Kurulum
- Oncelikle bize bir MacOS Tiger x86 kurulum DVD’si gerekli. Gerekli DVD image dosyasını internetten bulabilirsiniz. “Mac.OS.X.Tiger.10.4.6.X86-HOTiSO” ya da “JaS” olarak internette, paylaşım forumlarında ya da P2P araclarıyla arayarak bulabilirsiniz (Yasal uyarı: Bu dosyayı indirmeniz benim tarafımdan ya da icinde bulunduğum site tarafından onaylanmamaktadır. Sorumluluk tamamen kullanıcıdadır). “.iso” ile biten dosyayı edindikten sonra onu DVD’nize kalıp olarak yazmanız lazım.
- DVD’yi de edindikten sonra 7 Tools Partition Manager ya da benzeri bir program kullanarak hard diskinizde en azından 7 gb (benim tavsiyem 15 gb)’lık yeni bir partition acmanız gerekiyor.
- Bunu da yaptıktan sonra DVD’yi takın ve bilgisayarı yeniden acarak bilgisayarın DVD’den başlamasını (boot etmesini) bekleyin. Bundan sonra hemen herşey cok daha kolay olacaktır. Yaklaşık beş dakikalık bir bekleyişten sonra karşımıza Kur Ekranı gelecektir. Eğer gelmezse DVD’nizi temizleyin ve calıştığına emin olun. Yine de acılmaz bilgisayar takılırsa, birkac kere daha deneyin ve olmazsa şansınıza kusun. Donanımınız MacOS icin uygun değil demektir.
- Kur Ekranı tamamen acıldıktan sonra ust taraftaki menu cubuğundan “Utilities” sekmesini acın. Buradan da “Disc Utility”. Uzerine Mac kurmak istediğiniz ve yeni yarattığınız Partition’ı secin. “MacOS Journalled” seceneğini de sectikten ve ismini de “MacOS” olarak yazdıktan sonra “Erase”e basın. İşlemin bitmesini bekleyin.
- Şimdi “Disc Utility”yi kapatıp ana kurulum ekranına geri dondukten sonra “Continue” diyerek devam edin. Sizden Mac’i nereye kurmanızı istediğinizi soracak. Zaten biraz once yarattığınız “MacOS” adlı disk tek seceneğiniz. Buna da ileri dedikten sonra karşınıza diğer bir sayfa cıkacak. Burada “Customize” diyere butun secenekleri işaretleyin. Burasını kesinlikle atlamayın ve son iki seceneği de işaretleyin. İsterseniz Printers ve Additional Langs seceneklerini onaylamayabilirsiniz.
- İleri dedikten sonra DVD sistemi kurmaya başlayacaktır. İlk once DVD’nizi kontrol edecek (Verifying DVD), bu yaklaşık 15 dakika surecek. En sonunda DVD’nizde birkac problem var dese de siz “Ignore and Continue” deyip devam edin. Şimdi de sistemi bilgisayarınıza kuracak. Bu da yaklaşık bir yarım saat surecek. Ama daha sonra bir de Windows XP gibi hard diskten kurulum yapmak zorunda kalmayacağız. Kurulum bittikten sonra hic hata vermemesi gerekiyor. Eğer hata verirse butun herşeyi 5. maddeden başlayarak tekrarlayın (bu sefer Upgrade yapmış oluyorsunuz ve yuklenememiş parcalar da yuklenecek, “Customize” ile hepsini işaretleyip devam edin). Kazasız belasız kurulumu da atlattıktan sonra “Restart” icin geri sayacaktır. “Restart”a basıp bilgisayarın kapanmasını bekleyin ve boot ekranını gelmedeni bilgisayar acıldığı anda DVD’nizi cıkarın.
- Eğer herşey yolundaysa şimdi normal olarak Windows acılacaktır. Eğer olmaz da MacOS ve Windows arasında secim yapabileceğiniz menu cıkarsa şimdi anlatacağım işlemi yapmak zorunda değilsiniz. Windows’a geldikten sonra “Calıştır”a basıp “diskpart” yazın ve enter. Burada karşınıza komut sistemi cıkacaktır. Komut sistemine şunları yazın:
select disk 0
select partition 2
active
Burada sectiğim disk 0 yani benim hard diskim. Partition ise 2. olan yani Mac’in yuklu olduğu bolum. 1’de ise Windows var.
- Yukarıdaki işlemi de yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Eğer işler yolunda ise karşınıza 2 secenek gelecektir. Bir tanesi MacOS, diğeri de Windows. MacOS’u secin (eğer secenek cıkmaz da direk Mac acılırsa aşağıda duzelteceğiz) ve kayan yazıları seyretmeye başlayın. Yaklaşık bir dakika sonra Mac karşınıza gelecek. Merak etmeyin Mac’in acılışı her zaman bu kadar uzun olmayacak, ve yazıları seyretmek değil de o unlu Mac acılış ekranını seyretmek istiyorsanız aşağıda cozumu var.
