A Bakterilerle ileri gelen zehirlenmeler :
Bu ceşitli zehirlenmeler oldukca yaygındır. Bakteriler yiyeceklere bulaşarak onları ceşitli şekillerde bozarlar. Yiyecekler bakterilerin kolayca ûreyebileceği lezzettedir. Bir de bunlara ışık, ısı, rutubet gibi fiziki' etmenler tesir ediyorsa bakteriler cok cabuk ureyerek yiyecekleri tehlikeli hale koyarlar. Bakteriler asit olmayan gıda maddelerinde daha kolay urerler. Orneğin et, sut, balık vb.. Bu tip zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, dermansızlık, titreme, ateş vb. gibi arazlar vardır.
Bu zehirlenmelerin onune gecmek icin şu hususların gozonunde bulundurulması gereklidir:
a Besin maddelerini mikropların ureyemiyeceği bir ortamda saklamak gerekir. (Buzdolap, soğuk yer gibi),
b Evlerinde buzdolabı ve soğuk yeri olmayan kimseler yiyecekleri gunluk ihtiyac miktarı kadar alınmalıdır.
c Ellerinde, yara cıban olan kimseler yemek hazırlama işleriyle meşgul olmamalıdırlar.
d Nezle, bronşit vb. gibi hastalıklı olanlar da yiyecek işleriyle uzun zaman uğraşmamalıdırlar.
e Yiyecekleri ayıklarken, doÂrarken, yıkarken, pişirirken temizlik kurallarına son derece onem vermelidir.
f Bozulmuş konserve gıdaları katiyen kullanmamalıdır. Konservenin bozulması kapağındaki şişkinlikle, kokmasivle. hava kabarcıklarının olmasıyla kendini belli eder. Boyle bir konserve hemen atılmalıdır.
g Konserve gıdaları mumkunse yemeden once beş dakika kaynatmalıdır.
B Kimyasal gıda zehirlenmeleri :
Bu tip zehirlenmeler ağır madenlerden ileri gelir. Orneğin bakır, cinko, arsenik gibi madenler yağda bunların tuzları zehirlenmelere neden olur.
Demir, kalay, aluminyum gibi madenler zehirlenmelere sebep olmadığından mutfak Âletleri daha ziyade bu madenler kullanılarak yapılır.
Meyve ve sebze ceşitli haşarelerden korumak icin arsenik ilÂclar kullanılır. Boyle ilÂclı bir sebze ya da meyve iyice yıkanmadan yenirse bu tip zehirlenme oluşur. Boyle zehirlenmelerde olum olayı gorulur.
Bu zehirlenmelerin onune gecmek İcin şu hususlar gozonunde bulundurmak gerekir:
a Yiyecekleri aluminyum kaplarda pişirmelidir.
b Bakır tencereleri iyice kalaylı olarak kullanmalıdır. Kırmızısı cıkmış bakır kapların her zaman tehlikeli olacağını hatırdan cıkarmamalıdır.
c Sırları cıkmış cinko kapları kat'iyyen kullanmamalıdır.
d Asit yapıdaki yiyecekler, cinko kaplarda pişirilmemeli ve saklanmamalıdır. Orneğin, domates, salata, yoğurt vs. gibi.
e Meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan kullanmamalıdır.
f Gumuş kapları kullanırken iyice yıkamadan kullanmamalıdır.