Doc. Dr. Ahmet Akcay hangi oksuruğun hangi hastalığa işaret ettiğini anlatıyor.

Kış aylarıyla birlikte hastalıklar da kapıya dayandı. Ozellikle soğuk havalardan kolayca etkilenen cocuklar hastalanıyor ve surekli oksuruyor. Cocukların oksurukleri genellikle 1-2 haftada duzeliyor ama bazılarında 2 haftadan daha uzun suruyor veya nefes sıkışması goruluyor. Oksuruğun gecmemesi uzerine aileler cocuklarının astım, bronşit ya da zaturre hastalıklarına yakalandığını sanarak endişeye kapılıyor.

Astım kotu bir hastalık mıdır?

Aileler astım hastalığından cok korktukları icin genelde doktorlar astım kelimesini kullanmaya cekinirler. Bu nedenle bronşit, spastik bronşit, alerjik bronşit gibi isimler tercih edilir. Aslında butun isimler aynıdır. Bu isimler astımın eş anlamlarıdır. Astımdan korkmamak gerekir. İlk yapılması gereken astım teşhisinin doğru konulmasıdır.

Oksuren her cocuk astım mıdır?

Her oksuren cocuğa astım teşhisi konulması cok yanlış. Astım teşhisinin bu konuda uzman hekimler tarafından konulması gerekir. Astım teşhisi cocuklarda astım konusunda da bir uzmanlık olan "cocuk alerjisi uzmanı" yeni adıyla "cocuk immunolojisi ve alerji hastalıkları uzmanları" tarafından konulmalıdır. Teşhis doğru konulursa en az tedavi ve en az ilacla cocuğa zarar vermeden tedavi edilebilir. Aksi takdirde cocuğa astıma benziyor diye bircok gereksiz ilac verip ilac yuklemesi yapmış oluruz.

Astımın belirtileri nelerdir?

Cocuktaki her grip cok ağır geciyor ve ozellikle 2 haftadan uzun suren oksuruk oluyorsa

Nefes sıkışmaları oluyorsa

Cok sık oksuruk oluyorsa

Ozellikle koşunca oksuruk, goğuste sıkışma veya hışıltı oluyorsa

Sabaha doğru oksurukler oluyorsa

Uykuya daldıktan 1-2 saat sonra oksuruk başlıyorsa

Oksuruk nedeniyle uykudan kalkıyorsa

Bu saydığımız belirtiler tekrarlıyorsa cocuk mutlaka astım yonunden incelenmelidir. Ozellikle de cocuğun anne, baba, kardeş veya yakın akrabalarında astım, egzama, alerjik nezle gibi alerjik hastalıklar varsa astım olma riski cok yuksektir.

Astımlı cocuklarda nelere dikkat etmek gerekir?

Astımlı cocuklara doğru teşhis konulduktan sonra başarılı bir tedavi ile normal cocuklardan hicbir farkı kalmaz. Spor yapmalarında sakınca olmadığı gibi sporun faydası da vardır. Sadece nasıl spor yapmaları ve ne tur onlem almaları gerektiğini bilmelidirler. Astımlı cocukları terleyince kotu olur diye evlere hapsetmemek gerekir.

Astımlı cocuk nelerden korunmalıdır?

Alerjisi olduğu alerjenlerden korunması yeterlidir. Orneğin; ev tozu akarlarına alerjisi olan cocuklar akarlara yonelik onlemler almalıdır. Polenlere alerjisi varsa polenlerden korunmalıdır. Ayrıca yanlarında sigara icilmemeli, keskin kokulu parfumler kullanılmamalıdır. Evde buhar makinelerinin calıştırılması zararlı olabilir.