- Unutmadan şunu da soylemek istiyorum, yukarıda bir sonuc alamamış hata ekranıyla karşılaşmış ya da tam Mac acılırken bilgisayara reset atılmış olabilir. Yani Mac’iniz acılmayabilir. Bu cok doğal bir durumdur ve bende de olmuştu. Sorun ise DVD’nizin SSE2 icin uygun kernel dosyasını kopyalamamasıdır. Bu olası duruma Kernel Panic deniyor ve cozumu kolay. Tekrar DVD’nizi takın ve boot etmesini bekleyin. Kurulm ekranına gelince “Utilities”den “Terminal” seceneğini secin. Şimdi oraya:
cp /mach_kernel /Volumes/MacOS
Boşluklara dikkat ederek yazın. MacOS sizin “Disc Utility”de Mac’in yuklenmesini sectiğiniz partition’ın adıydı. Eğer farklı birşey koyduysanız boşluklara dikkat edin. Eğer partition’ınızın adı “Apple MacOS X” ise şunu yazmanız gerekiyor.
cp /mach_kernel /Volumes/Apple\ MacOS\ X
Şimdi kurulum ekranından da cıkıp bilgisayarı tekrar başlatın. Bu sefer bir ust adımdakileri tekrar deneyin.
- Mac dunyasına hoşgeldiniz. Ama işimiz burada bitmiyor. Şimdi aşağıdaki farklı problemlerin cevaplarını teker teker okuyup kendinize uygun olanı bulun. Muhtelen coğu size de hitap edecektir.
[edit] SORUNLAR ve COZUMLERİ
[edit] Ekran Cozunurluğu
Eğer bilgisayarınız acıldığında ekran cozunurluğu size uygun değilse onu şoyle değiştireceksiniz. “MacOS” yazan masaustundeki hard diski acın. Buradan “Library > Preferences > System Configuration”ı acın. Bunun icindeki “com.apple.Boot.plist” adlı dosyanın bir aynısını masaustune atın ve masaustundeki dosyaya sağ tıklayarak Farklı Ac deyin. Buradan “TextEdit”i secin (en altta). Acılan dosyanın icinde en alt satıra şunları ekleyin:
Graphics Mode
1280x800x32
Benim istediğim cozunurluk 1280x800 olduğu icin bunu yazdım. Siz istediğinizi yazabilirsiniz (1024x768 gibi). Bunu yazıp kaydettikten sonra dosyayı ilk olarak nereden aldıysanız oraya (yani System Configuration’a) geri kopyalayın. Dosyayı kopyalamadan once eski dosyayı ya direk olarak silin ya da başka bir yere yedeğini alıp silin. Size bir uyarı verecektir. “Authorize” deyin ve Mac’in ilk acıldığında kullanıcı adına yazdığınız şifreyi girin. Bilgisayarınızı tekrar actıktan sonra goreceksiniz ki istediğiniz ekran cozunurluğu gelmiş. Eğer işe yaramamışsa ya ekran kartınız desteklenmiyordur (benimki gibi), ya da surucusunu yuklemeniz gerekmektedir. Suruculer icin ya aşağıdaki linke, ya da foruma bakın. Bana da sorarsanız yardımcı olabilirim: [4]
[edit] Boot Secenekleri
Yukarıda Mac’in acılmasını nasıl daha eğlenceli ve gorsel bir hale getirebileceğimizden bahsetmiştim. Buyrun size kullanabileceğiniz ceşitli komutlar. Bunların hepsini Windows’taki boot.ini dosyasının gorduğu işlevleri gercekleştiren yukarıda da bahsettiğim “com.apple.Boot.plist” dosyasını değiştirerek yapacağız. “Library > Preferences > System Configuration”a girip “com.apple.Boot.plist” dosyasını masaustune keydedelim ve masaustundeki dosyayı Text Editor ile acalım.
