Bu yıl oruclu kalma suresi 17 saate kadar uzuyor. Vucudu, bu kadar uzun sure aclığın doğuracağı sağlık sorunlarından korumak icin iftar ve sahurda doğru besinleri tuketmek ve ikisi arasında yeterli su icmek cok onemli

Ramazan'ın neredeyse yarısına ulaştığımız şu gunlerde oruca adaptasyon sağlanmaya başlandı.
Bununla birlikte yaşam dengesindeki değişimden kaynaklanan bazı sorunlar da yaşanması mumkun. İc Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Cıkım, 17 saate ulaşan aclık icin iyi bir hazırlık yapmak, iftarda ya da sahurda denge bozacak gıdalardan uzak durmak gibi bazı onlemlerin gun icinde dayanıklı kalmaya yardımcı olacağını soyluyor ve cozum onerilerini anlattı.

UYKUSUZLUK

Ramazan ayında en sık rastlanan sıkıntıların başında uyku duzeninin bozulmasına bağlı olarak yaşanan uykusuzluk geliyor. Ozellikle iftar ve sahur arasındaki surenin kısa olması, yanı sıra sahura kalkmak icin uykunun bolunmesi nedeniyle ertesi gun aclık ve susuzluktan ziyade uykusuzlukla baş etmek durumunda kalınabiliyor. Bu sorunla karşılaşmamak icin mumkun olduğunca erken yatıp yeterli uykuyu alarak gune başlamak gerekiyor. Bununla birlikte suresi ne olursa olsun kaliteli bir uyku gecirecek ortamın yaratılması da son derece onem taşıyor. Şartları uygun olan kişilerin oğlen arasında yapacakları kısa bir şekerleme uykusu da gunun geri kalanını daha enerjik gecirmeye yardımcı olabiliyor.

SUSUZLUK

Oruc tutmak bedeni susuz bırakmak anlamına gelmiyor. Susuzluk yaşanmaması icin iftar ve sahur arasında mumkun olduğunca su tuketimini artırılması onemli. Aksi takdirde, yetersiz su alımı ertesi gun daha yorgun hissedilmesinin yanında, sinirlilik ve kırılgan olmak gibi duygu değişikliklerine de neden olabiliyor. Bunu onlemek icin iftar ve sahur arasında en az 2 litre su tuketmek, ayrıca cay, kahve, şekerli sıvılar ve enerji icecekleri gibi susuzluğu artırabilecek iceceklerden de uzak durmak gerekiyor.

YORGUNLUK, HALSİZLİK

Ramazan'da ozellikle gunun ikinci yarısında aclık hissiyle birlikte halsizlik ve yorgunluk şikayetlerinin artabildiğini soyleyen Dr.
Kerim Cıkım, "Ozellikle calışmak zorunda kalanlar kişilerin enerjilerini gun icine dengeli yaymaları gerekiyor. Bunun icin de aşırı enerjiden ve fiziksel yorgunluktan kacınmak onem taşıyor. Enerjim var diye sabah saatlerinde fazlaca yorulmanın iftara kadar gucun yetmemesine neden olabileceğini unutmamak gerekiyor. Fiziksel gucu dengeli kullanmak, guc gerektiren işler yapılıyorsa da kısa molalar vermek bu konuda yardımcı olacaktır" diyor.

KALP VE SOLUNUM ŞİKAYETLERİ

Gun boyu suren aclığın sonunda iftar sofralarında sıklıkla yapılan hatalardan biri de tum yemekleri aynı anda ve hızlıca tuketmeye calışmak oluyor.
Ancak midenin bir anda dolması, gun boyu boş iken birden fazla calışmaya zorlanması, sık sık nefes almaya, kalp atışının hızlanmasına yol acabiliyor. Hatta bu durum kalp krizine varacak derecede ciddi sonuclar doğurabileceği icin iftarda mumkun olduğunca yavaş yemeye dikkat etmek gerekiyor.

SİNDİRİM PROBLEMLERİ

Aclık endişesiyle iftar ya da sahurda yanlış besinleri tercih etmek ve cok fazla yemek yemenin sindirim sistemi problemlerini de beraberinde getirdiğini soyleyen Dr. Kerim Cıkım, "Ozellikle uykudan fedakarlık yapmamak icin gece yatmadan yemek ve sahura kalkmamak tercih edilebiliyor. Ancak sıklıkla yapılan bu hata sindirim sistemini zorlayabiliyor. Halbuki zaten dolu olan mideye daha fazla gıda gondermek uzun sure tokluk sağlamayacağı gibi sindirim zorluklarına da yol acabiliyor.
Gaz, şişkinlik, ağıza acı su ve/veya gıdaların geri gelmesi gibi sorunlar gorulebiliyor. Bu nedenle kesinlikle sahura kalkmak, uzun surecek aclık icin sahurda protein ağırlıklı yiyecekleri tercih etmek gun boyu tok kalmanıza yardım edecektir.
Bununla birlikte sindirim sorunları yaşamamak icin kahvaltı şeklinde yemek iyi bir tercih olacaktır" diye konuşuyor.

KABIZLIK

Ramazan'da katı gıdalarla beslenmek, yeterli sıvı tuketmemek gibi nedenler kabızlığa yol acabiliyor. Tok tutması icin tercih edilen ekmek, borek, kraker gibi gıdaları daha cok tuketmek barsak alışkanlığını değiştirebiliyor.
Sonucta karın ağrısıyla birlikte kabızlık kacınılmaz oluyor.
Onlemek icin mumkun olduğunca alışık olunan beslenme duzeninde hareket etmek gerekiyor. Bununla birlikte, iftarda birden yemeğe başlamamak, onceliği sıvı gıdaları vererek yavaş yavaş tuketmek, ana yemekte salata, hafif zeytinyağlı yemekler ve arkasından cok şekerli olmayacak şekilde sutlu tatlıları tercih etmek de yarar sağlıyor. Sahurda ise kahvaltı şeklinde daha hafif, daha cok tok tutacak gıdalar tercih etmek ve yeteri miktarda su icmeyi unutmamak gerekiyor. Ayrıca iftar sonrası yapılacak kısa yuruyuşler de bağırsak hareketliliğini sağlamaya yardım edebiliyor.

İLAC KULLANIM SAATLERİNİ AKSATMAYIN

İlac kullanmakla birlikte Ramazan icin doktorundan 'Oruc tutabilir' onayı alan kişilerin ilac saatlerini mumkun olduğunca aksatmamaları da son derece onemli. Tum ilacları iftarda aynı saatte ve tek seferde almaya calışmanın en sık yapılan hatalardan biri olduğunu soyleyen Dr. Kerim Cıkım, şoyle diyor: "Birbirleriyle etkileşim nedeniyle ilac etki sureleri değişebileceği icin fayda yerine zarar gorebilirsiniz. İlacların kullanım zamanları icin, iftar acılınca hemen ac karına az miktarda su ile, iftardan sonra tok karına, gece yatmadan, sahur başlangıcı ac karına ve sahur sonunda tok karına ya da yatmadan once olmak uzere ceşitli secenekler olduğunu unutmayın. En uygun olanını doktorunuz ile birlikte kararlaştırın."

DHA - Doğan Haber Ajansı​