KÂbe ’yi ilk tavÂf eden Muslumanlar kimlerdir?Allah Rasûlu (s.a.v) ilk gunden itabaren ibadetlerini ısrarla KÂbe ’de yapmaya gayret etmiştir. Bunun bir hikmeti olmalıdır.
Abdullah ibn-i Mes ’ûd (r.a), Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz ’i ilk defa Hz. Hatîce ve Hz. Ali (r.a) ile birlikte KÂbe ’yi tavÂf ederken gorduğunu ve bu esnÂda Hz. Hatîce ’nin tesetture cok dikkat ettiğini soylemektedir. (Zehebî, Siyer, I, 463)
Ufeyf el-Kindî, ticÂret icin Mekke ’ye gelmiş ve Hz. AbbÂs ’ın evine misÂfir olmuştu. O esnÂda Rasûlullah (s.a.v) ile Hz. Hatîce (r.a) ve Hz. Ali ’nin (r.a) KÂbe ’de namaz kıldıklarını gormuş, onlar hakkında mÂlumÂt istemişti. Hz. AbbÂs (r.a) da onlardan bahsettikten sonra:
“−Vallahi ben yeryuzunde bu dîne inanan şu uc kişiden başka kimse bilmiyorum!” demişti.
Ufeyf (r.a) daha sonraları hidÂyetle şerefyÂb oldu. Ondan sonra artık hep şoyle hayıflanırdı:
“−Âh ne olurdu, o zaman îmÂn edeydim de ikinci erkek mu ’min ben olaydım! Onların dordunculeri olmayı, ne kadar arzu ederdim!” (İbn-i Sa‘d, VIII, 18; İbn-i Hacer, el-İsÂbe, II, 487)
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Haram ’dan 111 Hatıra, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan