Besinlerden aldığınız enerji mutlaka dengeli olmalıdır. Bir gunde alacağınız enerjinin % 50-60ı karbohidratlardan (tahıllar), % 30u yağlardan, %10-15i de proteinlerden (et ve sut urunleri, kuru baklagiller) karşılanmalıdır.
Oğunlerinizi onceden belirleyin. Yediklerinizi 3 ana ve 3 ara oğune bolun, az ve sık beslenin.
Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman icinde bozulmasına, erken yaşlanmaya neden olur.
Gunde 1-3 defa fındık ve ceviz yiyin.
Gunde en az yarım saat yuruyuş yapmaya calışın. Egzersizin ne kadar yararlı olduğunu asla unutmayın.
Ekmeği kızartmak ya da pastorize sutu kaynatmak, vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına neden olur.
Satın alacağınız ambalajlanmış gıdaların uzerindeki etiketleri mutlaka okuyun. Paketin uzerinde, icindekiler, enerji ve besin oğeleri ile uretim ve son kullanma tarihleri yazmayan urunleri almayın.
Yağlar yaşamak icin ihtiyacımız olan 6 temel besin maddesinden biridir. Enerji verirler ve A, D, E, K vitaminlerinin vucudumuza alınarak faydalı olmasını sağlarlar.
Gunde en az 2 litre su icmeye gayret edin.
Yarım yağlı veya yağsız sut ve sut urunleri kullanın.
Gunluk tukettiğiniz besinlerin arasına daha fazla sebze ekleme yollarını duşunun.
Yemeğe salata ya da deniz urunleri gibi iştah acıcılar ya da sebzeli ve az yağlı, sıcak bir corba ile başlayabilirsiniz. İcecek olarak su, soda, taze meyve suyu ya da duşuk kalorili icecekler tercih edin.
Etlerin gorunur yağlarını temizleyin. Tavuk ve balığın yağlı olan derisini yemekten kacının.
Porsiyonları mumkun olduğunca kucuk tutun, az az ve sık sık beslenin.
Ekmek olarak mumkunse kepekli buğday ekmeğini tercih edin. Cunku kepek bağırsakların daha duzenli calışmasına yardımcı olur.
Yemeği ağır tatlılar yerine meyve, komposto ya da hafif tatlılar ile tamamlayın. Tereyağlı ve kremalı tatlıları tercih etmeyin.
Mide doluyken alınan meyveler midede kalarak, besin değeri kaybolup orada mayalanacağı icin butun sindirim sistemimizi yorar.
Salatalar karbohidrat, vitamin ve lif acısından zengin besinler olduğu icin bol miktarda tuketilmelidir. Tatlandırmak icin sos ve krema yerine cok az sıvı yağ, sirke ya da limon kullanın.