Merhaba arkadaşlar. Gecen ay VMware ile oluşturduğum sanal makineye Windows 10 Enterprise LTSC 2021 21H2 32 bit yukledim. Yapı numarası 19044.1288 idi.
Kurulumu yaptım, Windows Update'i calıştırdım. O esnada program kurulumu ve diğer ayarları yapmaya devam ettim. Sonra ise Windows Update bitti ve bilgisayarı yeniden başlatmamı istedi. Mayıs 2023 Patch Tuesday guncellemesi (KB5026361, yapı 19044.2965) de yuklenecekti.
Yeniden başlat dedim, guncelleme başladı, %30'a kadar ilerledi ve bilgisayar yeniden başladı. Sonra acılıp guncellemeye devam etmesini bekledim ve bir anda sistem KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED mavi ekran hatası verdi. Bilgisayar yeniden başladı, tekrar acılmaya calıştı ve yine aynı mavi ekran hatasını verdi. Sonra tekrar yeniden başlayıp otomatik onarım yapmaya başladı. Birkac dakika sonra otomatik onarım bitti ve bilgisayar acıldığında "Guncelleştirmeler tamamlanamadı" hatası verip guncellemeyi geri aldı. Bilgisayar tekrar acıldı ve tekrar 19044.1288 yapısına donmuş oldum.
Ben de daha fazla uğraşmadım ve sanal makineyi sildim. Guncel, 2965 yapısı tabanlı ISO dosyası araştırmaya başladım. LTSC icin bulamadım fakat normal surum icin buldum (22H2 19045.2965) ve indirdim. Fakat o gun hemen kurmaya vaktim yoktu.
Bugun sorunun bozuk inmiş bir ISO veya guncelleme aracı ile ilgili bir hatadan kaynaklı olabileceğini duşunup Haziran 2023 guncellemeli 19045.3086 yapısını baz alan guncel Windows 10 22H2 32 bit ISO dosyası indirdim. Sonra ise VMware'de sanal makine acıp kurmaya başladım.
Sanal makineyi oluşturdum, ISO'dan boot ettim ve kurmaya başladım. Dil secimini yaptım, Windows 10 Pro surumunu sectim, lisans koşullarını kabul ettim ve Ozel seceneğini sectim. Sonra ise oluşturduğum 64 GB diskte bolum oluşturup bicimlendirdim.
Sıra İleri deyip kurmaya başlamaya gelmişti. İleri dedim, "Windows dosyaları kopyalanıyor" aşaması %100 olduğu gibi sistem KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED mavi ekran hatası verdi Ancak bu defa coken surucu ismi gorunuyordu. Coken surucunun adı dump_stornvme.sys surucusuydu. İyice emin olmak istediğim icin medyadan tekrar boot ettim ve tekrar kurmayı denedim. Yine aynı şekilde İleri dediğim anda KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED (dump_stornvme.sys) hatası aldım.
Hatalı surucu isminde NVMe gectiği icin "Acaba NVMe surucusunde mi sorun var?" dedim ve NVMe diski silip SCSI disk ekledim. Tekrar kurmayı denedim ve ne oldu biliyor musunuz? Kurulum sorunsuzca tamamlandı.
Yani Windows 10 21H2/22H2'nin guncel yapılarındaki NVMe surucusu ya bozuk ya da VMware ile uyumsuz.
Ben hayatımda ilk defa boyle bir sorun ile karşılaştım. Ustelik bunun Insider olmayan bir surumde cıkması beni daha da şaşırttı.
Bu bilgiyi size aktarmak istedim.