Hepimiz butun gun bir şeyler yemenin yanı sıra, bir şeyler iciyoruz.

Genelde neler ictiğimizi unutuyor, ictiklerimize ozen gostermiyor ve ictiklerimizden ne kadar kalori aldığımızı goz ardı ediyoruz. Butun gun kupalarla, bardaklarla oradan oraya koşturuyor, akşam kadeh tokuşturuyoruz. Ne iciyoruz, ictiklerimiz sağlığımıza ne katıyor, bizden ne goturuyor ve hangi iceceği ne kadar tuketmeliyiz bilmiyoruz. Tum bu soruların yanıtlarını Diyetisyen ve Yaşam Kocu Gizem Şeber yanıtlıyor…

Yurtdışında yapılan bazı araştırma verileri toplanarak ve beslenme piramidinden esinlenerek hazırlanan icecekler surahisi; icecekler ile ilgili tum soru işaretlerini aydınlatıyor.

Uzun yıllardan beri gunluk tuketilen iceceklerin, kilo alımı ile ilgili olduğu duşunuluyordu. Amerika'da yayınlanan bir calışma bu duşunceyi doğruladı. Gunluk aldığımız kalorinin ortalama %23'u iceceklerden geliyor ve bu oldukca yuksek bir oran. Kısacası, yediğimiz kadar ictiğimiz de tartıda bizi mutlu veya mutsuz ediyor. Ayrıca icecekleri bilincli tercih etmemiz gerekiyor. Cunku yetersiz veya yanlış sıvı tuketimi; dikkatimizin ve konsantrasyonumuzun kolay bozulmasının ve fiziksel performansımızı duşurmenin yanı sıra uzun donemde; mesane, kolon ve meme kanseri gibi kanser turlerine yakalanma riskimizi arttırıyor.

İşte en sık tukettiğimiz sıvılar ve vucudumuza etkileri:

Su: Yararları saymakla bitmeyecek olan suyun tırnağımızdan, sacımıza, bobreğimizden barsağımıza kadar onemi var. Yetersiz su tuketiminin vucudu dehidratasyon adı verilen susuzluk durumuna sokacağı biliniyor. Suyu yetersiz tuketip tuketmediğimizi anlamanın en kolay yolu ise idrar rengimizi kontrol etmek. Eğer acık sarı veya şeffafa yakın renkte ise sorun yok. İdrar renginiz koyulaştıkca vucudunuzu daha fazla susuzluğa mahkum ediyorsunuz demek oluyor.

Cay: Siyah, yeşil, beyaz, oolong cayı olarak ceşitleri var. Hangisi daha yararlı tartışmaları surse de; doğru miktarda ve şekilde tuketilen cayın sağlığımıza yararlı olduğu bilinen bir gercek. İcerisinde bulunan florid ile diş sağlığımıza da yararlı olduğu duşunuluyor. İcerdiği kateşinlerle kalp sağlığını korumakta destek olduğu ve bağışıklık sistemini desteklediği duşunuluyor. Yeşil cayın, diğer cay turlerine gore daha fazla antioksidan icerdiği ve duzenli tuketildiğinde metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olduğu biliniyor.

Kahve: Kahve yıllarca kalp sağlığınız bozmakla ve selulit yapmakla suclanmış olsa da, aslında sanıldığı kadar suclu değil. Duzenli Kahve tuketiminin şeker hastalığına karşı riski az da olsa azalttığı bilimsel calışmalar ile ortaya cıkmıştır. Ayrıca hafif antidepresan etkisi olduğu duşunulmektedir. Amerika'da yapılan bir calışmada orta duzeyde tuketilen kahvenin intihar riskini azalttığı ortaya cıkmış, Finlandiya'da yapılan başka bir araştırmada gunde sekiz kupadan fazla Kahve tuketiminin tam ters etkiye sebep olabileceği vurgulanmıştır. Kahveyi tartışma konusu haline getiren kafein konusudur.

Yetişkinlerde gunluk 400 mg kafein alımı sağlığı olumsuz etkilememektedir, bu da ortalama 4 kupa kahveye eşit gelir. Gebelerde ise gunluk onerilen doz 300 mg olsa da, kafein kasılmaları arttırdığından oturu dikkatli tuketilmelidir. Kahveyi tartışma konusu haline getiren ikinci nokta ise krema kullanımı. Buyuk boy kremalı bir Kahve 400-600 kalorilere ulaşabiliyor. Bu durum da kilo alma konusunda risk yaratıyor.

Sut ve sut urunleri: Sut urunleri tuketiminin her gecen gun azaldığı ve ne yazık ki sutun yerine asitli ve şekerli icecekler tuketildiği bilinen bir gercek. Oysa sut, sağlığımız acısından oldukca yararlı bir besin ve icecek kaynağı. Kimi donemlerde Kahve gibi "şeytan" olarak suclanmış olsa da; tum dunyanın onde gelen sağlık otoriteleri sutun gunluk duzenli tuketilmesi gereken bir icecek olduğunu savunuyor. Sutun icerdiği kalsiyum sadece kemiklerimize iyi gelmiyor, duzenli kalsiyum alımının kilo alma riskiniz de azalttığı artık kanıtlanmış bir gercek. Ayrıca yağı azaltılmış sut urunlerini oneren bilim otoritelerinin de sayısı gun gectikce artıyor.

Meyve Suları: Kalori ve şeker icerikleri yuksek olabileceğinden oturu dikkatli tuketimi onerilen bir grup. Her gun tuketilecekse bile sınırsız tuketim onerilmiyor.

Sebze Suları: Meyve sularına gore daha az kalori ve şeker iceriyorlar. Bazılarının sodyum miktarı yuksek olabileceğinden oturu, yuksek tansiyon hastaları besin etiketlerini kontrol etmeli. Şeker ilavesiz olanlar meyve suyu yerine de rahatlıkla tercih edilebilir.

Alkollu icecekler: Sınırlı miktarda tuketilen alkolun sağlık uzerine yararlı etkileri olabileceği savunulsa da, icki tuketmeyen birine alkollu icecek onerilemez. Ancak normalde alkollu icecek tercih eden biri icin en sağlıklı kabul edilebilecek alkollu iceceğin şarap olduğu soylenebilir. Gunluk onerilen maksimum limitler kadınlar icin bir, erkekler icin iki birimdir. Bir birim alkol yaklaşık 1 kadeh şarap veya 1 bardak biraya eşit gelmektedir. Aşırı tuketiminde; kilo almanın yanı sıra vucutta vitamin ve mineral yetersizlikleri oluşturur, sindirim sistemi ve kalp sağlığı olumsuz etkilenir. Bobrek ve karaciğerlerin fonksiyonları bozulur.

Şekerli icecekler: Amerika'da yapılan Sağlıklı İcecek Paneli'nde "Kalori iceriği yuksek, besin oğesi, vitamin ve minerallerden fakir olarak tanımlanmıştır. Şekerli iceceklerin tuketimi minimalde tutulmalıdır.

Gunde almanız gereken toplam enerjinin %10-15'i kadarı icecekler ile sağlanmalıdır. Orneğin 2000 kalori almanız gerekiyor ise iceceklerden alacağınız gunluk enerji 200-300 kaloriyi aşmamalıdır. İcceklerin kafein miktarlarını da goz ardı etmeyin.