Boot ederken karşılaştığımız Darwin yazısını ve “Windows mu, Mac mi?” seceneğini kaldırmak icin şunu ekliyoruz:
Quiet Boot
Yes
Meşhur MacOS boot ekranı ve icinde donen kucuk cemberi gormek icin ise şu kodları giriyoruz:
Boot Graphics
Yes
Ayrıca bu ekranı gormek icin eğer aşağıdaki kodun icinde “–v, -x, -s” ya da benzeri bir şey varsa bunu kaldırmalıyız:
Kernel Flags
Countdown denilen Darwin yazısından sonra cıkan sayımı azaltmak icin istediğiniz rakamı aşağıya girebilirsiniz. Mesela 5 saniye olsun:
Timeout
5
[edit] Sesi Duzeltmek (AC97 icin)
Kullandığımız coğu ses kartı AC97 surucusu ile calıştığı icin bu secenek coğumuz icin gecerlidir. Oncelikle şu dosyayı indirin: [5]
Zip dosyasından cıkan dosyayı MacOS adlı partition’ın icine yani Root Directory’ye ya da başka bir deyişle masaustunde MacOS adlı harddiski tıkladığınızda acılan yere kopyalayın. Şimdi buradan “System > Library > Extensions” a giriyoruz. İcindeki “AppleAC97Audio.kext” dosyasını silin. “Authorize”a basıp şifrenizi girin. Daha sonra buradan cıkabilirsiniz. Şimdi “Finder”da “Applications” adlı klasoru bulup icindeki “Utilities”e girin ve buradan “Terminal”i bulun. “Terminal”e ileride cok ihtiyacınız olacağı icin bunu aşağıdaki “Dock Menu”ye atabilirsiniz. Terminal’i acın ve aşağıdaki kodları girin, her satır bitişinde Enter’a basın. Aşağıda “sudo –s” yazdıktan sonra şifrenizi girmeniz istenecek. Girdikten sonra butun Admin işlemlerini yapabileceksiniz (şifreyi yazarken *** gibi birşey cıkmayacak boş ekrana şifre yazıp “Enter”a basacaksınız.
sudo -s
Şifrenizi girin
cp -R /AppleAC97Audio.kext /System/Library/Extensions
cd /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns
kextload AppleAC97AudioIntelICH.kext
Burada bir hata vermemesi gerekiyor, eğer verirse yukarıda bahsettiğim dosyayı silmemişsiniz demektir
rm /System/Library/Extensions.kextcache
kextcache -k /System/Library/Extensions
Eğer butun işler yolundaysa Terminal’i kapatabilirsiniz. Bilgisayarınızı tekrar acınca sağ ust koşede bir ses kontrol işareti dikkatinizi cekecektir.
[edit] Dizustu Bilgisayarlarda Guc İşareti
Pilinizin durumunu ve pil seceneklerini gormek icin aşağıdaki dosyayı indirin: [6]
Şimdi “System > Library > System Configuration”ı acın. Buradaki “PowerManagement.bundle” dosyasını silin ve indirdiğiniz dosyadakini bunun yerine kopyalayın. “Authorize” edip şifrenizi girin. Bilgisayarınızı actığınızda artık sağ ust tarafta bir guc yonetimi simgesi ile karşılaşacaksınız.
[edit] Control – Command – Mac İşaretlerinin Yerlerini Duzeltmek
“System Preferences”ı acın. Buradan “Keyboard & Mouse > Keyboard > Modifier Keys”e gelin. Tuşları şu şekilde duzenleyin:
Caps Lock > Caps Lock
Control > Command
Option > Option
Command > Control
Artık Ctrl+C, Ctrl+V gibi işlemler yapabilirsiniz. Bu arada unutmadan belirteyim. “@” gibi Alt Gr ile yapılan karakterler icin onun sağ tarafındaki Windows tuşuna basmalısınız.
[edit] “Spotlight” Arama icin Başlıkların Goruntulenmesi
Bu da aramalarda neyin tam olarak nerede olduğunu gormek icin yararlı bir ozellik. Aktifleştirmenizi tavsiye ederim. “Terminal” konsoluna girip şu satırları yazın:
mdimport /usr/include
mdimport /usr/local/include
mdimport /System/Library/Frameworks
[edit] Gizli Dosyaların Goruntulenmesi
Bana kalırsa bunu hic denemeseniz daha iyi olur. Cunku Mac o kadar temiz yapılmış ki Gizli Dosyalar gosterilince butun dosyalar birbirine girebiliyor ve yeni yeni tanımaya calıştığınız bir sistemin icinde kaybolabilyorsunuz. Ama meraklılarına “Terminal” kodlarını yazayım:
defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE
killall Finder
Eğer gizli dosyaları tekrar gizli kılmak istiyorsanız “True” yerine “False” yazmanız yeterli:
defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE
killall Finder
[edit] Safari Web Tarayıcısının Cokmesini Engelleme
Evet Safari ne yazık ki bazı sitelere girince kendi kendini kapatıyor ve bunu yaptığı sitelerden biri de MK. Bu yuzden şu basit işlemi yapmanız gerekmekte. Aşağıdaki Dock’ta Safari simgesinin ustune gelin ve sağ tıklayarak “Show in Finder” deyin. Burada da Safari’nin logosuna sağ tıklayarak “Get Info” diyoruz. Sağ tarafa doğru acılan kutunun icinde “Open Using Rosetta” seceneğini işaretliyoruz.
kaynak :
http://wiki.osx86project.org/wiki/in...ide_in_Turkish
__________________
Mac.OS.X.Tiger.10.4.6.X86 Turkce Kurulum Anlatımı
MacOS0 Mesaj
●38 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- MacOS
- Mac.OS.X.Tiger.10.4.6.X86 Turkce Kurulum Anlatımı