Alzheimer, bunama gibi hastalıklara yakalanmamak icin yapmanız gerekenler...

Amerikalı bilim adamlarınca yapılan bir araştırma, balık, soya, semizotu ve kabuklu yemişler gibi omega 3 yağ asitlerince zengin yiyecekleri tuketmenin Alzheimer hastalığı ve bunama riskini azaltabildiğini gosterdi.

Araştırma omega 3 asitlerince zengin yiyeceklerin, kandaki Alzhmeimer hastalığı ve hafıza problemleriyle ilişkili beta amiloid adı verilen protein seviyelerinin azalmasıyla ilişkili olduğunu gosterdi.

ABD'deki Ulusal Yaşlanma Enstitusu'nun katkısıyla yaşı 65'in ustundeki, bunama problemi bulunmayan 1219 kişi uzerinde yapılan araştırma Neuorology adlı tıp dergisinin internet sayısında yayımlandı.

Araştırmaya başkanlık eden ABD'nin New York kentindeki Columbia Universitesi Tıp Merkezi'nden, Amerikan Noroloji Akademisi uyesi Nikolaos Scarmeas, beyindeki beta amiloid seviyelerini olcmenin cok guc olması nedeniyle araştırmalarında, beyindeki beta amiloid seviyeleriyle de bir olcude ilişkisi bulunan, kandaki beta amiloid seviyelerini olcmeye odaklandıklarını belirtti.

Araştırmada 1,2 yıl boyunca aldıkları gunluk gıdalara ilişkin bilgi veren katılımcıların bu surenin sonunda kanlarındaki beta amiloid seviyelerini olcen araştırmacılar ozellikle 10 besin maddesini inceleme altına aldı.

Doymuş yağ asitleri, omega 3 ve omega 6 coklu doymamış yağ asitleri, tekli doymamıs yağ asidi, E vitamini, C vitamini, havuca rengini veren beta karoten maddesi, B12 vitamini, folik asit ve D vitamini iceren 10 besin maddesini mercek altına alan araştırmacılar, omega-3 yağ asitleri iceren yiyeceklerin kandaki beta amiloid seviyesini duşurduğunu saptadı.

Diğer besin maddelerinin kandaki beta amiloid seviyeleriyle ilişkisinin bulunmadığını ortaya koyan araştırmacılar, gunde ortalama 1 gram omega 3 (haftada yaklaşık yarım somon filetosu) tuketmenin kandaki beta amiloid seviyesinde yuzde 20 ila yuzde 30 oranında azalmaya yol actığını saptadı.

Araştırmacılar, "yaş', "eğitim durumu", "cinsiyet", "etnik koken","Kalori tuketimi" ve "Alzheimer hastalığı icin risk faktoru kabul edilen APOE geninin bulunup bulunmaması" gibi faktorlerin buldukları sonuc uzerinde bir değişiklik yaratmadığını gozlemledi.