Nursen Turan

Ramazan ayının başlanmasıyla birlikte, beslenme saatleri ve şeklinin değişmesi metabolizmada bir takım değişikliklere neden olmaktadır. Uzmanlar, 3 oğunden 2 oğune inen beslenme şekli, hareketsiz gecen saatlerin artmasına karşın uyulacak bazı kurallarla ramazan ayının daha sağlıklı bir şekilde gecirilmesinin mumkun olduğunu kaydettiler.
Ramazan ayının kaliteli ve dengeli beslenmeyle oldukca rahat ve sorunsuz bir şekilde gecirilebileceğinin altını cizen diyet uzmanları, oruc tutanların hangi konulara dikkat etmeleri konusundaki sorularımıza verdiği yanıtlar şoyle:

Oruc tutarken, dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Ramazan ayında kişinin beslenme şeklinin ve saatinin değişmesi, hareketinin azalması nedeniyle bir takım olumsuzlukların ortaya cıkma riski artıyor. Uzun aclıktan sonra aniden ağır ve yağlı yemeklerin birden bire tuketilmesi oldukca sakıncalı. Ağır beslenme kalbin yukunu arttırabiliyor, bu durum kalp krizi, yuksek tansiyon, beyin kanaması, mide ulseri ve felc vakalarına neden olabilir. Uzun saatler boş kalan mideye aniden yuklenmek, sindirim sorunlarına neden olacağından iftar, hafif yiyeceklerle acılmalıdır. Oruc tutanlar, gunde en az iki porsiyon meyveyi ciğ yada komposto olarak tuketmeli. Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto ve sutlu tatlılar tercih edilmeli. Yemek esnasında su icmek yerine daha sonra iftar ve sahur arasında bol bol su tuketilmeli. Mutlaka sahura kalkılmalı. İftardan sonra yuruyuş yapılmalı. Tiryakiler iftardan once sigara icmemeliler.

İftarda hangi tur yemekler tercih edilmeli?
Ramazan ayında da gunluk alınması gereken enerji, protein, vitamin ve oranları değişmez. Ramazanda gun boyu ac kalınacağından aşırı yemek yerine, yavaş sindirilen, kana geciş hızı duşuk olan esmer tahıl urunleri, sebze, salata gibi gıdaları tercih etmek daha doğrudur.
İftar bir kase corba, bir dilim az yağlı beyaz peynir, 3-4 zeytin, salata, bir-iki dilim esmer ekmekle yapılmalı. İftardan bir saat sonra ise bir tabak etli veya etsiz sebze yemeği, balık, tavuk, kırmızı et dort yemek kaşığı kadar pilav veya makarna gibi ceşitlerden bazılarıyla yemeğe devam edilmelidir. Bir kase yoğurt veya cacık tuketilmeli. İlerleyen saatlerde bir bardak sut veya sutlu tatlı alınmalıdır. Ayrıca meyve de ihmal edilmemelidir.

Sahur yiyeceklerinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sahur yemekleri, oruc tutan kişinin sağlıklı bir gun gecirmesi icin hafif ama doyurucu olmalıdır. Sahurda tercih edilen yiyecekler ihtiyac duyulan gunluk enerjinin alınması yonunden guclu olmalıdır. Sahura kalkmak yerine gece yatmadan once kahvaltı veya ağır yemekler yenmesi aclık suresini uzatacağı icin metabolik hızın duşmesine, halsizlik, başağrısı, yorgunluk ve dikkat azalmasına neden olabilir. Bu yuzden sahur beslenmesi oldukca onemlidir. Sahur sofrasında corba icilip, ardından domates, salatalık, tuzsuz peynir, recel veya bal ile kahvaltı yapılabilir. Veya zeytinyağlı yiyecekler, yoğurt, ayran ve hoşaf tercih edilebilir. Ağır yiyeceklerin ve sahurda aşırı hamur işi tuketilmesinin şişmanlığa ve başka hastalıklara davetiye cıkartacağı da unutulmamalıdır. Diabet (şeker hastaları), tansiyon,mide, sindirim sistemi, hamile ve emzikli anneler ile 65 yaş uzeri yaşlıların, kanser hastaları ile surekli ilac kullanması gereken hastaların doktorlarının tavsiyelerine gore hareket etmeleri gerekmektedir. Bu tur hastaların oruc tutmalarının da sakıncalı olabileceği belirtilmektedir.