Hacet (ihtiyac, istek, dilek) namazı nasıl kılınır? İhtiyac namazını fazileti ve sevabı nedir? Dr. Murat Kaya ihtiyac namazının faziletini ve okunması gereken duayı anlatıyor.
HÂcet (İhtiyac) Namazı ile İlgili Hadis-i Şerif ve HÂcet (İhtiyac) DuÂsı:
“Kimin AllÂh ’a veya herhangi bir insana ihtiyÂcı hÂsıl olursa, once abdest alsın, bunu da guzel bir şekilde yapsın, iki rekÂt namaz kılsın, sonra AllÂh TeÂl ’ya senÂda bulunsun, Resûlu ’ne salÂt okusun, daha sonra da şu duÂyı yapsın:

Okunuşu: “L ilÂhe illallahul-halimul-kerimu. SubhÂnellahi Rabbil-‘arşil-‘azîm. El-Hamdu lillahi Rabbil-‘Âlemîn. Allahumme innî es ’eluke mûcibÂti rahmetike. Ve ’azÂime mağfiretike. Vel-ganîmete min kulli birrin. Ves-selÂmete min kulli ismin. Eseluke ill tede' lî zenben ill gafertehu. Ve l hemmen ill ferrectehu. Ve l hÂceten hiye leke ridan ill kadayteh lî”
Anlamı: «Halîm ve Kerîm olan AllÂh ’tan başka ilÂh yoktur. Arş-ı A ’zam ’ın Rabbi, noksan sıfatlardan munezzehtir. Âlemlerin Rabbi ’ne hamd olsun. AllÂhım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini celbedecek sebepleri taleb ediyor, her ceşit gunÂhtan koruman icin sana yalvarıyorum. Her turlu iyilikte zenginlik, her ceşit gunÂhtan selÂmet diliyorum. Rabbim! Affetmediğin hicbir gunÂhımı, gidermediğin hicbir sıkıntımı bırakma! RızÂna uygun olan her turlu dileğimi yerine getir! Hangi amelden rÂzı isen onu ver, ey Rahîm olan, bana en ziyÂde rahmet eden Rabbim!»
Bundan sonra dunyevî veya uhrevî her turlu ihtiyÂcı icin du etsin. Cunku istediği kendisine verilecektir.” (İbn-i MÂce, İkÂme, 189; Tirmizî, Vitr, 17)
HÂcet (İhtiyac) Namazı Kac Rekattır: Hacet Namazı 2 rekat olarak kılınır.
HÂcet (İhtiyac) Namazı Ne Zaman Kılınır: Namaz kılmanın mekruh olduğu kerahat vakitler haricinde her zaman kılınabilir.
İslam ve İhsan