AMD Ryzen işlemcili ve B450/X470 chipsete sahip anakartlar icin Windows 7 ISO'su hazırladım. 2 gun başımı ağrıttım calıştırabilmek icin ama sonuna kadar değdi. Eğer siz de benim gibi Windows 7 aşığı iseniz ve Ryzen işlemci kullanıyorsanız bu rehber umarım işinizi gorur.
kurulum aşamalarına gecmeden once bir konuda uyarmak istiyorum, sistem Windows 7 Ultimate 64 Bit'tir. Gerekli surucu entegrasyonları tarafımca el ile yapılmıştır. Yapımında NTLite kullanılmıştır. Haricinde herhangi bir bileşen bulunmamaktadır. Temelinde orijinal Windows 7 Ultimate ISO dosyası kullanıldı. B450 ve X470 chipsete sahip anakartlar dışında destek ve yardımım kesinlikle yoktur. Farklı chipsete sahip anakartlarda başarılı sonuc elde edebilirsiniz, denemek size kalmış.
Kurulum aşamaları
Birkac not duşmek istiyorum lutfen burayı dikkatlice okuyun.
Bu benim ilk calışmam, hata bulursanız lutfen bildirmekten cekinmeyin.
Onemli not 1: Kuruluma gecmeden once mouse ve klavyenizi anakartınızın USB 2.0 portuna takmanız gerek, aksi takdirde kurulum sırasında mouse ve klavyeniz calışmayacaktır. Nedeni ise boot.wim dosyasına USB 3.0 yamalarını yapamamış olmam, bunun icin uzgunum. Kurulumdan sonra sistem acıldığında USB 3.0 dahil olmak uzere 3.1/3.2 portları da calışır hale gelecektir.
Onemli not 2: M.2 SSD'lere kurulum desteği henuz mevcut değil. Kurulum sırasında M.2 SSD'inizi disk secme ekranında goremezseniz bunun nedeni NVMe surucu entegrasyonunu yapmamış olmamdır, yapınca BSoD ekranına duşuyordu kurulum acılırken. İlerleyen gunlerde M.2 SSD desteğini eklemeye calışacağım. Bunun icin uzgunum, SATA disklere kurulum yapmak zorundasınız.
Onemli not 3: Ryzen işlemciler Windows 7 icin Microsoft tarafında resmi desteğe sahip olmadığı icin Windows Update calışmayacaktır. Bu nedenle chipset surucunuzu ve geriye kalan suruculeri AMD'nin sitesinden anakart modelinizi aratarak bulup indirip el ile kurmanız gerek. En sağlıklı yontem bu şekildedir. Lutfen 3. parti surucu kurma yazılımlarına itibar etmeyiniz.
Sistemden ekran goruntusu
ISO dosyası:
https://drive.google.com/file/d/1MRYfgD908X_Mhmjbw9Leqsj-aRAGRJ9S/view?usp=sharing