Kayıtbay zamanında 1488'de Mescid-i Kıbleteyn ’in tavanı yenilenmiş, avlusu da bir duvarla cevrilmiştir. Sonraki donemlerde Mescid-i Kıbleteyn'in ilk ciddi imarı Kanûnî Sultan Suleyman devrinde 1543-44'te gercekleştirilmiştir. Bu donemde cami iki kıblesinde de yer alan revaklarla birlikte 425 m2'lik bir alanı kaplıyordu ve uzeri daha once olduğu gibi ahşap bir catıyla ortulmuştu. Uzun sure Kanûnî doneminde gercekleşen yenileme dışında herhangi bir değişikliğe uğramayan, etrafında yapıların bulunmadığı, bağ ve bahceler icerisinde varlığını surduren Mescid-i Kıbleteyn XX. yuzyılın başlarında harap bir vaziyette idi. En son 1987 ’de Suudi hukumeti tarafından genişletilerek yeniden inşa edilen Mescid-i Kıbleteyn'in alanı 3920 m2 ’ye ulaştı. Bu yenileme sırasında KÂbe kıblesine mihrap, Kudus tarafına ise Bakara sûresinin 144. Âyetiyle Turkce, Farsca, Urduca, İngilizce ve Fransızca meÂlinin yazıldığı bir pano konulmuştu. Bu pano daha sonra kaldırılarak Kudus tarafına bir kapı acılmıştır. Kıble yonundeki iki koşesinde birer minare bulunan caminin uzeri 8,7 m. capında ve 8,18 m. yuksekliğinde iki kubbe ile ortulu harim kısmının ici modern tarzda susleme motifleriyle ve Turk hattatı Haşan Celebi ’nin yazdığı celî sulus ve kûfî hatlarla bezenmiştir.
Kaynak: Diyanet İşleri Kutsal Topraklar Rehberi
İslam ve İhsan